Fed faizleri 50 baz puan indirdi!

ABD Merkez Bankası (Fed), 4 yıl sonra ilk kez politika faizini indirerek 50 baz puan düşüşle yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 21:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 22:26
Kaynak: AA
Fed faizleri 50 baz puan indirdi!

ABD Merkez Bankası (Fed), beklendiği gibi faiz oranlarında 50 baz puanlık bir indirim gerçekleştirerek piyasaları hareketlendirdi. 11'e karşı 1 oyla alınan bu karar, Fed'in enflasyonla mücadelesinde daha yumuşak bir çizgiye geçtiğinin sinyali olarak yorumlandı.

ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Fed'in bu kararını alırken temel gerekçesi, enflasyonun son dönemde gösterdiği düşüş oldu. ABD'de enflasyon oranı, 2022'nin ortalarında yüzde 9'un üzerine çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak alınan sıkı para politikası önlemleri ve küresel ekonomideki yavaşlama sayesinde enflasyon, son aylarda önemli ölçüde geriledi. Fed yetkilileri, enflasyonun hedeflenen yüzde 2 seviyesine doğru ilerlediğini ve risk dengesinin daha dengeli hale geldiğini belirtti.

FED'İN TARİHİ ADIMLARI

Fed, 2020 yılında yaşanan Kovid-19 pandemisinin ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelere çekmiş ve büyük miktarda varlık alımı yapmıştı. Ancak enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte Fed, 2022'den itibaren faiz artışlarına giderek para politikasını sıkılaştırmıştı. Bu süreçte faiz oranları, 2001 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.