AFAD’dan Ege Denizi’ndeki depremler için özel toplantı
İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında, AFAD tarafından Ege Denizi'ndeki Santorini Adası çevresindeki artan sismik aktivite ve olası riskler üzerine bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda, bölgedeki sismik aktivitelerin Türkiye kıyılarına oluşturabileceği potansiyel tehlikeler, alınan önlemler ve hazırlıklar detaylı bir şekilde ele alındı. Katılımcılar arasında AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü ve uzman bilim insanları yer aldı.
BÖLGEDEKİ SİSMİK AKTİVİTE VE RİSKLER
28 Ocak 2025 tarihinden itibaren Santorini Adası çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki büyük bir depremin, tsunami ya da volkanik patlamanın ön habercisi olarak değerlendiriliyor. 7 Şubat 2025 itibarıyla bölgede 3 büyüklüğünden büyük 761 deprem kaydedildi. En büyük deprem ise 5,2 büyüklüğünde oldu. Depremler, Santorini Adası’na 25 km uzaklıkta yer alan Kolumbo volkanının çevresinde yoğunlaşıyor. Santorini’nin son volkanik patlaması 1950 yılında gerçekleşmiş, 1956 yılında ise bölgedeki denizaltı fayı üzerinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Olası bir patlama ve tsunami gibi tehditler, Türkiye'nin kıyılarını da etkileyebilir.
ALINAN ÖNLEMLER VE HAZIRLIKLAR
Sismik aktivitenin arttığı ilk andan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlarla sürekli bir izleme kurulu oluşturdu. İzmir, Aydın ve Muğla illerine yönelik mobil siren sistemi sevk edilerek, acil durumlara hazırlık yapıldı. Ayrıca, AFAD'ın haber alma ve yayma sistemi üzerinden vatandaşlara SMS ile uyarılar gönderilmesi için altyapı hazır durumda.
AFAD, İzmir, Aydın ve Muğla Valilikleri’ne destek personel ve ekipman göndererek, bölgedeki AFAD İl ve Birlik Müdürlükleri ile koordinasyonu artırdı. Kandilli Rasathanesi’nin Tsunami Uyarı Sistemi ve AFAD’ın Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegre edilerek, herhangi bir tsunami uyarısının hızlı bir şekilde vatandaşa iletilmesi sağlanacak.
VOLKANİK GAZ VE KÜL TAKİBİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, olası volkanik hareketlilik durumunda hava yoluyla taşınacak volkanik gaz ve külün atmosferdeki hareket yönünü izlemek için günlük rapor hazırlamaktadır. Bilim insanları ve araştırma kurumları, bölgedeki sismik aktiviteyi yakın takibe alarak, vatandaşların sağlığını korumak için gerekli tedbirleri almakta.
BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI BAŞLIYOR
10 Şubat 2025 itibarıyla AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi ile oluşturulan uzman heyet, Muğla, Aydın ve İzmir illerinde bilgilendirme toplantıları yapacak. Bu toplantılar, bölgedeki halkı olası risklere karşı bilinçlendirecek ve hazırlıklı olmalarını sağlayacak. Ayrıca, Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma kurumları ile de bilgi alışverişi yapılmaktadır.
“RESMİ KAYNAKLARI TAKİP EDİN”
AFAD, sismik aktiviteler ve olası afetler hakkında sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgilere karşı halkı uyardı. Vatandaşlar, doğru bilgi için sadece resmi kaynakları takip etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirildi.