Hava Durumu

Suriye bayrağı ne anlama geliyor? Suriye kaç yılında bağımsızlığını ilan etti?

Suriye hakkında bilgiler merak edilerek araştırılıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde, Suriye nerede? Suriye bayrağı ne anlama geliyor? Suriye kaç yılında bağımsızlığını ilan etti? sorularına yanıt bulundu. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2024 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
Suriye bayrağı ne anlama geliyor? Suriye kaç yılında bağımsızlığını ilan etti?

Suriye, Orta Doğu'da yer alan bir ülkedir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğuda ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınır komşusudur.

BAŞKENT:

Suriye'nin başkenti Şam'dır. Şam, ülkenin güneybatısında yer alan ve tarihi ve kültürel açıdan önemli bir şehirdir.

YÜZÖLÇÜMÜ:

Suriye'nin yüzölçümü 185.180 km²'dir. Bu, Türkiye'den yaklaşık %20 daha büyüktür.

SURİYE'NİN NÜFUSU KAÇ?

2015 yılından sonra nüfusunda düşüş gözlemlenen ülkenin, 2019 yılında 18.528.105 olan nüfusu, 2020 yılı tahminlerine göre 16.9 milyon olarak bildirilmiştir. 2024 yılı için ise Suriye'nin tahmini nüfusu 23,227,014 kişi olarak belirlenmiştir.

SURİYE BAYRAĞI NE ANLAMA GELİYOR?

2011 yılında başlayan ve halen devam eden Suriye İç Savaşı, sadece ülkenin sosyo-politik yapısını değil, aynı zamanda ulusal kimliğini de derinden etkiledi. Bu durum, bayrak gibi önemli bir ulusal sembolde de kendini gösteriyor.

2011 yılından itibaren Suriye İç Savaşı'nın etkisiyle, çeşitli gruplar tarafından kullanılan ve Suriye'yi temsil etmek amacıyla en az iki farklı bayrak ortaya çıkmıştır. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin mevcut hükümeti, Baas Partisi liderliğinde, başlangıçta Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminden miras kalan kırmızı-beyaz-siyah üç renkli bayrağı kullanmaktadır. Öte yandan, Suriyeli muhalif gruplar arasında yer alan Suriye Ulusal Koalisyonu gibi gruplar ise yeşil-beyaz-siyah üç renkli bayrağı tercih etmektedirler. Bu bayrak, Suriye Mandası döneminde kullanılan "bağımsızlık bayrağı" olarak bilinmektedir.

Suriye hakkında detaylı bilgiler | Suriye bayrağı ne anlama geliyor? Suriye kaç yıllık devlet? Bursa Hayat Gazetesi -2

SURİYE'NİN SİYASİ GÖRÜNÜMÜ

1946 yılında bağımsızlığını ilan eden Suriye, 1963 yılında Arap Sosyalist Baas Partisi'nin darbeyle iktidarı ele geçirmesiyle yönetimde önemli değişiklikler yaşadı. Parti içi bir darbe sonucunda 1970 yılında iktidarı alan Hafız Esad, 1971 yılında Cumhurbaşkanı oldu ve 10 Haziran 2000 tarihinde ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Ardından oğlu Beşar Esad, iktidara geçti.

Beşar Esad'ın iktidara gelmesinin ardından Suriye'de kısa süren bir dönemde demokratikleşme, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında nispi bir açılım yaşandı. Bu dönem, "Şam Baharı" olarak adlandırıldı ve 2001 Şubat ayında sona erdi. Bu tarihten itibaren Suriye, dış politika zorlukları bahanesiyle siyasi reformlardan uzaklaştı. Ülkede demokrasi ve reform talep eden birçok muhalif, 2005 Ekim ayında "Şam Deklarasyonu"nu imzaladı; ancak bir kısmı hapsedildi, bir kısmı ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

2011 yılında Tunus ve Mısır'da başlayan ve "Arap Baharı" olarak bilinen hareketler, Suriye'yi de derinden etkiledi. Halkın Deraa'da başlattığı gösteriler 16 Mart 2011'den itibaren ülke geneline yayıldı ve güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasıyla Suriye şiddet döngüsü içine girdi.

İhtilafın barışçıl çözümü için bölgesel ve uluslararası düzeyde çeşitli planlar ve yol haritaları önerilmesine rağmen, Suriye rejimi bu çabalara yanaşmadı. Halkın özgürlük ve demokrasi taleplerini terörist faaliyetler olarak nitelendirerek aşırı şiddetle bastırmaya çalıştı.

Sonuç olarak, 500 binden fazla Suriyeli yaşamını yitirdi, 6,6 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi, yaklaşık 5,6 milyon Suriyeli de komşu ülkelere ve diğer ülkelere sığındı. Türkiye halihazırda 3,7 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.