Türkiye'de ilk ve tek! Bursa’daki yolculuk Avrupa’ya uzanacak

Bursa’da kurulan Türkiye’nin ilk ve tek kadın kılıç kalkan ekibi Osmanlı’dan kente miras kalan gösteri oyunlarını ilk kez yurt dışında sergilemeye hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 11:36
Kaynak: AA
Türkiye'de ilk ve tek! Bursa’daki yolculuk Avrupa’ya uzanacak

2018 yılında Akın Ahu tarafından gençler arasında geleneksel savaş sanatlarını yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Akıncılar Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü, hem yurt içi hem de yurt dışında birçok yarışmaya katılarak adından söz ettirdi.

Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi'nin Bursa'yı kuşatırken Müslüman Türk askerlerinin kılıç kalkan gösterileri yapmasıyla kökeni bulunan ve fiziksel güç gerektiren bu geleneksel oyunun yaşatılmasına katkıda bulunmak isteyen Ahu, ekibin tamamen kadınlardan oluşmasına karar verdi.

Ortaokul, lise ve üniversite çağındaki kızlardan oluşan 15 kişilik ekip, çeşitli illerde gerçekleştirdikleri gösterilerden sonra, Balkanlar'da üç farklı ülkede yapacakları ilk uluslararası performansları için hazırlık yapıyor.

Kılıç kalkan oyununda 64 yıllık deneyime sahip 73 yaşındaki Ayhan Severgün tarafından çalıştırılan ekip, haftanın belirli günlerinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nin bahçesinde ve okçuluk kulübünde antrenmanlarını sürdürüyor.

Ailelerinden de destek görüyorlar

Akıncılar Geleneksel Okçuluk Spor Kulübü Başkanı Akın Ahu, kılıç kalkan oyunlarını genellikle erkeklerin oynadığını belirterek, kadınların da bu oyunu sergileyebilecek güçte olduklarını söyledi.

Haftada 3 gün antrenman amaçlı gösteriler yaptıklarını ifade eden Ahu, "Türkiye'nin ilk ve tek kadın kılıç kalkan ekibi olarak hocalarımızla derslere başladık. Kalkan ve kılıçlar ağırdır. Kızların başarısı, azmi ve istekleriyle sene başında bu ekibi oluşturduk. 3-4 ay içinde gerekli performansı sağladılar. Son 4 ayda 7-8 ildeki etkinliklerde bulunduk." dedi.

Ahu, ekip üyelerinin ailelerinin de kızlarına destek verdiğini, onların bu oyunu sahnelemesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Bu sayede Bursa'nın simgesi olan kılıç kalkan oyununun yaşatılmasına katkıda bulunduklarını anlatan Ahu, şunları kaydetti:

"Talep olmadığı için kılıç kalkan ekiplerinin sayısı azalmaya başladı. 1960'lı, 1970'li, 1980'li yıllarda 15-20 ekip varken şu anda Bursa'da 4-5 kulüp var. Okçuluğumuzun avantajıyla çeşitli illerde ve yurt dışına gittiğimizde kılıç kalkan ekibini de kendilerine sunuyoruz. Merak ediyorlar. Eylül ayının 19'u ile 25'i arasında Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'da kızlarımızla bu oyunları sergileyeceğiz. Avrupa'ya açılmanın verdiği bir heyecan da var çünkü kızlarımızın çoğu yurt dışına çıkmamış. Bu vesileyle Bulgaristan'ı 4, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'ı birer gün görme fırsatına sahip olacaklar."

"Yoğun tempoyla çalıştığımız için kaslarımız alıştı"

Ekip üyelerinden üniversite öğrencisi Eslem Nur Karaaslan, Türkiye'nin ilk kadın kılıç kalkan ekibinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yoğun şekilde antrenmanlarını sürdürdüklerini, birçok yerden davet aldıklarını bildiren Karaaslan, "İlk başladığımız zamanlarda kas ağrıları oldu ama yoğun tempoyla çalıştığımız için kaslarımız alıştı. Hem gösterilerimizi sunuyoruz hem de gezebiliyoruz. Kılıç kalkanı bırakmak istemiyorum." dedi.

Lise öğrencisi Zeynep Sena Öztürk de eğitmenleri eşliğinde haftanın 2 günü çalıştıklarını belirtti.

Ayrıca okçulukla 6 yıldır uğraştığını söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

"Hocamız, kadın kılıç kalkan ekibi kuracağını söyledi. 'Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yoktur' diye öneri getirdi. Kabul ettik, bizim için güzel oldu. Çok heyecanlıyım. Yurt dışına gideceğiz. 'Her Türk, asker doğar' felsefesiyle ilerliyoruz. Çalıştıktan sonra yapamayacağımız bir şey yok."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.