Berat Kandili ne zaman idrak edilecek?

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? soruları arama motorlarında merak edilerek araştırılan konular arasında yerini aldı. Peki, Ramazanın müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte yanıtı!

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 12:17
Kaynak: AA
Berat Kandili ne zaman idrak edilecek?

Berat Kandili, 12 Ocak'ta başlayan "üç aylar"ın ikincisi olan şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

İslam'a göre "berat" günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandiline ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."Diyanet İşleri Başkanlığı da Berat Kandili dolayısıyla yurt genelindeki camilerde programlar gerçekleştirecek.

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek?-Bursa Hayat Gazetesi-2

BERAT KANDİLİ

Berat Kandili, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceyi ifade eder. Bu gece, arınma ve affın gecesi olarak kabul edilir ve her sene büyük bir coşkuyla kutlanır.

Berat Kandilinin Önemi:

Berat, Arapçada "kurtulmak, beraet etmek" anlamına gelir. Bu gece, Allah'ın kullarını günahlarından affettiği ve merhamet ettiği bir gece olarak kabul edilir.Kadir Gecesi'nden sonra en faziletli gecelerden biridir.Bu geceyi ibadet ve dua ederek geçirmek, günahlardan af ve mağfiret dilemek önemlidir.

Berat Kandilinde Yapılabilecek İbadetler:

Namaz kılmak: Berat Kandili'nde özel olarak kılınan namazlar vardır. Bu namazlar, Kadir Gecesi'nde kılınan namazlara benzer.Kuran okumak: Kuran-ı Kerim'i okumak ve tefekkür etmek bu gecede yapılabilecek en faziletli ibadetlerden biridir.Dua etmek: Allah'tan af ve mağfiret dilemek, dua ve niyazda bulunmak bu gecenin önemli birer parçasıdır.Zekat ve sadaka vermek: Yardımlaşma ve dayanışmayı gösteren zekat ve sadaka vermek bu gecede faziletlidir.Kadir Gecesi'ni aramak: Berat Kandili'nin Kadir Gecesi'ne denk gelme ihtimali vardır. Bu nedenle, bu geceyi Kadir Gecesi gibi ihya etmek faziletlidir.

Berat Kandilinin Faziletleri:

Bu geceyi ibadet ve dua ederek geçirmek, Allah'ın rahmetine ve mağfiretine mazhar olmak için önemli bir fırsattır.Günahlardan af ve mağfiret dileme, tövbe ve istiğfar etme imkanı sunar.Gelecek yıla dair hayırlı dileklerde bulunmak ve dua etmek için önemli bir gecedir.Birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek, yardımlaşma ve dayanışmayı göstermek için bir vesiledir.

Berat Kandili Kutlamaları:

Berat Kandili'nde camilerde özel programlar düzenlenir. Müslümanlar, bu geceyi ibadet ve dua ederek geçirirler. Ayrıca, kandil simidi ve tatlısı dağıtmak da bu gecenin gelenekleri arasındadır.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.