Bakan Şimşek'ten vergi borçlularına şeffaflık

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaletini güçlendirmek ve kayıt dışı ekonomiyi engellemek amacıyla önemli bir adım attıklarını açıkladı. Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerinin kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2024 11:26
Kaynak: AA
Bakan Şimşek'ten vergi borçlularına şeffaflık

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, kayıt dışılık ile mücadelenin ve vergide adaletin sağlanmasının yürütülen ekonomi programlarının en önemli bileşenlerinden biri olduğunu vurguladı. Bu kapsamda hükümetin çeşitli düzenlemeler yaptığını belirten Şimşek, "Vergide adaleti güçlendirmek ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefleri teşvik etmek amacıyla, vadesi geçmiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyuna açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

Liste Yayınlama Tarihleri ve İçeriği

Bakan Şimşek, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde, bu mükelleflerin isimlerini içeren listelerin yayımlanacağını açıkladı. İki ayrı liste açıklanacak:

Borçlu Mükellefler Listesi: 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geçmiş ve 30 Eylül 2024 tarihine kadar ödenmemiş vergi ve cezalara ilişkin bilgileri içerecek.

Vergi İncelemesi ve Takdir Kararları Listesi: Borçlu olup olmadığına bakılmaksızın, 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden tarhiyatları kesinleşenlerin isimlerini içerecek.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ MÜKELLEFLER KAPSAM DIŞINDA

Bakan Şimşek, deprem bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin bu düzenlemenin kapsamı dışında olacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen yerlerde, deprem tarihi itibarıyla gelir ve kurumlar vergisi yönünden mükellefiyet kaydı bulunanların kesinleşmiş veya vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalara ilişkin borçlarının açıklanmayacağını duyurdu.

Şimşek, "Vergi yüzsüzü" olarak bilinen mükelleflerin listelerinde yer almamak için mükelleflere eylül sonuna kadar süre tanıdıklarını belirtti. Bu süre zarfında borçlarını ödemeyenlerin isimleri açıklanacak.

Bu düzenlemeyle, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin toplum önünde ifşa edilmesi hedefleniyor, böylece vergi adaleti ve şeffaflığı artırılması amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.