Rusya'da dağ tırmanışında ölen Bursalı doktor toprağa verildi
Rusya'nın Elbruz Dağı’na tırmanırken hayatını kaybeden 2 Türk dağcıdan Op. Dr. Kazım Güler, Bursa’da son yolculuğuna uğurlandı.
5 bin 642 metre yüksekliğindeki Elbruz Dağı'nın zirvesine tırmanan 5 kişilik Türk dağcı grubu, tırmanış sırasında hipotermi geçirdi. Yardım çağrısı üzerine, Elbrus Yüksek Dağ Arama Kurtarma Timi hızla müdahale etti, ancak Dr. Kazım Güler ve Mehmet Kocaakça hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz hafta sonu Rusya’ya tırmanış için giden dağcılar arasında Antalya'dan Mehmet Kocaakça, Alanya'dan Dr. Adnan Sarı, İstanbul'dan İzzet Köseoğlu, Antalya'dan Cihan Yıldırım ve Bursa'dan Op. Dr. Kazım Güler yer alıyordu. Beşli grup, Elbruz Dağı'na tırmanarak zirveye ulaştı. Zirveye vardıklarında, ağır soğuk nedeniyle dağcılar hipotermi geçirdi. Bu sırada Dr. Adnan Sarı ve İzzet Köseoğlu yardım çağrısında bulundu ve kendi çabalarıyla aşağıya inmeyi başardılar.
İhbar üzerine Elbrus Yüksek Dağ Arama Kurtarma Timi, zirveye ulaşarak Cihan Yıldırım’ı kurtardı, ancak Mehmet Kocaakça ve Op. Dr. Kazım Güler’in hayatını kaybettiğini tespit etti. İki dağcının cenazesi, Rusya’dan İstanbul’a, oradan da Bursa’ya getirildi.
BURSA'DA TÖREN DÜZENLENDİ
Op. Dr. Kazım Güler’in cenazesi, Bursa Osmangazi ilçesi Yiğıtali Mahallesi'nde kılınan cenaze namazının ardından Yiğıtali Camii'nde törenle defnedildi. Dr. Güler, 2 çocuk babasıydı ve uzun yıllardır dağcılıkla ilgileniyordu.
Törene, ailesi, yakınları, dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Güler’in cenazesi, Yiğıtali Mahallesi Mezarlığı'na defnedildi. Ayrıca, Dr. Kazım Güler’in dağcılık kariyerine ve dağcılığa olan tutkusu, cenazeye katılanlar tarafından takdirle anıldı.
ELBRUZ DAĞI'NDAKİ TIRMANIŞ
Elbruz Dağı, Rusya’nın en yüksek dağı olup, dünya çapında dağcılar için zorlu bir tırmanış rotası olarak biliniyor. Dağa tırmanan dağcılar, zorlu hava koşulları ve yüksek irtifada yaşanan hipotermi riski ile karşı karşıya kalabiliyor. Dr. Kazım Güler, pek çok dağcı gibi, bu zorlu dağa tırmanarak hayalini gerçekleştirmek istemişti. Ancak, yaşanan talihsiz olay sonucunda iki Türk dağcı hayatını kaybetti.
Bu trajik olay, dağcılıkla ilgilenenlerin ve dağcılık camiasının güvenlik önlemlerine ve dağ tırmanışları sırasında karşılaşılabilecek risklere daha fazla dikkat etmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.