Hava Durumu

#Fidan Han

Bursa Hayat Gazetesi - Fidan Han haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fidan Han haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

135 yıllık isli kahve kültürü Bursa'da yaşatılıyor Haber

135 yıllık isli kahve kültürü Bursa'da yaşatılıyor

Bursa'da 600 yıllık tarihi Fidan Han'da bulunan dükkanında, 135 yıllık kahve kültürü devam ettiriliyor. İlk kez 1890'lı yıllarda yaşayan Esat Efendi tarafından Erzurum'a gelen kervanlara yapılan isli kahve, 12 farklı bitkinin karışımından elde ediliyor. Dünyada telvesi batmayan tek kahve olma özelliğine de sahip isli kahve, ismini ateş üzerindeki fincanda oluşan isten alıyor. Günümüzde Bursa'nın bir markası haline gelen isli kahve, tarihi hanlar bölgesindeki Fidan Han içerisinde pişiriliyor. Ünü ülke sınırlarını aşan isli kahve son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından rağbet görüyor. 135 YILLIK KAHVE KÜLTÜRÜ İsli kahve'nin 1890'lı yıllarda ilk kez dedesi Esat Efendi tarafından pişirildiğini söyleyen Baycan Budak, “İsli kahve dedemiz Esat Efendi'nin 1890'lı yıllarda Erzurum'da, o zamanki deve kervanlarına yapmış olduğu közde kahvedir. İsli kahvenin ismi ise közün ateşinden çıkan dumanın fincanın etrafında oluşturduğu isten geliyor. 1930'lu yıllarda dedemizin vefatına kadar isli kahve Erzurum'da yapılmaya devam etmiş. Daha sonra ardan geçen uzun yılların ardından Osmanlı Devleti'nin kadim şehri Bursa'daki tarihi Fidan Han'da bu geleneği sürdürmek istedik. 135 yıllık geçmişi olan isli kahve kültürünü 15 yıldır burada yaşatıyoruz. Telvesi batmayan dünyadaki tek kahvedir” şeklinde konuştu. 12 ÇİÇEK ÖZÜNDEN OLUŞUYOR, TELVESİ BATMIYOR İsli kahvenin ününün Türkiye sınırlarını aşarak dünyada tanınır hale geldiğini ifade eden Budak, “Biz kahvemizi fincanda pişiriyoruz. İçeriğinde 12 çiçek özü var. Bu karışımlardan dolayı telvesi asla batmıyor. İçenler de hem telvesini hem de suyunu aynı anda içtikleri için ayrı bir keyif alıyorlar. Bu kahvemizin ünü hem yurt içinde hem de yurt dışında çok yayıldı. Hatta yerli ve yabancı turistler de gelmeye başladılar. Özellikle büyükşehirlerimizden inanılmaz bir yoğunluk var. Özel bir kahve olmasıyla beraber adeta Bursa'nın bir markası haline geldi” diye konuştu. MARKA TESCİLİ ALINDI, ORİJİNALİ BURSA'DA Sahte kahvelerin önüne geçmek için tedbir aldıklarını dile getiren Budak, “Marka tescilini de aldık. Marka tanınmaya başladığı zaman sahte kahvelerin önüne geçmek için ismini tescilledik. Aynı fincanda başka kahve yapmaya çalışanlar da var. Bizim kahvemizi tabiî ki tutturamadılar. Orijinal isli kahveyi içmek isteyenler Bursa'da tarihi Fidan Han'a gelebilirler” dedi.

İşte Bursa’nın en güzel yerleri... Tatilde nereye gidilir? Haber

İşte Bursa’nın en güzel yerleri... Tatilde nereye gidilir?

Bursa öyle güzel bir şehir ki herhangi bir durumda ve zamanda tatil için size cevap olacak bir sürü alternatifi bir arada sunar. Kayak mı yapmak isterseniz, yoksa denize girmek mi? Termal bir tatil yaparak bütün yorgunluğunuzu atmak mı yoksa kamp yaparak biraz kafanızı dinlemek mi? Osmanlı’dan kalan eski köylerde tarihin izini sürmek mi, yoksa lezzet gurmesi olarak damaklarınızı şenlendirmek mi? Sınırları içine sığdırmış olduğu bütün güzellikler düşünüldüğü zaman Bursa’da gezilecek yerler listesi de oldukça uzun bir liste olarak karşımıza çıkıyor… Öyleyse Bursa'dan nereden gezmeye başlayacağını bilemeyenler için işte Bursa’nın en güzel yerleri... HANLAR BÖLGESİ TİCARETİN MERKEZİ Eğer Bursa şehir merkezinde biraz vakit geçirmek isterseniz, Ulu Camii gezisinin ardından biraz dolaşarak civardaki yapılara da göz atabilirsiniz. Bu bölge Hanlar Bölgesi olarak da adlandırılıyor. Çevresindeki tarihi hanlar ve camiler, çarşı ve pazarlarla doludur… Son derece hareketli bir insan kalabalığında ı olduğu bölgede, aynı İstanbul Eminönü ve civarındaki gibi bir atmosfer yakalayabilirsiniz. Tarih boyunca bir ticaret merkezi olarak kullanılan Bursa’nın bu yanını ortaya çıkaran tarihi hanları ise şöyle; Fidan Han, Koza Han, İpek Han, Pirinç Han, Galle Han, Geyve Han, Pirinç Han, Çukur (Kütahya) Han, Tuz Han ve Kapan Han. KAPALIÇARŞI GÖZ DOLDURUYOR Osmangazi Külliyesi ve civarındaki hanların aralarının çatılar ile örtülmüş olmasından oluşan bu çarşı, 15. Yüzyılın başlarında Uzun Çarşı olarak anılıyormuş. Tıpkı Eminönü’ndekine benzer olarak son derece renkli bir atmosfere sahip çarşıda mutlaka vakit geçirmeniz gerekir. İsterseniz Bursa’ya özgü ipek ve havlu kumaşlardan da satın alabilirsin. Bursa Mudanya, Ulu Cami ve daha birçok yer turistlerin ilgisini çekiyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.