Hava Durumu

#Çırak

Bursa Hayat Gazetesi - Çırak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çırak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mesleğini 47 yıldır sürdürüyor: Çırak bulamıyoruz Haber

Mesleğini 47 yıldır sürdürüyor: Çırak bulamıyoruz

Osmaniye'de 12 yaşında başladığı sıcak demir dövme mesleğini 47 yıldır devam ettiren Adem Kekik, mesleğini emanet edecek çırak bulamadığı için mesleğe hayat vermeye çalışıyor. Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde sıcak demir ustalığı yapan 59 yaşındaki Adem Kekik, 12 yaşında başladığı mesleği olan demir dövme mesleğini severek devam ettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan demir dövme ustalığını hala yaşatmaya çalışan Kekik, artık çırak yetişmediğini, meslekteki son ustalardan olduğunu dile getiriyor. Mesleğini sıcak havaya rağmen ateşin başında yorulmadan sürdüren Adem Kekik, dükkanında ısıttığı kızgın demiri örs üzerinde çekiçle döverek balta, orak ve köylülerin siparişi üzerine çeşitli ürünlere dönüştürüyor. "BU MESLEK BİTİYOR" Sıcak havaya rağmen ocak başında bitmek üzere olan mesleğini ayakta utmak istediğini söyleyen Adem Kekik, ''Ben bu mesleği 47 seneden beri yapıyorum, 12 yaşında başladım ben bu mesleğe burada tahra yaparım, palta yaparım, kazma yaparım, orak yaparım makasla yaparım. Bizim mesleğimiz bitmek üzere 4-5 tane arkadaş kaldık. Yeni yetişenler yok, bu mesleği görüp bitiyor. Bizden sonra gelecek yok, biz eskiden mesela orak yapardık, kalitçi yapardık, vatandaş ekim biçerdi, şimdi ekim biçenler kalmadı. Üzülüyorum , bu meslekler bitiyor ama sabah bir gün vatandaşlar gelecek, bizim gibi usta arayacak, bulamayacak. Yaptığımız ürün fabrika yapımı değil, biz kendimiz imalat ediyoruz, kendi gücümüzle büküyoruz, makasla yapıyoruz. Ama şimdi fabrikanın yaptığı çalışmıyor vatandaş da geri gelip mesela tekrar gelir bize şey yapıyor, diyor ki çelik olsun, senin yapım olsun istiyor. Ama bizden sonra kim yapacak, çırak bulamıyoruz. Yani bu bizden sonra meslek yok, bu meslek bitiyor. Yani bu meslek zor 40 derece, 50 derece sıcaklıkta biz ateş başında bu mesleğe yürütüyoruz. ''dedi.

Edirneli usta çırak arıyor! Haber

Edirneli usta çırak arıyor!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezinde sağlık teknisyeni olarak görev yapan 59 yaşındaki Abacı, 34 yıl önce hobi olarak başladığı sanatında zamanla ustalaştı. Eski ulaşım araçları talika (dört tekerlekli, yaylı, üstü kapalı at arabası) , fayton ve tarım aletlerinin 1/5 ölçekli maketlerini yapan Abacı, çalışmalarından bazı örnekleri Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumu"nda sergiledi. Abacı, AA muhabirine geçmişin izlerini geleceğe taşımak için çalışmalar yaptığını söyledi. Orijinaline uygun şekilde eski ulaşım araçları ve tarım aletlerinin minyatürlerini yaptığını belirten Abacı, "Geçmişte var olan kültürümüzü gelecek nesillere aktarma sevdasıyla bu sanatı sürdürmeye devam ediyorum. 1990 yılından beri talika ve fayton maketleri başta olmak üzere ahşapla ilgileniyorum. Bakanlık sanatçısı ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıyım. Bakanlığın onay ve belge verdiği, ölçekli olarak talika ve fayton yapan Türkiye'deki tek usta benim." ifadelerini kullandı. Abacı, çırak bulmakta zorlandığını gençlere bu sanatı öğretmek için kurs açmayı hedeflediğini dile getirdi. El sanatına meraklı gençleri aradığını ifade eden Abacı, "Benden sonra bu sanatı gelecek nesillere aktaracak insanlara ihtiyacımız var. Gelecek dönemde bir proje hazırlayıp kurslar açarak öğrenilmesini ve farklı kesimlere ulaşmasını sağlamak en büyük hedefim. Tabi zor bir uğraş ama çok zevkli. Bir maketi yaparken 1000'den fazla ahşap parça kullanılıyor ve yaklaşık bir ay sürüyor." diye konuştu. Abacı, yaptığı eserlerin yurt içi ve dışından ilgi gördüğünü, Süleyman Demirel'den Recep Tayyip Erdoğan'a kadar cumhurbaşkanlarına çalışmalarının hediye olarak sunulduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.