#Çad

Bursa Hayat Gazetesi - Çad haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çad haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ülkede 3 yıldır askeri yönetim var! Çad'da halk sandık başında Haber

Ülkede 3 yıldır askeri yönetim var! Çad'da halk sandık başında

Orta Afrika ülkesi Çad’da cunta yönetimi sonrası halk demokratik yollarla devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Oy kullanma işlemlerinin yerel saatle 07.00’de başladığı ülkede, 8.5 milyon kayıtlı seçmen 17.00’ye kadar oy kullanacak. Üç yıldır askeri geçiş hükümeti tarafından yönetilen Çad, Afrika’da 2020'den bu yana yaşanan askeri darbe sürecinin ardından seçime giden ilk ülke oldu. Ülkede güvenliği artırma, hukukun üstünlüğünü ve elektrik üretimini artırma sözü veren geçici Devlet Başkanı Mahamat Idriss Deby, öne çıkan adaylar arasında yer alıyor. Geçici Başbakan Succes Masra ise Deby’nin 9 aday arasındaki en güçlü rakibi olarak görülüyor. Adaylardan herhangi birinin yüzde 50 barajını geçememesi durumunda seçimin 2’inci turu 22 Haziran’da yapılacak. Seçimin ilk turda tamamlanması halinde ise resmi olmayan sonuçların 21 Mayıs’a, resmi sonuçların ise 5 Haziran’a kadar açıklanması planlanıyor. General Mahamat Idriss Deby liderliğindeki askeri geçiş konseyi, Deby’nin 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten babası Idriss Deby'nin Nisan 2021'de çatışmada öldürülmesinin ardından yönetime el koymuştu. Ülkenin geçici devlet başkanı olan Deby, Ekim 2024’e ertelenen seçime kadar iktidarda kalacağını belirtmişti. Çad, diğer bölge ülkelerine kıyasla Fransa ile yakınlığını sürdürüyor. Mali, Burkina Faso ve Nijer gibi cunta yönetimi altındaki diğer Sahel ülkeleri ise Fransa’ya ve diğer Batılı güçlere geri çekilmelerini istemişti.

Gerilimi tırmandıracak açıklama! 'Özür dilemeyeceğiz' Haber

Gerilimi tırmandıracak açıklama! 'Özür dilemeyeceğiz'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Vekili Sadık, ordu komutan yardımcısı Ata’nın Çad’ın "isyanı desteklemedeki" rolüne dair açıklamaları nedeniyle ülkesinin Çad’dan özür dilemeyeceğini belirtti. Sadık, Çad’ın, Ata’nın açıklamaları nedeniyle Sudan Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdığını ve 3 gün içerisinde özür beklediğini bildirerek, "Ordu komutan yardımcısının açıklamaları nedeniyle Çad’dan özür dilemeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Ata, 28 Kasım’da başkent Hartum’un kuzeyindeki Vadi Seyyidna askeri üssünde yaptığı konuşmada, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE); Çad, Orta Afrika ve Uganda’daki havalimanları üzerinden nisan ortasından bu yana orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) silah ve mühimmat desteği vermekle suçlamıştı. Sudan, BAE’li 15 diplomatı istenmeyen kişi ilan ederek 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmelerini istemişti. SUDAN İÇ SAVAŞI Sudan ordusu, paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin askeri ve güvenlik reformu kapsamında 2 yıl içinde tamamen orduya entegresini istemişti. HDK'nin, sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü. HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü. Sudan hükümeti, uluslararası topluma HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu. Sudan'da taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor. Birleşmiş Milletler'e göre, çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan'da, nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi. Sudan'da yaklaşık 6,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.