İsrail’deki Mc Donald’s’larda et ürünleri satılsa da domuz eti, milkshake veya diğer süt ürünleri ‘Koşer’ kuralı nedeniyle satılamaz. Peki Koşer nedir?
Haber Giriş Tarihi: 18.10.2023 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 00:52
Kaynak:
Ali KAMUR
https://bursahayat.com.tr/
Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünler ‘koşer’ hükmüyle biliniyor. Bu durumdan dolayı da İsrail’deki Mc Donald’s’larda milkshake ve cheeseburger satılmaz. Peki Koşer nedir? Yahudilerdomuz etiniharam olarak kabul eder ve yemezler. Peki Koşer başka neleri yasaklar? Yahudilerde helal kesim var mı?
Bir nevi beslenme rehberi olan Koşer, İslam’daki ‘haram ve haram’ kavramlarına benzese de çok daha kapsamlı. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir. Koşer kurallarına göre et ve süt ürünleri beraber tüketilmemelidir. İnanışa göre bu iki gıda aynı ocakta pişirilmemeli, aynı sofraya konulmamalıdır. Hatta Hatta bu iki gıda aynı buzdolabında dahi birlikte bulunmamalıdır.
‘Koşer’e göre süt ürünlerinden tükettiğinizde, ağzınızı iyice temizlemeden ve 5 ve 10 dakika gibi bir zaman geçmeden arkasından et ürünleri tüketilemez. Eğer et ürünü tükettiyseniz bu kez süt ürünü tüketmek için en az 6 saat beklemeniz gerekli.
DEVE ETİ DE YASAK
Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır. Ayrıca Yahudilik dininde domuz, tavşan ve deve eti, her türlü böcek, sürüngen ve kemirgenin yenilmesi yasaktır. Kuşlardan Tevrat'ta ismi geçen yirmi kuş dışında kalanların yenilmesi de yasaktır.
MİDYE VE İSTİRİDYE YEMİYORLAR
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanların (midye, istiridye) ve ahtapot, kalamar, ıstakoz, karides, kerevit, yengeç, denizkestanesinin yenilmesi yasaktır. Yenilmesi yasak olan hayvanlardan çıkan yumurta, süt gibi her türlü ürünün (bal hariç) yenmesi yasaktır.
Yahudilerin dini kurallarından biri olan ‘Koşer’in faydaları bilimsel olarak da ispatlanmış durumdadır.
YAHUDİLERDE HELAL KESİM VAR MI?
Yahudilikte de İslamiyet gibi helal kesim vardır. Buna göre yenilmesi serbest olan hayvanların kesiminin şehita adı verilen özel bir kesim tekniği ile yapılması gerekir. Bunu için de söz konusu kesimin; eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan şohet adında yetkili tarafından yapılması gereklidir. Şehita eğitimini almamış kişi tarafından veya şehita kurallarına uyulmadan yapılmış kesim hayvanın etini trefa (murdar) hale getirir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Yahudiler domuz eti yer mi?
İsrail’deki Mc Donald’s’larda et ürünleri satılsa da domuz eti, milkshake veya diğer süt ürünleri ‘Koşer’ kuralı nedeniyle satılamaz. Peki Koşer nedir?
Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan ürünler ‘koşer’ hükmüyle biliniyor. Bu durumdan dolayı da İsrail’deki Mc Donald’s’larda milkshake ve cheeseburger satılmaz. Peki Koşer nedir? Yahudiler domuz etini haram olarak kabul eder ve yemezler. Peki Koşer başka neleri yasaklar? Yahudilerde helal kesim var mı?
Bir nevi beslenme rehberi olan Koşer, İslam’daki ‘haram ve haram’ kavramlarına benzese de çok daha kapsamlı. Bunları belirleyen kurallara ise kaşerut ya da kaşrut kuralları adı verilir. Koşer kurallarına göre et ve süt ürünleri beraber tüketilmemelidir. İnanışa göre bu iki gıda aynı ocakta pişirilmemeli, aynı sofraya konulmamalıdır. Hatta Hatta bu iki gıda aynı buzdolabında dahi birlikte bulunmamalıdır.
‘Koşer’e göre süt ürünlerinden tükettiğinizde, ağzınızı iyice temizlemeden ve 5 ve 10 dakika gibi bir zaman geçmeden arkasından et ürünleri tüketilemez. Eğer et ürünü tükettiyseniz bu kez süt ürünü tüketmek için en az 6 saat beklemeniz gerekli.
DEVE ETİ DE YASAK
Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır. Ayrıca Yahudilik dininde domuz, tavşan ve deve eti, her türlü böcek, sürüngen ve kemirgenin yenilmesi yasaktır. Kuşlardan Tevrat'ta ismi geçen yirmi kuş dışında kalanların yenilmesi de yasaktır.
MİDYE VE İSTİRİDYE YEMİYORLAR
Balıklardan pullu ve yüzgeçli olanlar dışında kalanların, kabuklu hayvanların (midye, istiridye) ve ahtapot, kalamar, ıstakoz, karides, kerevit, yengeç, denizkestanesinin yenilmesi yasaktır. Yenilmesi yasak olan hayvanlardan çıkan yumurta, süt gibi her türlü ürünün (bal hariç) yenmesi yasaktır.
Yahudilerin dini kurallarından biri olan ‘Koşer’in faydaları bilimsel olarak da ispatlanmış durumdadır.
YAHUDİLERDE HELAL KESİM VAR MI?
Yahudilikte de İslamiyet gibi helal kesim vardır. Buna göre yenilmesi serbest olan hayvanların kesiminin şehita adı verilen özel bir kesim tekniği ile yapılması gerekir. Bunu için de söz konusu kesimin; eğitimini almış ve anatomi bilgisi olan şohet adında yetkili tarafından yapılması gereklidir. Şehita eğitimini almamış kişi tarafından veya şehita kurallarına uyulmadan yapılmış kesim hayvanın etini trefa (murdar) hale getirir.
Haber merkezi: Ali KAMUR
Son Haberler
Bursa'da kayıp emekli öğretmenden acı haber!
Işık ihlalinde korkutan tablo: 369 bin sürücüye ceza kesildi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı: “Haklarını ödeyemeyiz”