Hava Durumu

#Antep Fıstığı

Bursa Hayat Gazetesi - Antep Fıstığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antep Fıstığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

En lezzetli fıstık hangisi? Siirt fıstığı mı, Antep fıstığı mı? Haber

En lezzetli fıstık hangisi? Siirt fıstığı mı, Antep fıstığı mı?

Her iki fıstık çeşidi de kendine özgü özellikleri ve lezzetleri ile farklı amaçlar için kullanılabilir. Hangi fıstığı tercih edeceğiniz tamamen sizin damak zevkinize ve kullanım amacınıza bağlıdır. Siirt Fıstığı: Boyut: Genellikle Antep fıstığına göre daha iri ve dolgundur. Kabuk: Daha sert ve kalın bir kabuğa sahiptir. Tat: Daha hafif ve yağlı bir tada sahiptir. Aroma: Daha yoğun ve belirgin bir aromaya sahiptir. Besin değeri: Daha az yağlıdır ve protein, lif, fosfor, magnezyum, potasyum ve E vitamini gibi besinler açısından zengindir.Kullanım alanları: Daha çok yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Antep Fıstığı: Boyut: Siirt fıstığına göre daha küçük ve silindir şekline daha yakındır. Kabuk: Daha ince ve çatlaklı bir kabuğa sahiptir. Tat: Daha tatlı ve yağlı bir tada sahiptir. Aroma: Daha hafif ve tatlı bir aromaya sahiptir. Besin değeri: Siirt fıstığına göre daha yağlıdır ancak yine de birçok vitamin ve mineral içerir. Kullanım alanları: Daha çok tatlılarda, kurabiyelerde ve dondurmalarda kullanılır. HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİM? Daha hafif ve sağlıklı bir seçenek istiyorsanız: Siirt fıstığı daha iyi bir tercih olabilir. Daha tatlı ve yoğun bir lezzet arıyorsanız: Antep fıstığı daha uygun olabilir. Pişirmede kullanacaksanız: Siirt fıstığı daha iri olduğu için daha kolay işlenir. Tatlılarda kullanacaksanız: Antep fıstığının tatlı tadı daha uygundur.

Haber

"Yeşil Altın" olarak bilinen Antep fıstığında rekolte sevindirdi

Türkiye'nin en önemli fıstık üretim merkezlerinden birisi olan Kilis'te, yüksek rekolte beklentisi üreticiyi sevindirdi. Mevsimin şartlarına uygun seyretmesi sayesinde bu yıl 75 bin dekar alanda 1 milyon 500 bin fıstık ağacından 2 bin 500 ton fıstık elde edilirken, bu yıl hasadın başlamasıyla birlikte yaklaşık olarak 5 bin ton fıstık elde edilmesi bekleniyor. ‘‘ÇİFTÇİLERİN UMUTLU BEKLEYİŞİ BAŞLADI'' Kilis'te 75 bin dönüm alana ekili olan 1 milyon 500 bin fıstık ağacında yüksek rekolte beklentisiyle birlikte hasat için geri sayımın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Kilis ve Güneydoğu bölgesinin önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı için geri sayım başladı. Çiftçiler umutla hasadı beklerken, bu yıl geçen seneye göre daha yüksek bir rekolte beklentisi içinde'' dedi. ‘‘REKOLTE YÜKSEK, İÇ DOLUMU DÜŞÜK'' Kent genelinde yetiştirilen fıstık ağaçlarında sulama yapılan bölgelerin dolum oranının daha da yüksek olduğunu anlatan Özdemir, ‘‘Rekolte yüksek ama meyve tutumunda iç dolum oranının düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Bu yılki rekoltenin yüksek olmasına rağmen, aşırı sıcaklar ve soğuk hava nedeniyle bitkilerin tam çiçeklenme döneminde döllenme yapmaması, iç dolum oranını düşürdü. Sulama yapılan bölgelerde dolum oranı daha yüksek olurken, suyun meyve ağaçları için önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu sene geçen seneye göre rekolte beklentimiz çok yüksek. Ağaçlardaki meyve tutumuna baktığımız kadarıyla fıstıklarda iç dolumu çok az'' dedi. FİYATININ 600'E KADAR ÇIKMASINI BEKLENİYOR Fıstık ağaçlarında meyve tutumunun geçen senelere göre oldukça yüksek olduğunu aktaran Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara,‘‘ Fıstık ağaçlarında rekolte beklentimizin çok üstünde olurken, iç dolum oranının düşük olması nedeniyle fiyatların yüksek olacağını tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu. 30 yıldır fıstık üretimi yaptığını söyleyen üretici Mehmet Sakar,‘‘ Hasadını yapacağımız fıstık ağaçları 30 yıldır bakımını eksik edilmiyor. Bu sezon fıstık ağaçlarında rekolte geçen seneye göre beklentimizin çok üstünde. Mevsim şartlarından dolayı içi boş olan fıstık oranı hemen hemen aynı. Ağaçlarda bu şekilde meyve tutumu devam ederse fiyat ve rekoltenin yükselmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Antep fıstığı hasadı bir ay erkene çekilecek Haber

Antep fıstığı hasadı bir ay erkene çekilecek

Enstitünün saha araştırmacıları, 7 yıl önce Karkamış ilçesi Teketaşı Mahallesi'ndeki Antep fıstığı üreticisi Abdurrahman Açıkgöz'e ait bahçede bir ağacın her yıl erken meyve verdiğini belirledi. Bu ağaçtan aşılama ve seleksiyon çalışmalarıyla elde ettikleri Antep fıstığı fidanlarını 7 yıl takip eden uzmanlar, bu çeşidin erken yaşta ve her yıl iri meyve verdiğini, diğer çeşitlere göre ise meyvesinin bir ay önce olgunlaştığını tescil etti. Bahçe sahibinin soyadının verildiği "Açıkgöz" çeşidiyle Antep fıstığı üreticilerinin gelirine katkı sunması amaçlanıyor. Enstitü Müdürü Ahmet Şahan, AA muhabirine, enstitü olarak Antep fıstığının geliştirilmesi, verimin artırılması ve çiftçilere destek sağlanması amacıyla birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. Son olarak "Açıkgöz" çeşidini tescillediklerini anımsatan Şahan, "Açıkgöz fidanı diktikten sonra erken yıllarda ürün alabiliyoruz. Açıkgöz'ün en önemli özelliği erken olgunlaşan bir çeşittir. Antep fıstığı hasadı normalde temmuzun sonlarında, ağustosta, hatta eylül ayına bile kaymaktadır. Bu çeşidimiz diğer çeşitlerinden bir ay önce hasat ediliyor." dedi. Şahan, Açıkgöz türüyle Antep fıstığının taze tüketilmesine büyük avantaj sağlayacağını dile getirdi. Açıkgöz'ün çiftçilere önemli katkıları olacağına inandıklarını ifade eden Şahan, şunları kaydetti: "Biliyorsunuz Antep fıstığı ilk çıktığında fiyatı biraz yüksek oluyor. Meyveler olgunlaştıkça, çoğaldıkça fiyat biraz daha düşüyor. Yakın zamanda Açıkgöz'ü çiftçimizin hizmetine sunacağız. Açıkgöz her yıl ve erken yaşta meyve veren bir çeşit olmasının yanında bir ay erken olgunlaşıyor. Böylelikle üretici temmuz ayında Açıkgöz'ü hasat ettiği için taze tüketime sunacak. Bundan dolayı çiftçimize katkısı fazla olacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.