Hava Durumu

#Çevre Kirliliği

Bursa Hayat Gazetesi - Çevre Kirliliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çevre Kirliliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa'nın sanayileşme süreci ve çevre kirliliğine tarihsel bakış Haber

Bursa'nın sanayileşme süreci ve çevre kirliliğine tarihsel bakış

Nilüfer Kütüphaneleri'nin Tarih Vakfı iş birliğiyle düzenlediği Tarih Buluşmaları, Nâzım Hikmet Kültürevi'nde düzenlenen etkinlikte, Bursa'nın sanayileşme süreci ve çevre kirliliği ele alındı. Etkinliğin konuğu olan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi ABD Başkanı Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, Bursa'nın su kaynakları ile sanayileşme arasındaki ilişkileri tarihsel açıdan inceledi. Yaşayanlar, Evliya Çelebi'nin "sudan ibaret" olarak tanımladığı Bursa'nın, Cilimboz Deresi, Gökdere, Namazgah Deresi ve Karınca Deresi gibi önemli su yolları etrafında şekillendiğini belirtti. Ancak 19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde, zengin su kaynaklarına sahip olmasına rağmen, Bursa'nın temiz su temininde büyük zorluklarla karşılaştığını vurguladı. Sanayileşmenin etkisiyle artan üretim ve kirlilik, su kaynaklarını olumsuz şekilde etkileyerek içme suyu temininde ciddi sıkıntılar yaşanmasına yol açtı. Sanayileşmenin ilk izlerinin görüldüğü dönemde, özellikle ipek üretimi için kurulan filatür fabrikalarının çevreye büyük zararlar verdiğini ifade eden Yaşayanlar, üretim artışıyla birlikte derelerden alınan su miktarının yükseldiğini ve bunun kirliliği artırdığını söyledi. 1860'lı yıllarda, Bursa'ya gelen seyyahların, Gökdere ve diğer dereler etrafındaki kokudan söz ettiklerini aktaran Yaşayanlar, bu kirliliğin çevre mahallelerde yaşayanların su teminini de zorlaştırdığını belirtti. Bursa'nın 160 farklı su kaynağına sahip olduğuna değinen Yaşayanlar, 20. yüzyılın başında, suyun bilinçsizce kullanılması nedeniyle kirlilik sorununun daha da derinleştiğini kaydetti. Ayrıca, filatür fabrikalarının ormansızlaştırmaya yol açarak erozyon ve taşkınlara neden olduğunu söyledi. Yaşayanlar, Bursa'daki ilk sıhhi su tesisatı çalışmalarına da değinerek, 1903 yılında başlatılan projelerin başarısız olmasının ardından 1905'te Fransız bir şirketin Bursa'ya sıhhi tesisat döşemesi için imtiyaz aldığını ve bu projenin ancak 1909'da tamamlandığını belirtti. Program sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Yaşayanlar, Bursa'nın tarihsel su ve çevre sorunlarıyla ilgili bilgilerini paylaştı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, etkinlikte verdiği değerli bilgiler için Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar’a teşekkür etti.

Çevre kirliliği bizi nasıl tehdit ediyor? Haber

Çevre kirliliği bizi nasıl tehdit ediyor?

Dünyamız, son yüzyılda insan faaliyetleri sonucu artan bir hızla kirleniyor. Hava, su ve toprak kirliliği gibi birçok farklı türde çevre kirliliği ile karşı karşıyayız. Bu kirlilik türleri, hem insan sağlığını hem de doğal ekosistemleri tehdit ediyor. HAVA KİRLİLİĞİ: Hava kirliliği, fosil yakıtların yakılması, endüstriyel faaliyetler ve araç egzoz dumanları gibi çeşitli kaynaklardan kaynaklanır. Hava kirliliği solunum problemlerine, kalp hastalıklarına ve kansere yol açabilir. Ayrıca hava kirliliği, asit yağmurları ve ozon tabakasının incelmesi gibi çevresel sorunlara da katkıda bulunur. SU KİRLİLİĞİ: Su kirliliği, evsel ve endüstriyel atıkların suya deşarj edilmesi, tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kimyasalların su kaynaklarına karışması ve petrol dökülmeleri gibi çeşitli kaynaklardan kaynaklanır. Su kirliliği, insanlarda ve hayvanlarda hastalıklara yol açabilir ve su kaynaklarının kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. TOPRAK KİRLİLİĞİ: Toprak kirliliği, pestisitlerin ve gübrelerin aşırı kullanımı, endüstriyel atıkların toprağa karışması ve evsel atıkların çöplüklere atılması gibi çeşitli kaynaklardan kaynaklanır. Toprak kirliliği, topraktaki besin maddelerinin azalmasına, bitkilerin ve hayvanların ölmesine ve insanlarda sağlık problemlerine yol açabilir. ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN DİĞER TEHDİTLERİ: Biyolojik çeşitliliğin azalması ve nesli tükenmekte olan türlerin sayısının artması Doğal kaynakların tükenmesi ve kuraklığın artması Ekstrem hava olaylarının ve doğal afetlerin sıklaşması Sosyal ve ekonomik eşitsizlikler ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ? Çevre kirliliğini önlemek için hepimizin yapabileceği birçok şey var: Fosil yakıt kullanımı yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Toplu taşıma, bisiklet veya yürüyüş gibi daha sürdürülebilir ulaşım yöntemlerini kullanmalıyız. Atıklarımızı geri dönüştürmeli ve kompost yapmalıyız. Su ve enerji tasarrufu yapmalıyız. Çevre dostu ürünler satın almalıyız Çevre kirliliği ile ilgili farkındalık yaratmak için aktivistlik yapabiliriz. Çevre kirliliği ile mücadele, hepimizin sorumluluğudur. Bu sorunu çözmek için birlikte çalışarak daha temiz ve sağlıklı bir dünya yaratabiliriz. Unutmayalım: Doğayla uyum içinde yaşamak, hem kendimiz hem de gelecek nesiller için çok önemlidir.

İstanbul'da üzücü görüntüler! Haber

İstanbul'da üzücü görüntüler! "İnsanların içine canavar kaçtı"

İstanbul’da Sarıyer Kısırkaya Plajı ve Belgrad Ormanı tatilciler tarafından çöplerle kirletildi. Sahiller bayram tatilini İstanbul’da geçiren vatandaşların çöpleri ile doldu taştı. Havadan çekilen görüntülerde sahillerin çöplüğe döndüğü net bir şekilde ortaya çıktı. Plastik şişeler, lastikler, yemek artıkları ve çöp poşetleri ile dolan sahile gelenler, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Belgrad Ormanı’nda ise yol kenarları başta olmak üzere insanların girebildiği her noktada adeta çöp dağlarının oluştuğu görüldü. Bazı gönüllüler çöpleri temizlemek için çalıştıklarını ancak her akşam aynı kirlilik ile karşılaştıklarını belirtti. İstanbul’un ormanları ve sahilleri çöple dolmaya devam ederken, belediye ekiplerinin ise birçok noktada çalışmadıkları görüldü. “İNSANLARIN İÇERİSİNE ÇÖP CANAVARI KAÇTIĞINA İNANIYORUM” İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Kısırkaya Plajı’nda havadan çekilen görüntülerden 5-10 kamyon çöp çıkabileceği gözüküyor. Burada 10 tona yakın çöp olduğunu tahmin ediyorum. Bu çöpü kim toplayacak, bu belediyelerin asli görevidir. Halkın uyarılması lazım. Uyarmaz ve ceza kesmezseniz bu şekilde olur. Bizim insanımızın içerisine karışan çöp canavarlarını yok etmek için ciddi anlamda cezai uygulamalar yapmak zorundayız. Ormanlarda atılan çöpler nedeniyle yangın çıkabiliyor. Hızlı bir şekilde buraların temizlenmesi gerekiyor. Sarıyer sınırları içerisinde olan Sarıyer Belediyesi’nin zabıtalarının sürekli orada nöbet tutmaları gerekiyor. Kısırkaya gibi halk plajları ücretsiz olduğu için bu plajlara akın yaz dönemi boyunca devam ediyor. Halk bedava olduğu için intikam alırcasına hoyratça kullanıyor. Dereler çöp deresi haline getiriliyor. İnsanların içerisine çöp canavarı kaçtığına inanıyorum. Bulunduğumuz yer 10 gün önce temizlendi. Arkada tabelada görüyorsunuz 'Çöp dökmek yasaktır' yazıyor ama inadına oraya çöpler dökülüyor” dedi. “BU MANZARA KARŞISINDA ARTIK ÇOK ÜZÜLÜYORUM” Sarıyer’de ormanları gönüllü olarak temizleyen Osman Çelebi, “İstanbul’u sözde seviyoruz galiba, bakıyoruz sahiller çöp dolu. Biz arkadaşlarımızla birlikte kendi insanlarımızla çöp poşetleri alıp kendimiz temizliyoruz. Her yer çöplük olmuş. Artık doğayı sevdiklerine inanmıyorum. O çevreciyim diyen bir kısma da inanmıyorum. Bu manzara karşısında artık çok üzülüyorum, diyecek söz bulamıyorum” diye konuştu.

Bursa Kestel'de muhalefet partileri çöp sorununu dile getirdi Haber

Bursa Kestel'de muhalefet partileri çöp sorununu dile getirdi

Bursa'da Uludağ'ın eteklerinde çam ormanlarının temiz havası, fabrikalardan çıkan zehirli kara dumanlarla kaplanan Kestel ilçesi, o yetmezmiş gibi şimdi de çöp meselesiyle boğuşuyor. Kimi çöp konteynerlerinin büyüklüğü sebebiyle, yaşlılar ve çocuklar çöp atamazken, kiminin ise mekanizması bozulduğu için çalışmıyor. Yetersiz gelen çöp konteynerleri sebebiyle sıcak havada çöplerin yayından geçilmezken, Kestel Belediyesi meclisinde de gündem önceliği çöpler oldu. Kestel Belediyesi meclisinde söz alan Yeniden Refah Partisi Grup Sözcüsü Volkan Durgut ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Sinan Keleş, “Yeni yönetimin göreve gelmesinin üzerinden 2 ay geçti. Temizlik, parklar ve yollar konusunda hızlı bir değişim gerçekleşmedi. Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte bütün çöplerin olduğu bölgeler, kokudan geçilmiyordu. Büyük konteynerler bir türlü kaldırılmadı. Çünkü kullanımı ve görüntüsü hiç hoş değil. Biz çöp sorununu biran önce çözmeliyiz. Bir tertip düzen haline getirmeliyiz. İllaki çöp olduğu belli mi olması gerekiyor. Türkiye'de birçok örneği var. Gidin yanına sandalye koyup oturup fotoğraf çekineceğiniz yerler var. Bunlar çok zor değil. Çocuk parkları da keza aynı şekilde pislikten geçilmiyor. Çocuk parkları, amacının dışında kullanıyor. Köpek pislikleriyle dolu” dedi. Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol ise yapılan çalışmalarla ilgili konuşurken, “Çöp ve moloz temizliklerini yapıyoruz. Yine fen işlerinde klasik kaldırımdı, parke taşıydı düzenlemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.