Hava Durumu

#Arap Birliği

Bursa Hayat Gazetesi - Arap Birliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Arap Birliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Arap Birliği nedir? Arap Birliği amaçları, tarihçesi ve üye devletler Haber

Arap Birliği nedir? Arap Birliği amaçları, tarihçesi ve üye devletler

Arap Birliği veya tam adıyla Arap Devletleri Ligi, 22 Arap ülkesini bir araya getiren uluslararası bir örgüttür. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yer alan bu ülkeler, ortak kültürel, dini ve tarihsel bağları nedeniyle bir araya gelerek bu örgütü kurmuşlardır. Arap Birliği'nin Amaçları Arap ülkeleri arasındaki dayanışmayı güçlendirmek: Siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliğini artırmak ve ortak çıkarları korumak. Arap dünyasının birliğini ve bütünlüğünü sağlamak: Arap ülkeleri arasında karşılıklı saygı ve anlayışı geliştirerek bölgesel sorunlara ortak çözümler bulmak. Arap halklarının refah seviyesini yükseltmek: Ekonomik işbirliği ve kalkınma projeleriyle üye ülkelerin yaşam standartlarını iyileştirmek. Arap ülkelerinin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek: Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerde ortak hareket ederek Arap dünyasının sesini duyurmak. Arap Birliği'nin Tarihçesi Arap Birliği'nin temelleri, II. Dünya Savaşı sonrası Arap milliyetçiliğinin yükselişiyle atılmıştır. 1945 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de kurulan örgüt, başlangıçta Arap ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarına ve İsrail'e karşı ortak bir cephe oluşturmalarına odaklanmıştır. Arap Birliği'nin Üye Ülkeleri Arap Birliği'ne üye olan bazı ülkeler şunlardır: Mısır Suudi Arabistan Irak Suriye (Şu anda üyeliği askıda) Ürdün Lübnan Cezayir Tunus Fas Sudan Kuveyt Birleşik Arap Emirlikleri Katar Bahreyn Umman Somali Komorlar Moritanya Cebuti Sudan Arap Birliği'nin Karşılaştığı Zorluklar Arap Birliği, kurulduğu günden bu yana birçok zorlukla karşılaşmıştır. Bu zorluklar arasında siyasi farklılıklar, ekonomik eşitsizlikler, bölgesel çatışmalar ve dış güçlerin müdahaleleri sayılabilir. Bu durum, örgütün etkinliğini sınırlamış ve karar alma mekanizmalarını yavaşlatmıştır. Sonuç olarak, Arap Birliği, Arap dünyasının ortak çatısi olmasına rağmen, karşılaştığı zorluklar nedeniyle beklenen düzeyde başarı sağlayamamıştır. Ancak, Arap ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirme ve ortak çıkarları koruma amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Arap Birliği Gazze ve Batı Şeria için toplanıyor Haber

Arap Birliği Gazze ve Batı Şeria için toplanıyor

 Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre Arap Birliği, Filistin'in talebi doğrultusunda yarın daimi temsilciler düzeyinde olağanüstü toplantı yapacak. Toplantıda İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım suçları ve yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planları ele alınacak. Haberde sözlerine yer verilen Filistin'in Arap Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhenned Akluk, "Bu toplantı, İsrail'in 9 aydan beri Filistin halkına karşı soykırım suçlarını sürdürdüğü ve işgal hükümetinin bağımsız Filistin devletinin kurulmasını engellemek amacıyla kararlar aldığı bir dönemde gerçekleşecek." dedi. İsrail'de kabine, "kaçak yerleşimlerin" yasallaştırılmasını onaylamıştı İsrail Güvenlik Kabinesi 28 Haziran'da, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in talebi üzerine Batı Şeria'nın "B bölgesi"nde bulunan 5 kaçak yerleşim biriminin yasallaştırılmasını onaylamıştı. Filistin ile İsrail arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenliği İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 37 bin 953 Filistinli öldü, 87 bin 266 kişi yaralandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.