Hava Durumu

#Btü

Bursa Hayat Gazetesi - Btü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Btü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BTÜ öğrencileri, TUSAŞ için yenilikçi malzeme geliştiriyor! Haber

BTÜ öğrencileri, TUSAŞ için yenilikçi malzeme geliştiriyor!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) için hayati önem taşıyan bir projede yer alarak dikkat çekiyor. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan MateriaLynx ekibi, TUSAŞ'ın hava araçlarında kullanılan yangın güvenliği malzemelerini geliştirmek üzere bir proje üzerinde çalışıyor. Geliştirilecek olan yeni malzeme, yangın anında ateşin yayılmasını engelleyerek, mevcut sistemlerin eksikliklerini giderecek. Projenin Amacı: Yangın Güvenliği: Hava araçlarında yangın riskini minimize etmek. Yüksek Performans: Mevcut malzemelere göre daha yüksek performanslı bir malzeme geliştirmek. Yerli Üretim: Havacılık sektöründe yerli üretimi desteklemek. Ekip Hakkında: MateriaLynx ekibi, bölümün deneyimli öğretim üyelerinin danışmanlığında ve TUSAŞ uzmanlarının desteğiyle çalışıyor. Ekipteki öğrenciler, bu proje sayesinde hem teorik bilgilerini pratiğe dökme hem de havacılık sektörüne katkı sağlama fırsatı buluyor. BTÜ REKTÖRÜ'NDEN ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, öğrencilerin bu önemli projeye seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Üniversitemiz, milli teknoloji hamlesine katkı sağlayan genç mühendisler yetiştirmeye devam ediyor. Öğrencilerimizin bu başarısı, üniversitemizin akademik kadrosunun ve altyapısının kalitesini bir kez daha göstermektedir." dedi. Bu proje, Türkiye'nin savunma sanayisinde yerli üretimi destekleme ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirme hedeflerine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca, genç mühendislerin yetişmesine ve ülkemizin geleceği için nitelikli insan kaynağı oluşturulmasına da katkı sağlayacak.

Bursa’da yeni elektrikli araçlar üretiliyor Haber

Bursa’da yeni elektrikli araçlar üretiliyor

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda temsil edilecek öğrencileri için yoğun bir çalışma süreci geçiriyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, gece gündüz demeden çalışan öğrencileri desteklemek amacıyla atölyeleri ziyaret ederek, yarışa hazırlanan araçlar hakkında bilgi aldı. "HER ZAMAN YANINIZDAYIZ, YETER Kİ ÜRETİN" TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen yarışmalara Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) büyük bir başarı ile katılıyor. Üniversite, 10 farklı kategoride 15 takım ile finale kalmayı başardı. Finalist takımlar, bu yıl da derece elde edebilmek için üniversitenin atölyelerinde 7/24 çalışma temposu ile hazırlıklarını sürdürüyor. Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'na en iyi elektrikli araçlarla katılmak isteyen öğrencileri desteklemek amacıyla BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz, Yıldırım Bayezid Yerleşkesi'ndeki atölyeleri ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi. Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Çağlar, “TEKNOFEST yarışmalarındaki çalışmalarınız ve emeklerinizle bizlere her yıl gurur yaşattınız. Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü’müzün desteğiyle daha verimli ilerleyeceğinize inanıyoruz. Bu yıl da yaratıcı ve etkili araçlarınızla başarıya ulaşacağınıza eminim. Her zaman yanınızdayız, yeter ki üretin” dedi.  Elektrikli Araçlar ve Otonomi Topluluğu Başkanı Melis Sultan Erdoğan, Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde yarışlara katılacakları otomobiller hakkında bilgi verdi. Erdoğan, “Topluluk bünyemizdeki Sancar ve Atak takımlarımız iki farklı araç hazırlıyor. Sancar Takımı’nın yapımını üstlendiği elektrikli otomobillin, motor sürücüsünü yerli bir şekilde gerçekleştirdik. Atak Takımımız ise bu sene bir ilk olarak Hidromobil Yarışlarına katılacak. Bunun için de hidromobil ile çalışacak araç yapıyoruz. Bu aracımız hidrojen gazından elektrik üretecek. Her sene olduğu gibi bu sene de oldukça iddialıyız. Üniversitemizi en güzel şekilde temsil ederek dereceyle döneceğimize eminiz” şeklinde konuştu. Alternatif Enerjili Taşıtlar Topluluğu bünyesindeki Hacıwatt Takımı Kaptanı Hilal Bukre Doğu, bu yıl takım olarak Elektromobil ve Robotaksi Binek Otonom Araç yarışlarında yer alacaklarını söyleyerek, “Bu sene elektromobil aracımıza, mekanik olarak süspansiyon sistemleri ekliyoruz. Amacımız verimlilik olduğu için daha hafif araç üretiyoruz. Daha yenilenebilir olmasını sağlamak amacıyla ise kabuğumuzda revizyona gidiyoruz. ‘Tamamen yerli ve öğrenci işi’ sloganımızla tasarımları ve yazımları yüzde 100 ekibimizin emeğiyle oluşan yerli motor sürücüsü de yapıyoruz. Otonom aracımızda ise kendi kendine sürüş yönetebilen ve belli kurallara uyan bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Burada da oluşturduğumuz yazılım ve program sayesinde daha verimli ve efektif bir araç hedefliyoruz” dedi.

BTÜ'nün robot günlerine yoğun ilgi Haber

BTÜ'nün robot günlerine yoğun ilgi

Robotlar ve akıllı sistemler alanında uzmanlaşan Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) 'Robot Günleri' büyük ilgi gördü. Bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlikte, BTÜ Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi robotları ilgi odağı oldu. Etkinlikte, Türkiye’nin önde gelen firmaların temsilcileri robot uygulamaları üzerine sunum gerçekleştirdi. Mimar Sinan Yerleşkesi Ali Sürmen Salon’da düzenlenen 'Robot Günleri'ne BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte BTÜ Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi robotları sergilenerek, katılımcılara özellikleri hakkında bilgiler verdi. BTÜ’nün temel uzmanlaşma alanlarından birinin robotlar ve akıllı sistemler olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, "Şehrimizin tek teknik üniversitesi olarak ‘Robotik ve Akıllı Sistemler’ alanındaki çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz. Bu kapsamda Mekatronik Mühendisliği Bölümümüz ile Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde güçlü bir laboratuvar altyapısı oluşturduk. Bu laboratuvarımızda 6 farklı alanda yeni Ar-Ge projeleri geliştirme çalışmalarına 2024 yılı itibari ile başladık. Tamamını kendi bünyemizde geliştirdiğimiz robotların yanı sıra kamu ve özel sektör işbirlikleri ile birçok projede yer alıyoruz. Mobil Robotlar, Endüstriyel Robotlar, Kolaboratif Robotlar, İnsansı Robotlar ve Bacaklı Robotlar ile oluşturduğumuz donanımlar sayesinde hem yeni teknolojiler geliştiriyor hem de lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim veriyoruz” diye konuştu. BTÜ Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fenercioğlu, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Robot Günleri’nin, önümüzdeki yıllarda kapsamını genişleterek hem akademik çalışmaların sunulduğu hem de özel sektörün buluşma noktası haline gelecek bir zirveye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Etkinlik boyunca robot alanında teknoloji geliştiren ve robotik uygulamalar yapan özel sektörün öncü kuruluşlarının temsilcileriyle buluşmuş olacağız” dedi. Etkinlikte, ünlü markaların temsilciler, robot uygulamaları adına sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından “Endüstride Robotik Uygulamaları” ve “Robot Uygulamalarında Yeni Trendler” başlıklı panellerde son gelişmeler hakkında bilgiler aktarıldı. Özel sektörde robot programlama alanında yaygın bir şekilde kullanılan “ROS” eğitimi de Robot Günleri kapsamında verildi.

Basınla buluşan BTÜ Rektörü, üniversitenin hedeflerini paylaştı Haber

Basınla buluşan BTÜ Rektörü, üniversitenin hedeflerini paylaştı

BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Rektör Çağlar, üniversitedeki yenilikleri, başarıları ve geleceğe ilişkin hedefleri anlattı. Çağlar, sektörle güçlenen ve sektöre güç katan bir üniversite olma hedeflerinin olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Bursa Teknik Üniversitesi teknolojiye önem veren saygın bir uluslararası üniversite olma yolunda devam ediyor. 11 binin üzerinde öğrencimiz var. Öğrencilerimizden 1600'ü 93 ülkeden gelen uluslararası öğrenciler. 2023-2024 dönemini 'iyileştirme yılı', 2024-2025 dönemini 'geliştirme yılı', 2025-2026 yılını 'markalaşma yılı' olarak ilan ettik. Kalite anlamında tam akredite olmuş üniversite olma yolunda hızla ilerliyoruz. Geçen hafta Arama Konferansı gerçekleştirdik. Bu konferans bizim için çok önemliydi." Veriye dayalı yönetim modelini benimsediklerini anlatan Çağlar, tüm verileri dijital ortama taşıdıklarını bildirdi. Çağlar, özgün bir kariyer modeli geliştirdiklerini kaydederek, "Öğrencimiz üniversitemize başladığı andan mezun olana kadar yakından takip ediyoruz. Birinci ve ikinci sınıflarda öğrencilerimize mentor atıyoruz. Üçüncü sınıfta ise mentoru sektörden atıyoruz. Dördüncü sınıfta da öğrencimizi kendi sektörüne gönderiyoruz. Kendi alanında tam zamanlı olarak bir dönem boyunca sektör tecrübesi kazanıyor. Bu modeli çok önemsiyoruz ve katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı. Ayrıca yapay zekaya çok önem verdiklerine dikkati çeken Çağlar, üniversitedeki tüm öğrencilerin zorunlu olarak yapay zeka dersi aldığını anlattı. Rektör Çağlar'ın üniversitenin gelecek hedeflerine ilişkin sunum yaptığı toplantı, soru cevap bölümüyle sona erdi.

BTÜ Bilim İnsanlarından enerji depolamada devrim yaratan yenilik Haber

BTÜ Bilim İnsanlarından enerji depolamada devrim yaratan yenilik

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ve Dr. Yasin Altın tarafından gerçekleştirilen araştırma, enerji depolama sektöründe dönüşüm yaratacak bir adım attı. Giyilebilir elektronikler başlığı altında gözenekli karbon nanolif esaslı elektrot malzemeler üzerine odaklanan çalışma sonucunda geliştirilen teknoloji, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (Türkpatent) tescil aldı. BTÜ’lü bilim insanlarının Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi'ne yaptıkları başvurunun ardından çalışma, bu ülkede de patent değerlendirme sürecine girdi. PROF. DR. BEDELOĞLU: ENERJİ DEPOLAMADA VERİMLİLİK VE HIZI ARTTIRDIK Proje lideri Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu yaptığı açıklamada, BTÜ’nün yüksek teknolojiye sahip araştırma laboratuvarlarında yürütülen araştırma ile kullanımı her geçen gün yaygınlaşan giyilebilir elektroniklerdeki enerji depolanma kapasitesini artırmayı hedefleyen çalışmanın sona erdiğini bildirdi. Çalışma sonucunda Türkpatent tarafından tescillenen teknoloji ile gözenekli karbon nanolifler, yüksek yüzey alanı ve üstün iletkenlik özellikleri sunarak süperkapasitörlerin performansını önemli ölçüde artırdığını bildirdi. Bedeloğlu, elektrikli araçlardan endüstriyel güç depolama sistemlerine kadar geniş bir uygulama alanı bulunduğunu kaydederken, bu teknolojinin enerji depolama alanında büyük bir ihtiyaç olan verimlilik ve hızı sağlama potansiyeline sahip olduğu da aktardı. Prof. Dr. Bedeloğlu konuşmasında, geliştirilen gözenekli karbon nanoliflerin esnek ve hafif yapısının, giyilebilir elektronik cihazlarda kullanılmasının da mümkün olduğunu vurguladı. Bu özelliğin, akıllı tekstillerden sağlık izleme cihazlarına kadar birçok giyilebilir teknolojinin enerji depolama ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir avantaj sunabileceğini ifade etti. DR. YASİN ALTIN: ŞARJ SÜRELERİ AZALACAK Bilim insanı Dr. Yasin Altın ise "Gözenekli karbon nanoliflerin, enerji depolama teknolojisindeki devrimci etkisinin yanı sıra giyilebilir elektronik cihazlar için de büyük bir potansiyel taşıdığını düşünüyoruz. Esnek ve hafif yapısı, bu teknolojinin farklı alanlarda kullanılmasını sağlayacak" dedi. Altın, BTÜ laboratuvarında geliştirilen ve patenti alınan teknolojinin, endüstriyel uygulamalarda ve günlük hayatta kullanılan taşınabilir cihazlarda büyük bir etki yaratacağını vurguladı. Süperkapasitör teknolojisi, daha hızlı şarj / deşarj süreleri ve uzun ömürlü bataryalar gibi avantajlar sunarak enerji depolama ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynayabileceğini de sözlerine ekledi. Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi'ne yaptıkları başvurunun da en kısa sürede patent tescili ile sonuçlanacağına inandığını belirten Altın, BTÜ’nün araştırma ve yenilik alanındaki vizyonunu yansıtan bu başarının, enerji sektöründe sürdürülebilir ve verimli çözümler arayışını desteklediğini aktardı. Dr. Altın, gözenekli karbon nanoliflein, geleceğin enerji depolama ihtiyaçlarını karşılamak için umut verici bir adım olduğunu söyleyerek açıklamasını sona erdirdi.

Nail Olpak, başarının 5 anahtarını açıkladı! Haber

Nail Olpak, başarının 5 anahtarını açıkladı!

BTÜ Konuşmaları’nın konuğu olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu  (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ‘Bir Mühendisin Günlüğü’ başlığıyla öğrencilerle iş ve aile hayatı, sivil toplum çalışmaları, başarı ve mutluluk hakkındaki tecrübelerini paylaştı. Olpak, başarının 5 anahtarını ise “Zekâ, zaman, iyi niyetli çalışmak, gayretinizi sonuna kadar harcamak ve doğru kişiye doğru işi yaptırmak” şeklinde özetledi. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), öğrencilerini deneyimli isimlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda her çarşamba günü düzenlenen BTÜ Konuşmaları, birbirinden değerli isimleri ağırlıyor. Daha önce ekonomi, siyaset, medya gibi alanlardaki başarılı isimlerle öğrencileri bir araya getiren BTÜ Konuşmaları’nın bu haftaki konuğu, DEİK Başkanı Nail Olpak oldu. Programa; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Alparslan Şenocak,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. ‘Bir Mühendisin Günlüğü’ başlıklı konuşmasıyla, öğrencilerle bir araya gelen Nail Olpak, özgeçmişinden bahsederek, üniversite döneminde meslek dersleri ve İngilizce eğitimini asla aksatmadığını, bunun iş hayatında da önemli yansımaları olduğunu söyledi. “ÖNEMLİ KARARLARI AİLENİZLE ALIN” İş, aile, sivil toplum, başarı ve mutluluk başlıklarıyla ilgili tecrübe ve tavsiyelerini paylaşan Olpak, “Kendimle alakalı geriye dönüp baktığımda, analitik düşünmeyi ve yaşamayı seven, kendi değerlerine sahip çıkan ve içinde yaşadığı topluma faydalı olmaya çalışan bir profil görüyorum” dedi.  Ailenin hayattaki yerinin önemli olduğunun altını çizen Nail Olpak, “Bir mühendis olarak, evimde iş konuşmamaya çok özen gösteririm. Ancak ailemizi ilgilendiren konularda hep birlikte karar alırız. Size tavsiyem, hayatınızı ilgilendiren önemli kararları ailenizle birlikte almanız” diye konuştu. “AYKIRI FİKİRLERİ DİNLEYİN, İYİ FİKİRLERİ ÖDÜLLENDİRİN” Liderlik ve yönetişim kavramlarına da değinen DEİK Başkanı Olpak, “Yönetişimin de kuralları var. Ekibinizle iyi istişare edeceksiniz, aykırı fikirleri dinlemeye açık olacaksınız ve onlara cesaret vereceksiniz. Elbette son kararı siz vereceksiniz ama karar verdikten sonra da sonuna kadar gideceksiniz. İyi fikirleri de ödüllendireceksiniz” dedi. SORUMLULUĞA EŞ DEĞER YETKİ… 3 noktanın çok önemli olduğunu vurgulayan Nail Olpak, “Ekibinize, yetkinlik ve pozisyonuna göre görevleri delege edeceksiniz. Her şeyi kendiniz bilemez ve yapamazsınız. Kişilere de verdiğiniz sorumluluğa eş değer yetki vereceksiniz. Sorumlulukla yetki birlikte olmalıdır, yetkisiz sorumluluk başarı getirmez. Verdiğiniz görevin sonucunu da bizzat takip edeceksiniz. Her şeyi delege edebilirsiniz ama kontrol etme görevini delege edemezsiniz” ifadelerini kullandı. Başarı ve başarısızlık durumlarındaki tavrından bahseden Olpak, “Kurumum başarı elde ederse, bu ekibime aittir. Ama başarısızlık varsa tüm sorumluluk, lidere aittir. Bu sorumluluğu da almayı bilmelisiniz çünkü ileride lider siz olacaksınız” diye konuştu. ZAMAN YÖNETİMİ HAYATI BASİTLEŞTİRİR Bir mühendis olarak geriye döndürülemeyen en önemli alanlardan birisinin zamanın yönetimi olduğunu kaydeden Nail Olpak, bunun hayatı basitleştiren bir uygulama olduğunu dile getirdi.  Başarı ve mutluluğun herkes için önemli kavram olduğunu kaydeden Nail Olpak, “Başarının temel tarifi, bulunduğu konumun görevini en iyi şekilde yerine getirebilmektir. Mutluluğun temel tarifi de o işi yerine getirdikten sonra duyduğu hazdır. Benim hayatımda başarıya giden 5 temel unsur görüyorum; zekâ, zaman, iyi niyetli çalışmak, gayretinizi sonuna kadar harcamak ve doğru kişiye doğru işi yaptırmak” diye konuştu.   KAMUYLA ÖZEL SEKTÖRÜN ARA YÜZÜ: DEİK DEİK hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Olpak, şunları sözlerine ekledi: “DEİK, Türk iş dünyasının, dış ekonomik ilişkilerini koordine etmekle görevli olan bir kurum. Tamamen üye aidatlarıyla faaliyet gösterir, hiçbir kamu kaynağı kullanmaz. Ticaret Bakanlığımızla yoğun koordineli olarak çalışırız. Yani DEİK, kamuyla özel sektörün ara yüzüdür. DEİK, 1985’de Turgut Özal döneminde kurulan ve 2014’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın yeniden yapılandırdığı bir kurumdur. 152 iş konseyinin önemli bir faaliyet alanı bulunur. 90 kişilik çok genç ve dinamik bir ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.