Milli Savunma Bakanı Güler ASEAN Büyükelçilerini kabul etti!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) resmi sosyal medya hesabı X platformu üzerinden gerçekleştirilen paylaşımda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülke büyükelçilerini kabul ettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 21:17
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 21:48
Kaynak: Haber Merkezi
Milli Savunma Bakanı Güler ASEAN Büyükelçilerini kabul etti!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), X platformundaki resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üye ülke büyükelçilerini kabul ettiğini duyurdu.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen paylaşımda, "Değerli Büyükelçiler, Bakanlığımıza hoş geldiniz. Sizleri Bakanlığımızda ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile temsil ettiğiniz ülkeler arasındaki ikili iş birliğini derinleştirme çabalarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Türkiye ile ASEAN arasındaki ilişkileri geliştirme çabalarınızı da takip ediyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi ve küresel büyümeye en büyük katkıyı sağlayan Asya-Pasifik bölgesi küresel jeopolitiğin merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle bu bölge geleceğin bölgesidir. Üç kıtayı birbirine bağlayan ve çok önemli jeostratejik öneme sahip Türkiye aynı zamanda Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Ortadoğu, Akdeniz ve bir Karadeniz ülkesidir. Türkiye'nin 2015 yılında Sektörel Diyalog Ortaklığı Statüsü'nü elde etmesi, ASEAN ile ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığımızın da bir göstergesidir.

EN SOMUT İLERLEMEYİ TİCARETTE GÖRDÜK

Son 10 yılda Güneydoğu Asya'daki temsilcilik ağımızı genişlettik ve ASEAN ülkelerinin Ankara'daki temsilciliklerinin artmasından da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye Eylül 2011'den bu yana ASEAN'a bir büyükelçi akredite etti. 2017'den beri Sektörel Diyalog Ortağı olduğumuz ASEAN ile iş birliğimiz, Pratik İş Birliği Alanları Belgesi kapsamında çoğunlukla ekonomik ve sosyokültürel alanlarda ilerlemektedir. Önümüzdeki dönemde deniz güvenliği, terörle mücadele, askerî tıp, barışı koruma operasyonları ve kara mayınları gibi alanlarda diğer çalışma gruplarında ASEAN ülkeleriyle daha fazla iş birliği yapabileceğimizi umuyoruz.

ATAK HELİKOPTERLERİNİN TEDARİKİNİN TAMAMLANMASI ORTAK BAŞARIMIZDIR

Değerli Büyükelçiler, temsil ettiğiniz ülkelerin her biriyle yakın ikili iş birliğimiz bulunmaktadır. Müsaadenizle bunları ifade etmek istiyorum. Endonezya ile temmuz ayında Endonezya'nın Seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Prabowo Subianto’yu ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduk. Savunma sanayisi ülkelerimiz arasındaki önemli bir iş birliği alanıdır. Son ağustos ayındaki Endonezya ziyareti sırasında gösterilen misafirperverlik için bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Filipinler ile ticaret, savunma sanayisi ve sivil havacılık gibi alanlarda verimli iş birliğimiz bulunmaktadır. Bu yıl 6 ATAK helikopterinin tedarikinin tamamlanması ortak başarımızdır. Bu yıl Kamboçya ile diplomatik ilişkilerimizin 65'inci yıl dönümünü kutladık. Son dönemdeki üst düzey görüşmeler ilişkilerimize ivme kazandırdı. Başbakan Yardımcınız Sayın Chenda Sophea’yı geçen mayıs ayında Ankara'da ağırlamaktan da büyük bir mutluluk duyduk. Aralık ayında Senato Başkanı Sayın Hun Sen’i ağırlayacağız. Savunma sanayisi ürünlerimize olan ilginizi yakinen takip ediyoruz. Malezya ile pek çok alanda iş birliğimiz bulunmaktadır. Kuala Lumpur ziyaretim sırasında gösterilen misafirperverlik için bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Savunma sanayisi ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. Malezya'nın LMS projesi için bir Türk firmasını seçmesinden de büyük bir memnuniyet duyduk. Bunlar ülkelerimiz arasında bir savunma ekosistemi oluşturmaya yönelik önemli adımlardır. Singapur ile bu yıl diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 55'inci ve stratejik ortaklığımızın 10'uncu yıl dönümünü kutluyoruz. Daha yakın iş birliği ve koordinasyon her iki taraf için de faydalı olacaktır. Tayland'da Başbakan Sayın Paetongtarn Shinawatra’nın göreve başlamasından dolayı tebriklerimi sunuyorum. Vietnam Başbakanı Sayın Pham Minh Chinh geçen yıl Türkiye'ye tarihî bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Başbakan Pham’un bu ziyaret esnasında vurguladığı gibi savunma sanayisi alanında iş birliği fırsatları bulunmaktadır. Ben bir kez daha değerli misafirleri burada ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Teşekkür ediyoruz, başarılar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.