Hava Durumu

#Çiftçi

Bursa Hayat Gazetesi - Çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İnegöl'de tarım arazilerinin verimliliği artıyor! Haber

İnegöl'de tarım arazilerinin verimliliği artıyor!

İnegöl Belediyesi, şehrin değerlerine ve tarım alanına yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Tarım, sanayi ve turizmde güçlü bir potansiyele sahip İnegöl’de, tarım sektöründeki gelişmeleri desteklemek amacıyla çeşitli uygulamalara imza atan belediye, 2020 yılında çiftçilere yönelik ücretsiz taş toplama aracı hizmeti sunmaya başlamıştı. Bu uygulama, tarım arazilerinin verimliliğini artırmayı hedefliyor. 4 Yılda 170 Çiftçi, 6800 Dekar Araziyi Temizledi İnegöl Belediyesi tarafından alınan taş toplama aracı, 4 yıl içinde 170 çiftçinin hizmetine sunuldu. Bu araç sayesinde, toplamda 6800 dekar arazi taşlardan temizlenerek daha verimli hale getirildi. Ücretsiz Hizmetten Faydalanmak İçin Randevu Almak Yeterli Taş toplama aracını kullanmak isteyen çiftçiler, 0224 724 25 82 numaralı telefondan randevu oluşturarak bu ücretsiz hizmetten yararlanabiliyor. Yapılan çalışmalar, toprak verimliliğinde önemli bir artış sağladığını gösteriyor. İnegöl Belediyesi’nin tarım alanındaki bu destekleyici adımları, üreticilerin işini kolaylaştırmak ve verimli sonuçlar elde etmek için büyük bir katkı sunuyor. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, taş toplama aracı uygulamasına ilişkin açıklama yaptı. Başkan Taban, uygulamanın 2020 yılında kırsal mahalle muhtarlarının talebi üzerine hayata geçtiğini söyleyerek, “Muhtarlarımızdan gelen bilgi neticesinde araziyi daha verimli işleyebilmek anlamında 2020 yılında taş toplama aracı alımını yaptık. Küçük ve basit bir dokunuşla toprağın içerisinde verimi azaltan taşları topraktan ayırt ederek verimi arttıran bir uygulama bu. Şehrimizde belli başlı bölgelerde benzer taş sorunu vardı. Bu arazilerimizi bu makineyle temizleyerek verimi arttırmak adına çalışmalara başladık. Ücretsiz olarak randevu oluşturan üreticilerimizin arazilerini taştan temizliyoruz. 4 yılda 170 dolayında çiftçimize ait 6800 dekar arazide bu işlem yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. İnşallah bu sayede arazilerimizi daha verimli şekilde kullanacağız. Verimin yüzde 30 artmasını sağlıyor bu işlem” ifadelerini kullandı. 

Bursa'da Yenişehir çiftçisinin sorunları Büyükşehir Meclisi’nde Haber

Bursa'da Yenişehir çiftçisinin sorunları Büyükşehir Meclisi’nde

Yenişehir’de önceki gün aniden bastıran dolu yağışı Köprühisar, Terziler ve Çelebi mahallelerinde yaklaşık 2 bin dönüm arazide ürünlere zarar verdi. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, dün Köprühisar Mahallesi’nde muhtar ve çiftçilerle buluştu. Dolunun vurduğu arazilerde incelemelerde bulunan Başkan Ercan Özel, zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Ürünlerin zararının dönüm başına 50 bin TL gibi bir maliyete ulaştığını ifade eden Başkan Özel, “Çiftçimizin emeği ne yazık ki, bu dolu yağışı nedeniyle heba olmuştur. Ancak çiftçimizin asıl sorunu, ürünlerini maliyetlerinin altında satıyor olması. Ekonomik olarak zor günler geçiren çiftçimizin bir de doğa olayları ile zarara uğraması çok üzücüdür” dedi. ‘GÜÇ, TARIMI DOĞRU KULLANABİLENDE OLACAK’ Konuyu aynı gün gerçekleştirilen Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de taşıyan Başkan Ercan Özel, geçtiğimiz günlerde aşırı yağış nedeniyle Koyunhisar ve Marmaracık mahallelerinde meydana gelen su baskınlarını da hatırlattı. Başkan Özel, “Çiftçilerimiz bizim için değerlidir. Gelecekte güç, tarımı doğru kullanabilende olacaktır. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bir tarım cenneti olan şehrimizde çiftçimize destek olmak gerekmektedir. Ekonomik koşullar altında ezilen çiftçimizin bir de doğal afetler nedeniyle zarar görmesini bizler istemiyoruz. Bizler elimizden gelenin en iyisini yaparak çiftçimize destek olabiliriz” ifadelerini kullandı. ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ Başkan Ercan Özel’in, Belediye Meclisi’nde ifade ettiği dolu yağışına değinen bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, “Yenişehir’de üç mahallemizde çiftçimizin ürünlerinin dolu yağışı nedeniyle zarar gördüğünü biliyorum. Özellikle biber ve fasulye tarlaları en fazla zarar alanlarda. Çiftçimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin yanlarında olacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Bursa'da tasarladığı asansör sistemiyle hasat süresini azalttı Haber

Bursa'da tasarladığı asansör sistemiyle hasat süresini azalttı

Bursa'da Çiftçi Mehmet Alkan 3 yıl boyunca kafasında tasarladığı sistemi 15 gün içinde gerçekleştirdi. Oğlu Kağan Alkan'ın metal atölyesinde montajını yaptığı ve torunu Atlas'ın ismini verdiği ürün hasadı için kullanılan asansörle hasada başlayan çiftçi Alkan, iş yükünü yarı yarıya indirdi. Tasarladığı asansörden bahseden Mehmet Alkan, "Yıllardan beri işçi bulmakta problem yaşıyorduk. Ağaca çıktığı zaman riskli oluyor, düşme tehlikesi oluyor. Bunlar için kafamda 3-4 yıldan beri düşünüyorum. Kafamda böyle bir proje olduğunu makine mühendisi gelinime söyledim. O da fikirler verdi ve en sonunda karar verdik. Boyu 3 metre ve 4 kişi alabiliyor. Bunlar daha çok açılıp, 3 metreye yakın yükseliyor. Yükseldiği zaman yanlar açılıyor. Bunları kafamda tasarladım. Bir asansör yapalım dedik, en sonunda yaptık. İşçiler de çok memnun kaldı. Düşme tehlikeleri yok, geldikleri zaman 'yorulmuyoruz' diyorlar. Yüzde 60 işçi tasarrufu da sağladı. Daha önceden 48 yevmiye veriyordum. Şu an 25 yevmiyeyle tamamladık. Oğlum kaynak işi yapıyordu, amatör kaynak makinesinde yaptık. Bu projenin baştan sona yapılması 15 gün sürdü. İlk seferde başarılı olamadık. Yamulttuk, açtırmasını yaptık, piston yeri oturmadı, kafa kırıldı derken bayağı bir zaman harcadık. Ar-ge biraz daha zor oluyor. Şu an çok rahat. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok emek harcadık" dedi. Asansörü 190 bin liraya geliştirdiğini aktaran Alkan, "Birkaç arkadaş yapsak nasıl olur dedi. Soranlar çok oluyor. Soranlara oğlumla görüşün dedim. Benim yıllardır hayalimdi. Gayet rahat oldu. Şurada bir vişne ağacı vardı. Hanım dedi ki 'asansör götürürsen toplarım' dedi. O bile asansöre hayran kaldı" şeklinde konuştu.

Tarımda teknoloji! Drone sayesinde 150 bin liralık kayıp önlendi Haber

Tarımda teknoloji! Drone sayesinde 150 bin liralık kayıp önlendi

Kırıkkale'nin Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde çiftçilik yapan Hasan Tarık Bozkoyun, tarım arazilerini ilaçlama konusunda modern teknolojiden faydalanıyor. Bozkoyun, kabak ektiği arazisini dron kullanarak ilaçlamayı tercih ediyor. 100 dönümlük alanı traktörle ilaçlandığında yüzde 7 oranında bir verim kaybı yaşadıklarını belirten Bozkoyun, her 100 dönümünde 150 bin liralık kaybı önlediklerini söyledi. Traktörle ilaçlamanın ekonomik açıdan da ciddi kayıplara yol açtığını anlatan Bozkoyun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Örneğin, dönüm başına 200 kilo kabak çekirdeği alınan bir arazide 1,5 ton kabak çekirdeği kaybı yaşanıyor. Geçen yılın fiyatlarına göre bu kayıp yaklaşık 150 bin lira olarak hesaplanıyor" dedi. "300 LİTRE SUYLA BİZ BU İŞİ ÇÖZMÜŞ OLUYORUZ" 4 yıldır dronla ilaçlama yaptığını aktaran Bozkoyun, "Dron her anlamda bize avantajlı. Birkaç ürünü aynı anda karıştırabiliyoruz. Bizim işçilikten de tasarrufumuz oluyor. Traktörle birlikte 2 tane işçi çalıştırılması gerekiyor. Maliyet oluyor zaman kaybı oluyor. Bu boruların hepsi toplanıyor. Yeniden seriyoruz. İkinci tasarrufta normalde biz burayı 6 ton suyla ilaçlıyoruz. Dron kullanıldığında 300 litre suyla biz bu işi çözmüş oluyoruz. Doğa için de su tasarrufuna önem veriyoruz" diye konuştu. Dronun kendilerine her anlamda avantaj sağladığını vurgulayan Bozkoyun, aynı anda birkaç ürünü karıştırabildiklerini ve işçilikten de tasarruf ettiklerini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.