Hava Durumu

#Enginar

Bursa Hayat Gazetesi - Enginar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enginar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Enginarı saklamanın koşulları: Taze kalması için ipuçları Haber

Enginarı saklamanın koşulları: Taze kalması için ipuçları

Enginar, sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Ancak, taze enginarın saklanması bazı önemli koşulları gerektirir. İşte enginarı taze tutmanın bazı ipuçları: TAZE ENGİNAR SEÇİMİ Enginarı satın alırken, taze ve sağlıklı olanları seçmeye özen gösterin. Yaprakları diri ve yeşil renkte olmalıdır. Gövdeleri sıkı, sert ve ağır olmalıdır. HAVA İLE TEMASINI AZALTIN Enginarı saklamak için hava ile temasını azaltın. Bunun için enginarı nemli bir bez veya kağıt havluyla sarabilirsiniz. Böylece kurumasını önleyebilirsiniz. BUZDOLABINDA SAKLAMA Enginarı taze tutmanın en iyi yolu, buzdolabında saklamaktır. Plastik bir torbaya veya saklama kabına koyarak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz. Ancak, enginarı aşırı soğuk bir ortamda saklamaktan kaçının, çünkü bu yapraklarının kararmasına neden olabilir. ISLAK BEZLE SARMA Enginarı buzdolabında saklarken, yapraklarını ıslak bir bezle sararak taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu, yaprakların nemini koruyarak kurumasını önler. HAVA ALABİLEN BİR KAPTA SAKLAMA Eğer mümkünse, enginarı hava alabilen bir kapta saklamak daha iyidir. Böylece hava dolaşımı sağlanır ve enginarın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. HIZLI TÜKETİN Enginarı mümkün olduğunca çabuk tüketmeye çalışın. Ne kadar taze tutmaya çalışırsanız çalışın, zamanla tazeliklerini kaybedebilirler. Bu nedenle, mümkünse satın aldıktan sonra birkaç gün içinde tüketmeye özen gösterin.

Üreticinin hasat mesaisi arttı Haber

Üreticinin hasat mesaisi arttı

Türkiye'de enginar üretiminin yüzde 30'unun yapıldığı İzmir'de nisan ve mayıs ayları hasat yoğunluğuyla geçecek. Ilık iklim sebzesi olan enginar, ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde üretiliyor. Zeytinyağlı olarak sofraları lezzetlendiren enginar, içeriğindeki A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi çeşitli mineralleri barındırması nedeniyle sağlık açısından da tercih ediliyor. Ülke enginar üretiminin yüzde 30'unu karşılayan İzmir'de, enginar hasadı şubat gibi başlasa da nisan ve mayıs aylarında yoğunlaşıyor. Hasat, hazirana kadar devam ediyor. Kentte, coğrafi işaretle tescilli sakız enginarının yanında Bayrampaşa cinsi ve melez enginar da ekiliyor. Kent genelinde 8 bin dekar alanda yetiştirilen enginar üretimi daha çok Çeşme, Urla, Seferihisar, Torbalı ve Karaburun ilçelerinde yapılıyor. Bu sezon verimi etkileyecek olumsuz hava koşullarının yaşanmadığı enginarda, geçen yıl olduğu gibi yaklaşık 11 bin tonluk üretim bekleniyor. "İZMİR, TÜRKİYE'DEKİ EN ÖNEMLİ ENGİNAR ÜRETİM MERKEZİ" İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine, enginarın yenmek için en uygun döneminin bahar ayları olduğunu, o nedenle hasadın nisan ve mayısta yoğunlaştığını söyledi. Enginarın ağırlık olarak taze tüketildiğini, dondurularak ya da salamura şeklinde de tercih edildiğini dile getiren Şahin, "İzmir, Türkiye'deki en önemli enginar üretim merkezlerinin başında yer alıyor. Sakız enginarı olarak coğrafi işaret almış, tescillenmiş bir çeşidimiz var. İzmir'de enginarın yetiştiği alanlar birbirine çok yakın alanlar. Urla, Seferihisar, Çeşme hemen hemen hepsi aynı iklim yapısına sahip. Çok yoğun el emeği isteyen bir ürün." diye konuştu. Şahin, yerel enginar çeşidi sakız enginarı yetiştiriciliğini muhafaza etmeye çalıştıklarını vurgulayarak, renkli ya da mor olarak adlandırılan enginarların da tercih edildiğini belirtti. ÜRETİCİ TALEPTEN MEMNUN Seferihisar'ın Düzce Mahallesi'nde 35 yıldır enginar üreten Turgay Gülgönül de sebzenin dikiminin eylül, ekim ayları gibi yapıldığını, bitkinin kökten çoğaldığını anlattı. Dip gübrelemesi, seyreltilmesi, yaprak alınması ve ilaçlama işlemleri yaptıklarını söyleyen Gülgönül, yumuşak geçen kış mevsiminde ilk mahsullerin şubat ayında alınabildiğini dile getirdi. Gülgönül, internet üzerinden sattığı ürünlerine yoğun talep olduğunu bildirdi. 33 yıldır enginar üreticiliği yapan Ersin Güvercin ise ürüne talebin çok yüksek olduğuna dikkati çekti. Ürüne Türkiye'nin her bölgesinden rağbet olduğunu kaydeden Güvercin, kargoyla enginar taleplerini karşıladıklarını belirtti.

Hasat başladı: Tarlada 15, tezgahta 25 TL! Haber

Hasat başladı: Tarlada 15, tezgahta 25 TL!

Türkiye’de enginar üretiminde birinci sırada yer alan İzmir’de hasat yoğunluğu başladı. Enginarın tarladan çıkış fiyatının 15 lira olduğu, pazarlarda ise şu sıralarda 20-25 TL arasında satışa sunulduğu öğrenildi. Türkiye’de enginar üretiminin yaklaşık yüzde 29’unun karşılandığı İzmir’de enginar hasadı için hummalı bir çalışma var. Seferihisar ilçesi Turgut köyünde, sabahın erken saatlerinde başlayan hasat, gün boyu sürüyor. Bazı çiftçiler de bu yıl artan maliyetlerden dolayı, karaciğer dostu olarak bilinen enginarın yerine alternatif meyve-sebze arayışına geçti. “ADET FİYATI TARLADA 15, TEZGAHTA 20-25 TL’DEN SATILIYOR” Enginarların sakız cinsi olduğunu belirten üretici Ecem Bezer, “1992 yıllarında 3 bin dönüm kadar sakız enginarı üretilmekteydi, ancak şu an enginarımız 500 dönüme kadar düşmüş durumda. Çiftçilerimiz, artan maliyetler sebebiyle küskün durumda. Enginarı azaltıp, başka meyve sebze ekmeye başladılar. Enginarın tarlada satış fiyatı 15 TL, ancak pazara, manava satış yapan çiftçi, esnaf, birim fiyatını 20-25 TL arası satmak durumunda kalıyor” diye konuştu. “ENGİNAR KARACİĞERİN DOSTUDUR” Enginarın önemli bir geçim kaynağı olduğunu ve sağlığa iyi geldiğini belirten Bezer, şunları kaydetti: “Enginar, karaciğerin dostudur. Bir insanın enginar sezonunda toplam 60’a yakın enginar yemesi gerekmektedir. Sağlık açısından çok faydalıdır. Enginarı, sezonunda herkes tüketmelidir.” “SU SIKINTISI ÇEKİYORUZ” Eskiden maliyetlerinin düşük olduğunu, çiftçilik yapmanın daha kolay ve su olduğu zamanlar enginar üretiminin çok fazla olduğuna değinen üretici Turgut Bezer, “Ancak şu an herkesin suyu olmadığı için enginar üretimi aza indirilmiş durumda. Devletimiz bu konuda bize, üreticilere teşvik sağlarsa, Seferihisar’ın sakız enginarına çiftçimiz tekrardan döndürülebilir. Teşvikler az gibi görülse de bizim için çok değerli. Seferihisar’da sosyete manavımız var ve 15 yıldır kendi enginarımızı üretip, manavımızda satışa sunuyoruz. Kendi manavımız, tezgahımız olmasa, pazarını bulmakta, satmakta çok zorlanırdık. Küçük üreticilerin elinden tutup, maliyetleri düşürebilirsek, üreticilerimiz tekrar tarlalara geri döner” cümlelerini aktardı. “SEFERİHİSAR’DA ENGİNAR ÜRETİMİNİN YÜZDE 70’İNİ KARŞILIYORDUK” Turgut, Ulamış, Azmak ve Düzce köylerinde 3 bin dönüm sakız enginarlarının bulunduğunun altını çizen Bezer, “Türkiye’nin her tarafına gönderirdik. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyorduk. Maliyetlerden dolayı enginar üretimini azalttık” diye ekledi.

Tarlada 20, tabakta 400 lira! Haber

Tarlada 20, tabakta 400 lira!

Enginar üretiminde Türkiye’nin yüzde 42’lik ihtiyacına cevap veren Aydın’da hasat sezonu başlarken, tarlada toptan adet satış fiyatı 20 TL olan yeşil elmasın lokantalarda tabağa uzanan yolculuğu 400 TL'ye kadar çıkıyor. Türkiye'nin en yoğun enginar üretiminin yapıldığı Aydın'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan enginar çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alıyor. Yaklaşık 6 bin 500 dönümde yapılan ekimden 8 bin ton enginar elde edildiği kentte enginarın hasat sezonu başladı. Ağustos sonundan Eylül ortalarına kadar dikilen enginarlardan 'sakız enginarı' Kasım ve Aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise bahar mevsiminde hasat ediliyor. Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın hasat dönemine girilmesi ile birlikte yemyeşil enginar bahçelerinde hummalı çalışmalara başlandı. Hasat süreci içerisine giren üreticiler sabahın erken saatlerinde tarlalara inerek enginarlarını hasat ederek aracılara teslim ediyor. Tarlada toptan adet satış fiyatı 20 TL olan enginar, diğer tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi aracı sayısı arttıkça üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı da artıyor. Adet fiyatı tarlada 20, pazarda 40-50 TL'den satılan enginar, lokanta ve restoranlarda ise müşteriye 400 TL'ye ulaşan fiyatla servis ediliyor. Ailesine ait tarlada enginar üreticiliği yapan Aydın'ın en genç girişimci ve üretici kadınlarından Özge Yüksel, "Sezona bu yıl biraz erken başladık. Havalar geçen seneye göre daha ılık geçti, soğuklar uzun sürmedi. Enginarlarımız 'iyi tarım' sertifikalı. Diğer yetiştirilen enginarlardan farlı. İçerisinde herhangi bir hormon yok. Bizim sezonumuz çok şükür güzel gidiyor. Hayvan gübresi ile ilerliyoruz. Artık enginar lüks bir ürün olmaya başladı. Fiyatlar biraz pahalı. Toptanda tanesi 20 TL'den başladı daha da artarak devam ediyor. Bunun sofraya ulaşması 40 TL'yi buluyor. Biz en son lokantada enginarı İstanbul'da yedik ve bir tanesi 400 TL fiyat yazılmıştı" dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.