#Ağrı

Bursa Hayat Gazetesi - Ağrı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ağrı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Devlet desteği alarak başladığı işte 2-3 ton bal üretiyor Haber

Devlet desteği alarak başladığı işte 2-3 ton bal üretiyor

Ağrı’nın merkeze bağlı Çakıroba Köyü'ne gelin olarak giden Sebiha Altın, abisinin eşinde gördüğü arıcılığa merak sarması üzerine, eğitimini aldığı çocuk gelişimini bir kenara bırakarak 2017 yılında “Genç Çiftçi Projesi” ile arıcılık mesleğine adım attı. Devlet desteği ile ilk etapta 40 kovan alan Altın, yıllar içerisinde sağladığı başarı ile işletmesini büyüterek 200 kovana ulaştı. Eşinin de destekleriyle arıcılık alanında uzmanlaşan Sebiha Altın, kadınların her alanda çalışabileceğini kanıtlayarak yıl içerisinde elde ettiği başarılarla 2 ile 3 ton arası verim elde ediyor. Ürettiği ballarının satışını hem yurtiçi hem de yurtdışına yapan Sebiha Altın, kadınlara örnek oluyor. “KADIN OLARAK ZOR GÖRÜNEBİLİR AMA KADINLARIN BAŞARAMAYACAĞI BİR ŞEY YOK “ Üniversitede Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olduktan sonra Arıcılığa merak salarak meslek edinen Sebiha Altın, Geven Balı’nın da tescillenmesiyle işlerinin daha da yoğunlaştığını belirterek, “Ben bu mesleğe 2017 yılında, abimin eşinde gördükten sonra başladım. Arıcılığı sevdim. Doğayı sevdim. Bu yüzden arıcılık yapmaya karar verdim. 2017 yılında “Genç Çiftçi Projesi” ile 40 kovan aldım. 40 kovan şu an 200 kovan oldu. Şu an iki yüz kovanla devam ediyorum. Zaten halihazırda Sofyan Deresi arı ürünlerimiz vardı. Onunla şu an devam ediyoruz. Devlet desteği güzel. Bundan sonra yine desteklerini bekliyoruz. Çünkü işletmemizi daha da büyütmek istiyoruz. Yılda 2 ile 3 ton arası bal üretiyoruz. Arıcılığı çok sevdim. O yüzden başladım. Yani bu bir kadın olarak belki zor görünebilir ama kadınların da yapabileceğine inanıyorum. Bu konuda devletimizin de kadınları teşvik etmesini istiyoruz. Kadınlar başarabilir, yapabilir. Burada ürettiğimiz bu balı kendi işletmemiz var, orada satıyoruz. Ayrıca dışarıdan sipariş de alıyoruz. Biz mayıs ayında arılarımızı hazırlıyoruz. Haziran ayında bekliyoruz. Ağustos ayında hasadımızı çıkarıyoruz. Ben Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. Ama arıcılığı daha çok sevdim. Arıları yetiştirmeye karar verdim. Bunu severek yapıyorum. Kadınların da bu işi yapabileceğine inanıyorum. Devletimizin desteğiyle kadınların bu alanda ilerlemesini istiyorum. Kadınlarımızın başaramayacağı hiçbir şey yok. Buralarda hep geven bitkisi var. Ağrı'nın bitkisi o yüzden arılar en çok onlardan topluyor. Yapılan analizlerde yüzde 60 geven bitkisine rastlanıldı. Geven yoğun olduğu için Ağrı’nın balını tescilledik ve Coğrafi İşaret Belgesi aldık. Ondan sonra balımız daha çok rağbet gördü. Lezzet olarak çok güzel“ dedi.

Eşsiz güzelliği yabancı turistleri cezbediyor! Haber

Eşsiz güzelliği yabancı turistleri cezbediyor!

Türkiye'nin en yüksek rakımlı göllerinden biri olan Balık Gölü, nefes kesici manzarası ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistleri cezbetmeye devam ediyor. Son yıllarda artan popülerliği ile Ağrı'nın önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelen Balık Gölü, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda sunduğu çeşitli aktivitelerle de ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Taşlıçay ilçesine bağlı Balık Gölü, 2 bin 241 rakımla Türkiye'nin en yüksek tatlı su gölü olma özelliğini taşıyor. 30 kilometrekarelik bir alana sahip olan göl, 37 metre derinliği ile de dikkat çekiyor. Volkanik bir set gölü olan Balık Gölü, kendine özgü endemik birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Gölde bulunan iki adadan biri olan küçük adada kadife ördekler kuluçkaya yatarken, gölde ise kırmızı benekli alabalık, siroz sazanı ve aynalı sazan gibi balık türleri yaşıyor. Balık Gölü çevresinde ise kartal, tavşan, şahin, keklik, tilki, martı, kurt, yaban ördeği, bıldırcın ve çulluk gibi hayvanlar gözlemlenebiliyor. Doğal güzellikleri ve zengin biyoçeşitliliği ile eko turizm için de ideal bir yer olan gölde tekne turları da düzenleniyor. Ziyaretçiler göl çevresinde trekking, kampçılık, doğa yürüyüşü ve bisiklet turları gibi aktiviteler yapabiliyor. Su sporları için de Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olan gölde kano, kürek sörfü ve balıkçılık gibi su sporları yapılabiliyor. Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölü özelliğini taşıyan eko turizme de müsait olan Balık Gölü, kendine özgü endemik birçok bitki ve hayvan türünü barındığını söyleyen İşletme sahibi Yakup Birlik, “Son 4 yıldır burada turizme yönelik işletmecilik yapmaya çalışıyorum. Burası 2 bin 241 Balık Gölü Türkiye’nin en yüksek tatlı gölünün bulunduğu Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine bağlı Balık Gölü, burada yaz aylarında çok fazla rağbet görüyor, çünkü muhteşem bir doğası var. Doğal Alabalığımız var kırmızı benekli, siyah benekli Alabalığımız var, gölde Siroz Sazanı var, Aynalı sazanımız var. İnsanlar genelde Cumartesi, Pazarları, hafta içi ve hafta sonları buraya gelirler burada piknik yaparlar. Burada balık restorantımız var balık yerler gölde tekne turlarımız var. Adamız var 2 tane, ada ve yarım ada orada gider dolaşırlar. Burada Ağrı Dağı’na gelen yerli ve yabancı turistler, Ağrı Dağı’ndan indiklerinde, birer, ikişer gün kamp yaparlar burada gezerler buranın havasını alırlar. Bide Ağrı Dağı’na adapte olabilmek için çoğu gruplar, buraya gelir ve 2 gün burada kalırlar çünkü çünkü vücutları Ağrı Dağı’na çıkacakları yüksekliğe alınabilmesi için, doğası gördünüz gibi birşey söylememize gerek yok, bitki örtüsü olsun, balık çeşitleri olsun, havası olsun zaten yaz-kış 30 dereceyi geçmez. Sıcak bir iklimi yok buranın bütün yaz boyunca zaten burası serin. İnsanlar gelip burada kamp kurarlar, mangal yakarlar, burada insanlar kamelyayı kiraladıktan sonra dışarıdan getirilebilecek hiç bir şeyin yasağı yoktur” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.