GİB açıkladı: Oyuncaklara vergi yok!

Son günlerde sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında oyuncaklar üzerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirileceği yönünde çıkan haberler büyük yankı uyandırmıştı. Bu iddialara Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından net bir açıklama yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 22:04
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 22:06
Kaynak: Haber Merkezi
GİB açıkladı: Oyuncaklara vergi yok!

Son günlerde gündeme gelen oyuncak vergisi iddialarına Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından netlik kazandırıldı. GİB'in yaptığı açıklamaya göre, oyuncaklar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamında yer almıyor.

Bu iddiaların asıl kaynağı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen bir kanun teklifinde yer alan bir madde. Teklifte, "drone" olarak bilinen insansız hava araçlarına ÖTV getirilmesi öngörülüyordu. Ancak, kanun metnindeki teknik bir ifade nedeniyle bu düzenlemenin oyuncaklar üzerinde de ÖTV getireceği şeklinde yanlış bir algı oluştu.

GİB, yaptığı açıklamada, kanun teklifinde yer alan "Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebekler, diğer oyuncaklar..." gibi ifadelerin sadece eşyanın adını belirttiğini, esas vergilendirilecek kısmın ise parantez içinde belirtilen "yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar" olduğunu belirtti. Başka bir deyişle, kanun teklifi sadece drone'lara ÖTV getirilmesini amaçlıyor.  

GİB, bu açıklamasıyla kamuoyunda oluşan karışıklığa son verdi ve oyuncakların ÖTV kapsamında olmadığını kesin olarak belirtti. Bu durum, hem oyuncak üreticileri hem de tüketiciler için önemli bir gelişme.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.