Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Fahiş Fiyat

Bursa Hayat Gazetesi - Fahiş Fiyat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fahiş Fiyat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2025’e damga vuran denetim raporu: 454 milyon TL ceza uygulandı Haber

2025’e damga vuran denetim raporu: 454 milyon TL ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında, iç ticaretin istikrarını sağlamak, tüketicileri korumak ve fahiş fiyat artışlarını engellemek amacıyla geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. İç Ticaret ve Tüketici Koruma birimlerinin koordinasyonuyla yapılan denetimlerde, 85 bin 238 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek 454 milyon 350 bin 858 TL idari para cezası uygulandı. İÇ TİCARET VE FAHİŞ FİYATLA MÜCADELEDE BAŞARI Ticaret Bakanlığı'nın denetim ekipleri, iç piyasadaki arz ve talep dengesizliğinden etkilenmemesi için 2025 yılı ilk iki ayında 62 bin 328 firmayı ve 5,4 milyon ürünü denetledi. Bu denetimler neticesinde 161,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. Şubat ayında yapılan denetimler ise 106,1 milyon TL’lik bir ceza tutarıyla dikkat çekti. FAHİŞ FİYAT VE HAKSIZ TİCARETLE MÜCADELE İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimler, özellikle otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve market sektörlerinde yoğunlaştı. 2025 yılının Ocak ve Şubat aylarında toplam 22 bin 33 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, 154 milyon TL idari para cezası kesildi. Fahiş fiyat artışları nedeniyle uygulanan cezanın büyük kısmı, 126,7 milyon TL'lik kısmı ise fahiş fiyatla ilgili denetimler sonucunda gerçekleşti. PİYASA GÖZETİMİ VE GÜVENSİZ ÜRÜN DENETİMLERİ Ticaret Bakanlığı, güvenli tüketici ürünlerinin piyasaya arz edilmesi için piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini de sürdürüyor. 2025 yılı itibarıyla, tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye gibi tüketici ürünlerinin denetimleri kapsamında 821 firma denetlendi. Aykırılık tespit edilen 75 gerçek ve tüzel kişiye 7,9 milyon TL ceza uygulanırken, güvensiz ürünlerin piyasaya arzı konusunda sıfır tolerans politikası izlenmektedir. TÜKETİCİ KORUNMASI VE HUKUKİ DÜZENLEMELER Tüketicinin korunması amacıyla yapılan denetimlerde, 2025 yılının ilk iki ayında toplamda 138,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bu denetimlerin büyük bir kısmı, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri ve mesafeli satış sözleşmelerindeki aykırılıklardan kaynaklanmaktadır. Şubat ayında ise yalnızca bu denetimlerden 18,3 milyon TL ceza uygulanmıştır. EN FAZLA DENETİM VE CEZA İSTANBUL'DA UYGULANDI Ticaret İl Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği denetimlerde, İstanbul ili en fazla ceza uygulanan şehir olarak öne çıkarken, 125,6 milyon TL idari para cezası uygulandı. İstanbul, ayrıca denetlenen firma sayısı bakımından da 10.633 firma ile en yüksek rakama ulaşarak dikkat çekti. Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk iki ayında gerçekleştirdiği yoğun denetimlerle, iç ticaretin düzenli işlemesini sağlamak ve tüketiciyi korumak amacıyla önemli adımlar atmıştır. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini ve haksız ticaret ile fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini duyurdu.

Bursa’da Ramazan öncesi sıkı denetim: Aykırı davrananlara ceza Haber

Bursa’da Ramazan öncesi sıkı denetim: Aykırı davrananlara ceza

Bursa Ticaret İl Müdürlüğü, Ramazan ayı öncesi fırın ve pastaneleri denetleyerek, hijyen, gramaj ve fiyat tarifelerine uygunluk açısından önemli kontroller gerçekleştirdi. Yapılan denetimlerde, fırınların bağlı bulundukları odaların belirlediği fiyat tarifesinin işletmelerin duvarlarına okunaklı bir şekilde asılı olup olmadığı incelendi. Ayrıca, gramajlara uyulup uyulmadığı da kontrol edilen konular arasında yer aldı. EMEK VE PİDE GRAMAJLARI KONTROL EDİLDİ Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Bursa’daki fırınların fiyat tarifesine uygun olarak beyaz ekmeğin 240 gramını 15 liraya, Ramazan pidesinin 370 gramını ise 30 liraya sattıklarını denetledi. Yapılan gramaj kontrollerinde, bazı işletmelerin kurallara uymadığı tespit edilerek, para cezası uygulandı. PASTANELERDE ÜRÜN ETİKETLERİ VE FİYAT LİSTELERİNE BAKILDI Pastaneler için yapılan denetimlerde ise, ürün etiketlerinin okunaklı şekilde asılması ve fiyat listelerinin işletmelerin önünde ve masalarının üzerine görünür şekilde yerleştirilmesi gerekliliği denetlendi. Bu denetimler, hem hijyen hem de fiyat etiketi standartlarının korunmasını sağlamak amacıyla yapıldı. FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA 1,5 MİLYON TL’YE YAKIN CEZA Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, yaptığı açıklamada, "Fahiş fiyat artışı yapan işletmelere 143 bin 930 liradan 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar ceza uygulanacaktır. Ayrıca fiyat listesi bulundurmayan işletmelere her ürün için 3 bin 166 lira ceza kesilecektir" dedi. DENETİMLER RAMAZAN BOYU SÜRECEK Ramazan ayı süresince denetimlerin devam edeceğini belirten Aslanlar, vatandaşların Ramazan boyunca fiyat ve gramaj konusunda mağdur olmamaları için denetimlerin titizlikle yapılacağını vurguladı.

Bursa'da dernek başkanı uyardı: O iş yerlerinden alışveriş yapmayın! Haber

Bursa'da dernek başkanı uyardı: O iş yerlerinden alışveriş yapmayın!

Bursa Tüketici Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Ramazan ayı öncesinde bazı satıcıların fırsatçılık yaparak fahiş fiyatlarla etiket değiştirdiğini belirtti. Özellikle pide, hurma ve meşrubat gibi temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarına dikkat çeken Yılmaz, bu tür davranışların piyasa dengesini bozduğunu vurguladı. “FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN SATICILARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN” Ramazan’ın yaklaşmasıyla birlikte, talebin arttığı ürünlerde fırsatçılık yapan ve haksız kazanç elde etmeye çalışan satıcıların bulunduğunu söyleyen Yılmaz, yetkili kurumların denetim yapacağını ve haksız fiyat artışlarına karşı cezai işlemler uygulanacağını duyurdu. Yılmaz, tüketicilere uyarıda bulunarak, fahiş fiyat uygulayan satıcılardan alışveriş yapmamalarını ve şikayet etmelerini istedi. “PİYASANIN EN ETKİLİ DENETÇİSİ TÜKETİCİDİR” Bursa Tüketici Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin alışveriş yaparken fiş ve fatura alarak fiyat değişimlerini takip etmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle şubat ayı başı ve sonundaki fiyat farklarını karşılaştırarak, fiyat artışlarının gerçek girdilerle açıklanamayan durumlarda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na bildirilmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, fahiş fiyat etiketleriyle ilgili Ticaret Müdürlüğü, Belediye Zabıta Müdürlükleri ve ilgili odalardan denetim talep edilmesi gerektiğini de söyledi. "FAHİŞ FİYATLAR İÇİN TÜKETİCİ BİLİNÇLİ OLMALI" Sıtkı Yılmaz, 2025 yılı başında Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun fahiş fiyatlar nedeniyle 126 milyon 700 bin TL ceza kesildiğini belirtti. Tüketicilerin bu konuda bilinçli olmalarını ve fiyat artışlarını denetlemeye devam etmelerini tavsiye etti. Dernek olarak, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını savunmaya ve fırsatçılara karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Yılmaz, Ramazan ayı ve pide gibi temel ürünlerdeki fırsatçılığa karşı uyarılarda bulundu.

A’dan Z’ye tüm sektörler denetim altında! Milyonlarca lira ceza kesildi Haber

A’dan Z’ye tüm sektörler denetim altında! Milyonlarca lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı Ocak ayında, tüketicinin korunması mevzuatı kapsamında gerçekleştirdiği denetimlerde büyük bir başarıya imza attı. Bakanlık, özellikle gıda sektöründe yapılan denetimlerle fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı gibi tüketiciyi mağdur eden uygulamalara karşı sert bir tutum sergiledi. 22 BİN 818 FİRMA DENETLENDİ 2025 yılı Ocak ayında yapılan denetimlerde toplamda 139,2 milyon TL idari para cezası, haksız ve fahiş fiyat denetimlerinden ise 144,5 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığı, özellikle fiyat etiketi denetimleri konusunda da önemli bir mesafe kaydetti. Ocak ayında, 22 bin 818 firma denetlenerek, 7 bin 367 firmaya toplam 55,6 milyon TL ceza kesildi. GIDA SEKTÖRÜNDE YOĞUN DENETİM Ocak ayında yapılan fiyat etiketi denetimleri kapsamında 13 bin 123 markette denetim yapıldı ve aykırılık tespit edilen marketlere 32,5 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bunun yanı sıra, yiyecek ve içecek hizmeti sunan 6 bin 454 restoran, kafe, lokanta ve pastane de denetlendi. Bu denetimlerde, 9,8 milyon TL ceza kesildi. TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİ VE TİCARET İHLALLERİ Ticaret Bakanlığı, aynı dönemde tüketici sözleşmelerine aykırı davranan 25 ayrı dosyada 52,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, reklam ve haksız ticari uygulamalar karşısında da 2 bin 34 firma denetlendi ve 188 firmaya toplam 29,3 milyon TL ceza kesildi. FAHİŞ FİYAT UYGULAMALARINA KARŞI ETKİLİ MÜCADELE Bakanlık, 2025 yılı başından itibaren otomotiv, emlak ve kuyumculuk sektörlerinde de denetimlerini sürdürüyor. Ocak ayında bu sektörlerde 14 bin 583 firma denetlendi. Aykırılıklar nedeniyle 17,8 milyon TL direkt ceza kesilirken, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 126,7 milyon TL idari para cezası uygulandı. TÜM SEKTÖRLERDE DENETİMLER SÜRÜYOR Ticaret Bakanlığı, Ocak ayında gerçekleştirdiği denetimlerle, tüketici haklarının korunması ve haksız fiyat artışlarının önlenmesi konusunda önemli adımlar attı. Bakanlık, özellikle Ramazan öncesi gıda sektörü başta olmak üzere, tüm sektörlerde denetimlerini hız kesmeden sürdürüyor. Tüketicinin korunmasına yönelik bu etkin mücadele, 2025 yılı boyunca da devam edecek.

Fahiş fiyat artışlarına karşı sert adım: 126,7 milyon TL ceza kesildi Haber

Fahiş fiyat artışlarına karşı sert adım: 126,7 milyon TL ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk toplantısında gerçekleştirdiği denetimler ve incelemeler sonucunda, fahiş fiyat artışlarına karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Özellikle e-ticaret platformları ve satış noktalarındaki fiyat artışları sonrası yapılan denetimlerde, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından toplamda 126,7 milyon TL ceza uygulandı. YANGIN GÜVENLİK EKİPMANLARINDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞI 21 Ocak 2024 tarihinde yaşanan yangın faciasının ardından, yangın güvenlik ekipmanları sektöründe fahiş fiyat artışları gözlemlendi. Ticaret Bakanlığı, bu duruma hemen müdahale ederek, yangın tüpleri ve diğer yangın güvenlik malzemelerinin satışında fiyat artışı yapan işletmelere 7,7 milyon TL ceza uyguladı. Yapılan denetimler sonucu, ilgili işletmelerin yangın güvenliği ekipmanlarında artış yaptığı belirlendi. ÖZEL OKULLARA FAHİŞ FİYAT ARTIŞINDAN 66,2 MİLYON TL CEZA Ticaret Bakanlığı, özel öğretim kurumları tarafından sunulan etüt, yemek, kitap, kıyafet gibi hizmetlerde de fahiş fiyat artışlarını inceledi. Yapılan denetimler sonucunda, bu hizmetlerde en yüksek fiyat artışlarını gerçekleştiren okullara 66,2 milyon TL ceza uygulandı. Bakanlık, eğitimde şeffaf ve adil bir fiyatlandırma politikası oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, velilerin mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu. PERAKENDE SEKTÖRÜDE CEZALARDAN NASİBİNİ ALDI Ayrıca, perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketler, yerel marketler ve fırınlar gibi işletmelerde yapılan denetimlerde, tarifeye aykırı ekmek satışı ve fahiş fiyatla satış yapan işletmelere toplamda 52,8 milyon TL ceza kesildi. Bakanlık, bu tür fiyat artışlarının halkı mağdur ettiğini ve denetimlerin devam edeceğini belirtti. TOPLAMDA 126,7 MİLYON TL CEZA UYGULANDI Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2025 yılının ilk toplantısında, yangın güvenlik ekipmanları, özel okullar ve perakende sektörü gibi farklı alanlarda yapılan denetimler sonucunda toplamda 126,7 milyon TL tutarında idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, bu tür haksız fiyat artışlarına karşı mücadele etmeye devam edeceğini belirtti ve vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi için çalışmalarına hız vereceklerini vurguladı.

Bursa’da fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı güçlü duruş Haber

Bursa’da fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı güçlü duruş

Bursa Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Haşim Kılıç, enflasyon ve fiyat artışlarına karşı mücadelede, hem devletin hem de halkın yanında olduklarını belirtti. Gıda sektöründeki fiyat artışlarının yalnızca marketler tarafından kaynaklanmadığını dile getiren Kılıç, fahiş fiyatlar ve stokçuluk gibi olgulara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı. Kılıç, Ramazan öncesinde Türkiye Perakendeciler Federasyonu öncülüğünde üyeleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, “Hiçbir üyemiz fırsatçılığa asla izin vermeyecek. Ticaret Bakanlığı ve belediyeler ile yoğun bir iletişim içindeyiz ve gereken tüm adımları atacağız” dedi. YEREL MARKETLERİN ÖZVERİSİ VE İSTİHDAM DESTEĞİ Kılıç, yerel marketlerin bu dönemde büyük bir özveriyle faaliyet gösterdiğini vurguladı ve şunları söyledi: “Kısıtlı imkanlarla faaliyet gösteren yerel marketler, ulusal zincir marketlere kıyasla çok daha fazla personel istihdam ediyor. Bu durum, hem istihdam hem de vatandaşın bütçesine katkı sağlamak adına çok önemli. Ancak, bu süreçte devletimizden daha fazla destek bekliyoruz.” PERAKENDE YASASI VE POZİTİF AYRIMCILIK TALEBİ PERDER Başkanı, sektördeki haksız rekabetin ortadan kaldırılması için uzun süredir beklenen Perakende Yasası’na dikkat çekti ve bu yasanın çıkarılması için devletin daha etkili adımlar atmasını talep etti. Kılıç, yerel marketlerin büyük zincirlere karşı rekabet edebilmesi için pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini söyledi. Kılıç son olarak, "Yerel marketlerin ekonomik dengelere katkısını göz ardı etmeden, sektörümüzdeki rekabet ortamının iyileştirilmesi için gereken adımların bir an önce atılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Hazine vergi kaybına uğratıldı! 91,6 milyar TL ceza uygulandı Haber

Hazine vergi kaybına uğratıldı! 91,6 milyar TL ceza uygulandı

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı boyunca gerçekleştirdiği denetimler neticesinde 91,6 milyar TL'lik vergi ve idari para cezası uygulandı. Bakanlık, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yürütülen rehberlik, teftiş, inceleme ve denetim çalışmalarının yıl boyunca etkin bir şekilde sürdürüldüğünü açıkladı. GÜMRÜK İŞLEMLERİNDEKİ USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLDİ Yapılan denetimlerde, özellikle gümrük işlemleri ile ilgili yapılan incelemeler sonucunda, Hazine'nin vergi kaybına uğratıldığı tespit edildi. Bu tespitler üzerine 4,6 milyar TL tutarında vergi tahakkuku yapıldı ve 82,1 milyar TL tutarında idari para cezası uygulandı. Toplamda 86,7 milyar TL kamu alacağı tahakkuk ettirildi. Ayrıca, 17 farklı sektörde 200 firma üzerinde planlı sonradan kontrol denetimleri gerçekleştirilerek, 399,5 milyon TL vergi tahakkuku ve 1,1 milyar TL idari para cezası kesildi. 112,8 MİLYON TL İDARİ PARA CEZASI Fahiş fiyatların engellenmesi ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla, Ticaret Bakanlığı, perakende ticaretin düzenlenmesi kanunu çerçevesinde önemli sektörlerde denetimlerini sürdürdü. Otomotivden hazır betona, tavukçuluktan zincir marketlere kadar birçok sektörde yapılan denetimler sonucunda 112,8 milyon TL idari para cezası uygulandı. BİRÇOK SEKTÖR İNCELEME ALTINA ALINDI Bunun yanı sıra, tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla finansal kuruluşlar, abonelik hizmetleri ve mesafeli satışlar gibi birçok alanda denetimler yapıldı. Bu denetimler sonucunda firmalara toplam 3,5 milyar TL idari para cezası uygulandı. DENETİMLER 2025 YILINDA DA DEVAM EDECEK Ticaret Bakanlığı, 2024 yılındaki denetim faaliyetleriyle vergi kaybını ve kayıt dışı ekonomiyi engellemenin yanı sıra, tüketicilerin korunmasını ve adil bir rekabet ortamının sağlanmasını da hedefledi. Bakanlık, 2025 yılında da hızla değişen piyasa koşullarına uyumlu şekilde denetim faaliyetlerine devam edeceğini ve mevzuata aykırı faaliyet gösteren firmalarla mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. Ticaret Bakanlığı Müfettişlerince 2024 Yılında Yapılan Denetimler Sonucunda 91,6 Milyar TL Vergi/İdari Para Cezası Uygulandı(23.01.2025) pic.twitter.com/t8sc89ucIo— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) January 23, 2025 Bakanlık, 2025'te de spekülatif fiyat artışlarını engellemek, stokçulukla mücadele etmek ve esnaf ile tüketicilerin korunmasına yönelik denetimlerin kararlılıkla süreceğini vurguladı.

Asgari ücret sonrası fahiş fiyat denetimi: En çok ceza Bursa’da kesildi Haber

Asgari ücret sonrası fahiş fiyat denetimi: En çok ceza Bursa’da kesildi

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 2025 yılı asgari ücret artışının ardından haksız fiyat artışlarına karşı başlatılan denetimlerin sonuçlarını açıkladı. 25 Aralık 2024 tarihinde 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan denetimlerde, fahiş fiyat artışlarına karşı yapılan incelemeler büyük ilgi gördü. 81 İLDE 1283 MARKET İNCELENDİ Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülke genelinde 81 Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, toplam 1.283 markette 102.590 ürün incelendi. Bu ürünlerden 1.403'ünde mevzuata aykırılık tespit edildi. İhlaller sonucunda toplam 2.830.897 TL’lik idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 763 firma hakkında haksız fiyat artışı şüphesiyle işlem başlatıldı. Bu firmaların belgeleri Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na sevk edilerek denetim süreci başlatılacak. EN YÜKSEK PARA CEZASI BURSA, İSTANBUL VE ANKARA’DA UYGULANDI Denetimlerin en yoğun yapıldığı iller ise İstanbul, Antalya ve Ankara oldu. İstanbul’da 201, Antalya’da 117 ve Ankara’da 57 market denetlendi. En fazla ürün incelenen iller ise Antalya (25.258 ürün), İstanbul (20.021 ürün) ve Ankara (19.826 ürün) oldu. İhlallerin en fazla tespit edildiği iller ise İstanbul, Ankara ve Elazığ olurken, en yüksek ceza miktarlarının İstanbul, Ankara ve Bursa illerinde uygulandığı bildirildi. “AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANACAK” Bakan Mahmut Gürcan, Ticaret İl Müdürlüklerinin sahada yoğun şekilde gerçekleştirdiği denetimleri kararlılıkla sürdüreceklerini belirterek, “Haksız fiyat artışı uygulamalarına karşı yasal çerçevede en ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Vatandaşlarımızın ekonomik haklarının korunması konusunda tavizsiz bir duruş sergilenecektir. Adil bir piyasa düzeni için denetimlerimiz aynı kararlılıkla devam edecektir” dedi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Hayat Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.