Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bursa Fay Hattı

Bursa Hayat Gazetesi - Bursa Fay Hattı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bursa Fay Hattı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa deprem | Bursa fay hatları nereden geçiyor?  İşte Bursa'nın deprem geçmişi... Haber

Bursa deprem | Bursa fay hatları nereden geçiyor? İşte Bursa'nın deprem geçmişi...

Bursa ve yöresi, antik çağlardan beri depremlerle iç içe bir hayat sürdürmüştür. Bölgenin deprem tarihi yaklaşık 2500 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Eldeki bilgiler, antik Bursa'nın o dönemde büyük bir kent olmaması nedeniyle dolaylı olarak elde edilmiştir. BURSA'DA MEYDANA GELEN BÜYÜK DEPREMLER: Bizans Dönemi: 6 Kasım 1143 ve 12 Mayıs 1327 tarihleri arasında meydana gelen depremler, Bursa yöresinde önemli yıkıma neden olmuştur. Bu depremler, o dönemdeki tarihi ve arkeolojik kalıntılarda da izlerini bırakmıştır. Osmanlı Dönemi: 1418, 1463, 1555, 1674 ve 1705 yıllarında da Bursa'da depremler meydana gelmiştir. Bu depremlerden bazıları şehri ve çevresini etkilemiş olsa da, 1855 depremi kadar yıkıcı olmamıştır. 1855 Depremi: 28 Şubat ve 11 Nisan 1855 tarihlerinde meydana gelen iki büyük deprem, Bursa ve yöresinde felakete yol açmıştır. Bu depremler sonucunda on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, şehirde büyük yıkımlar meydana gelmiştir. 1855 depremi, Bursa'nın deprem tarihindeki en yıkıcı olay olarak kabul edilmektedir. BURSA 1.DERECE DEPREM BÖLGESİNDE Mİ? Türkiye deprem bölgeleri haritasına bakıldığında Bursa'nın 1. derece deprem kuşağı içerisinde olduğu ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın etkisi altında olduğu görülmektedir. Bu durum, Bursa'yı deprem riski yüksek bir bölge haline getirmektedir. BURSA FAYI: Bursa'da depreme neden olabilecek en önemli fay hattı, doğuda Derekızık-Burhaniye köyleri ile batıda Uluabat Gölü arasında uzanan yaklaşık 45 km uzunlukta olan Bursa Fayı'dır. Bu fay hattı, tarih boyunca birçok depreme neden olmuştur ve en son 1999 Gölcük Depremi'nde de önemli bir rol oynamıştır. DİĞER FAY HATLARI: Bursa'yı etkileyecek diğer faylar ise şunlardır: Marmara Denizi Fayı: Marmara Denizi'nin güneyinde uzanan bu fay hattı, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin de kaynağıdır. Bu fay hattı Bursa'yı doğrudan etkilemese de, bölgede oluşabilecek depremlerde dolaylı bir etkiye sahip olabilir. Geyve-İznik-Gemlik Fayı: Bursa'nın kuzeyinde uzanan bu fay hattı da deprem riski taşımaktadır. Özellikle İznik ve Gemlik ilçeleri bu fay hattının yakınında yer almaktadır. Yenişehir-Bursa-Manyas Fayı: Bursa'nın batısında uzanan bu fay hattı da deprem riski taşımaktadır. Özellikle Yenişehir ve Manyas ilçeleri bu fay hattının yakınında yer almaktadır. BURSA'DA DEPREM OLDU MU?  Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem Bursa dahil birçok ilden hissedildi. 

Diri fay haritası yayımlandı: Aralarında Bursa da var! Haber

Diri fay haritası yayımlandı: Aralarında Bursa da var!

Diri fay haritaları, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlandı. Türkiye Diri Fay Hatları Haritası'na göre 5,5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. İşte o fay hatlarından bazıları.. MTA`nın hazırladığı Türkiye Diri Fay Hatları Haritası üzerinde bulunan iller şunlar: Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat. Ayrıca birçok ilçe de fay üzerinde bulunuyor. Türkiye Diri Fay Haritası`na göre Türkiye`de doğrudan diri fay üzerine oturan 42 il ve 110 ilçe bulunuyor. TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ  DİRİ FAY HATTI NEDİR? Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara denir. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere de fay denir. MTA'nın sitesinde yer alan yenilenmiş diri fay hatları haritası üzerinden merak edilen ilin üzerine tıklayarak ildeki fayların durumu hakkında bilgi alınabiliniyor. Haritadan fay hatlarının yönleri de gözlemlenebiliyor. Haritada kırmızı renkli çizgiler fayları, gri renkli alanlar kuaterner dolgular-alüvyon arazileri göstermektedir. Bu araziler deprem anında dayanıksız zemin denilen kumlu yüzeylerden meydana gelmektedir. Haritada yer alan çizgiler hakkındaki detaylara haritanın kenarında yer alan lejant bölümünden ulaşılabilir. 1. 2. 3. DERECE VE EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİ Birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. İkinci derece deprem bölgesi olan iller; Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.