Hava Durumu

#Çiftçi

Bursa Hayat Gazetesi - Çiftçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çiftçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'da bir çiftçiyi dolandırdı, tatil yaparken yakalandı Haber

Bursa'da bir çiftçiyi dolandırdı, tatil yaparken yakalandı

Afyonkarahisar'da yaşayan ve çifçilikte uğraşan A.D. (37) sosyal medya üzerinden tanıştığı bir kişiyle 400 bin TL karşılığında hayvanlarını karkas et olarak vermek için anlaştı. Hemen ardından dolandırıcılar nakliyeci ile 33 kuzuyu alarak Bursa merkez Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi' geldi. A.D. burada dolandırıcılar ile bir araya gelerek buluştu. Burada hayvanları başka araca yükleyen dolandırıcılar, "Nilüfer ilçesinde bulunan yazıhaneye gidelim" gibi sözlerle A.D. yi oyalayarak olay yerinden kaçtı. A.D. dolandırıldığını anlayınca hemen en yakın polis merkezine giderek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri harekete geçti. Dolandırıcılık Büro Amirliği özel ekip kurup olayların gerçekleştiği tüm bölgelerde güvenlik kameralarını mercek altına aldı. DOLANDIRIRAK KAZANADIĞI PARALARLA TATİL YAPARKEN YAKALANDI Yaklaşık 300 bin TL dolandırarak kaybolan dolandırıcıların kimlikleri yapılan çalışmalar sonrası tespit edildi. Soruşturmayı derinleştiren özel ekip dolandırıcıların başı olarak kendini tanıtan A.K.'nin Balıkesir'in Edremit ilçesindeki bir otelde tatil yaptığını tespit etti. GÜNEŞLENDİĞİ SIRADA ENSELENDİ Balıkesir'e giden Bursa polisi Edremit ilçesinde azılı dolandırıcı A.K.'yi bir otelin plajında güneşlenirken kıskıvrak yakaladı. Polisi farkeden A.K. elinde bulunan güneş kremini gizlenmek için yüzüne boca etse de polisin elinden kurtulamadı. Etkisiz hale getirilip gözaltına alınan A.K. Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Olaya karışan diğer şahıslar U.D., E.A. ve O.Ş.'de kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. A.K.'nin dolandırcılık suçundan 15 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezasının bulunduğu ve yine aynı suçtan kayıtlarının olduğu tespit edildi. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan 4 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden A.K. ve U.D, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı, O.Ş. ve E.A. ise adli kontrol şartıyla salıverildi.

Bursa'da her yıl aynı sorun! Bu sene de baş gösterdi Haber

Bursa'da her yıl aynı sorun! Bu sene de baş gösterdi

Bursa'da Orhangazi Keramet Sulama Birliği’ne bağlı Güney Yaka Sulama Projesi’nde İznik Gölü’nün güney yakasında kalan Gölyaka, Dutluca, Sölöz, Heceler ve Paşapınar bölgesine kadar yıllardır bir türlü çözülemeyen sistem arızaları ve patlaklar bu yıl da üreticiyi susuz bıraktı. Gölyaka pompaj istasyonundan Dutluca’dan başlayıp Paşapınar bölgesine kadar uzanan bölümde sulama yapan sistemin yanlış projelendirilmesinden dolayı yaşanan patlaklar bu yıl da baş gösterdi. EN SON GEÇEN YIL ONARILMIŞTI Dutluca altından başlayıp Paşapınar bölgesine kadar uzayan sulama hattında projeden kaynaklı hatalardan dolayı bölgede sürekli su patlakları yaşanıyordu. Geçen yıl DSİ tarafından yeniden projelendirilip onarılan bölgede bu yıl sulama mevsiminin başlaması ile birlikte yeniden patlak meydana gelince bölge yeniden susuz kaldı. ÜRETİCİ İSYANDA Her yıl aynı sorunu yaşayan çiftçiler ise bu yıl da susuz kalmanın isyanını yaşıyor. Bölge sakinleri, Güney Yaka Sulama Projesinin bu bölümündeki sorunun bir türlü giderilemediğini belirterek, burada yaşanan arızalar hem devletin her yıl milyonlarca lira kaybına hem de çiftçinin susuz kalmasına neden oluyor diye görüş belirtiyorlar. Çiftçiler projenin Kuzey Yakasında bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadığını ancak Güney Yaka’nın sürekli arıza yaşandığını belirten üreticiler, bu soruna köklü bir çözüm bulunması gerekiyor ifadelerine yer veriyorlar.

Çiftçi alın terini hasat etmeye başladı Haber

Çiftçi alın terini hasat etmeye başladı

Mart ve Nisan aylarında ki yağmur yağışı diğer ürünler de olduğu gibi hububatta da verim arttı. Mayıs ayında da etkisini sürdüren yağmur nedeniyle hasatlar bu yıl yaklaşık 2 hafta geç başladı. Biçerdöverler, arpa tarlalarına girdi. Çiftçinin bir yıllık alın teri olan ürünler hasat ediliyor. Yapılan ilk hasatlarda verimin geçen yıla oranla yüzde 20 ile 30 arasında arttığı belirtiliyor. Adıyaman’ın önemli bir tarım potansiyeline sahip bir il olduğunu vurgulayan Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, “Adıyaman bölgenin ve ülkemizin önemli tarım potansiyeline sahip illerinden bir tanesidir. Ürün desenimiz çok çok fazla. En büyük ekiliş alanlarımız buğday ve arpadan oluşmaktadır. Yaklaşık 570 bin dekar buğday, 570 bin dekar arpa ile en büyük ekiliş alanımız bu iki üründen meydana gelmektedir. Geçen yıl yaklaşık her birinden 210 bin ton üretim elde ettik. Bu sene özellikle yağışların mevsime yayılması, ürünün hem çıkış dönemi, hem başağa kalkma dönemi, hem de sap doldurma döneminde düzenli bir yağış rejimi oldu. Bu da verimin artmasına sebep oldu. Yani özellikle kuru tarım alanlarımızda, sulu tarım alanlarımız gibi bir verim oluşmaya başladı. Biz bu yıl geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 ila 30 oranında artan bir verim bekliyoruz” dedi. Biçerdöver sahibi Sadi Yıldırım ise bu yıl hasat sezonunu Adıyaman’da açtıklarını belirterek, daha sonrasında ise Kahramanmaraş ve Sivas illerinde çalışacaklarını söyledi. Tarla sahibi Sabri Koyuncu ise sula tarımın çok önemli olduğunu, bu yıl Mart ve Nisan aylarında yağan yağmur ile verimin arttığına dikkat çekti.

Kuraklık çiftçiyi olumsuz etkiledi! Haber

Kuraklık çiftçiyi olumsuz etkiledi!

İlkbahar aylarında beklenen yağışın olmaması nedeniyle ortaya çıkan kuraklık, ülke genelinde olduğu gibi Yozgat'ta da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Yağış yetersizliği nedeniyle birçok bölgede ekili hububat alanları sararıp kurudu. Yerköy ilçesine bağlı Kömüşören köyünde hububat tarlalarında kuraklık had safhaya ulaştı. Ekinler başağa dönüşmeden sararıp kururken çiftçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım bekliyor. Mahsulün tarlada kaldığı Kömüşören köyünde çiftçiler, arpa ve buğday ekili tarlalarını sürülerine saman yapmak için kullanılacaklarını da sözlerine ekledi. "HUBUBAT ALANLARINA BİÇER GİRMEYECEK" Köylerinde yüzde 90 oranında hububat ekili tarlalarda kuraklık yaşandığını söyleyen Kömüşören köyü muhtarı İbrahim Karataş, "İnanın çoğu tarlaya biçer girmeyecek arazilerimiz var. Burada hayvanlar yayılacak. Bu da vatandaşı çok zor duruma sokacak. Gerçekten çok zor durumdayız, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kuraklık sigortası pahalı olduğu için yaptıramamıştık. Zarar tamamen köylüden çıkacak. Devletimizin bizi gözetmesi lazım, zor durumdayız ama şu an yapacağımız bir şey yok. Devletimizin yardımını bekliyoruz. Benim 60 dönüm hububat alanımın tamamı kurumuş, hayvanları kuruyan tarlaya getirdim otlattım. Kesinlikle biçer girmeyecek buraya. 60 dönüm alana ben 100 bin lira para harcadım. Zararımız büyük" dedi. "KIRAÇ TARLALARDAN VERİM ALAMAYACAĞIM" Kömüşören köyü çiftçilerinden Sefa Çağlar ise, "Normal sigortamızı yaptırdık ama kuraklık sigortamızı primi yüksek olduğu için yaptıramadık. Kuraklık nedeniyle hububat sararıp kurudu. Artık burada ancak hayvanlar yayılır. Ben 200 dönüm alana buğday ekmiştim, sulayabildiğim tarladan verim alacağım kıraç tarladan verim almayacağım. Buralar hayvanlara yem bile olmayacak kadar kötü durumda" şeklinde konuştu. "BORÇ PARAYLA TARLAMIZI EKMİŞTİK" Zararlarının büyük olduğunu belirten Hacı Bozkurt ise, "Tarlalarımızın büyük kısmını borç parayla ektik. Ben Tarım Kredi Kooperatifinden tohum ve gübreyi borçla aldım, herkes borçlu. Çiftçi büyük sıkıntıda, devletimizin yardımını bekliyoruz. Özellikle bilinçli tohum, toprak analizi ve gübre, su konusunda çiftçiye yardımcı olması lazım" ifadelerine yer verdi.

Çiftçileri yakından ilgilendiriyor! Tarım Bakanı çok yakında açıklanacağını söyledi Haber

Çiftçileri yakından ilgilendiriyor! Tarım Bakanı çok yakında açıklanacağını söyledi

Yumaklı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ATO Congresium'da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Danışma Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bakan Yumaklı, buradaki konuşmasında, gıda arz güvenliğinin temeli olan tarımsal üretimin her unsurunda büyük emek ve alın teri döken gizli kahramanlar olduğunu dile getirerek, "Her zorluğa göğüs gerip Anadolu topraklarını karış karış işleyerek üretmekten vazgeçmeyen insanlarımız var. Tarladan sofraya uzanan serüvende, emek ve gayretlerini hiç eksik etmeyen, ülkemiz için hiç durmadan üreten kahraman insanlarımızın, çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyorum." ifadesini kullandı. "85 MİLYON NÜFUSUMUZUN GIDA İHTİYACINI SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE KARŞILIYORUZ" Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetleri döneminde tarımsal üretimi stratejik bir alan olarak ele aldıklarını belirten Yumaklı, şöyle devam etti: "Bu dönemde Tarım Kanunu ve sektörü destekleyecek yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Verdiğimiz destekler ve altyapı yatırımlarımızla çiftçimizin üretimini artırdık. Yine bu dönemde ilk olarak çiftçimizin alın terini, doğal afetlere karşı koruyacak Tarım Sigortası'nı hayata geçirdik. Sübvansiyonlu kredilerle çiftçimizin finansman ihtiyacını karşıladık. Diğer yaptığımız çalışmalarla 85 milyon nüfusumuzun, 57 milyon turistin gıda ihtiyacını, hamdolsun, sorunsuz bir şekilde karşılıyoruz." Yumaklı, gıda ihtiyacının giderek artacağına işaret ederek, gıda arz güvenliği için son bir yılda devrim niteliğinde düzenlemeleri uygulamaya koyduklarını söyledi. Bitkisel ve hayvansal üretimin planlı şekilde yapılması sürecini başlattıklarını belirten Yumaklı, şunları kaydetti: "Bu süreci, başta tarımsal örgütlerimiz başta olmak üzere paydaşlarımızın aktif katılımıyla sürdürüyoruz. Artık neyi, nerede, ne kadar üreteceğimizi planlayacak, kaynak israfını azaltacak, kaliteyi ve verimi artıracağız. Çiftçimizin gelirini garanti altına alacak sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeleri yaptık. Politikalarımıza yön verecek tarım sayımı sürecine başladık. Büyükşehirlerimize yakın üretim alanları oluşturarak, vatandaşlarımızın ürüne daha kolay ve uygun şartlarla ulaşımını sağlayacak çalışmalarımız devam ediyor. Yeni destekleme modelini de çok yakında açıklayacağız." Bakan Yumaklı, yürütülen çalışmalarda en önemli yol arkadaşlarının tarımsal örgütler olduğunu vurgulayarak, derecelendirme çalışmasıyla örgütlerin etkinliğini artırmak için önemli bir adım attıklarını dile getirdi. Son 22 yılda tarımsal üretimde önemli başarılara imza attıklarını söyleyen Yumaklı, "'Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü tarımdan geçer' düsturuyla çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı'nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapma vizyonuyla politikalarımıza yön veriyoruz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.