Tağşişli ürünler ve merdiven altı işletmelerin sağlık tehditleri
Tağşişli ürünler ve merdiven altı işletmelerin sağlık tehditleri
Endüstriyel yemek sektöründeki maliyet artışları ve düşük kaliteli yemek üretimi, sağlık ve rekabeti tehdit ederken, güvenilir firmaların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.
Haber Giriş Tarihi: 02.12.2024 18:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2024 18:35
Kaynak:
Haber Merkezi
Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, temel gıda ürünlerindeki zamlar ve sanayi sektöründeki mesai düzenlemeleri, endüstriyel yemek sektörünü zorlu bir sürece soktu. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, hem işletmeler hem de tüketiciler için kritik uyarılarda bulundu.
ENDÜSTRİYEL YEMEK FİRMALARI ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR
Tarla ürünlerinden sera ürünlerine geçişin fiyatları hızla artırması, hububat, yağ, et ve süt ürünlerindeki zamlar ile birleşerek, endüstriyel yemek üreticilerinin maliyetlerini yükseltiyor. Ayrıca sanayideki mesai saatlerindeki azalma ve vardiyaların düşmesi, yemek hizmeti alan kişi sayısında düşüşe yol açıyor. Dönmez, artan maliyetlerin yemek fiyatlarını yükseltmeye zorladığını ve bazı firmaların daha ucuz alternatiflere yöneldiğini söyledi.
DÜŞÜK FİYATLI YEMEKLER SAĞLIK İÇİN TEHDİT
Dönmez, düşük fiyatlarla yemek satan işletmelerin halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Gıda güvenliği ciddiye alınması gereken bir konu” diyerek, düşük kaliteli ve hijyen standartlarına uymayan yemeklerin sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. “Yemekte bir şüphe duyuyorsanız, akredite bir laboratuvarda analiz yaptırın” diyerek, tağşişli hammaddelerin kullanıldığı yemeklerin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
REKABETİ TEHDİT EDEN MERDİVEN ALTI İŞLETMELER
Dönmez, hijyen ve kalite standartlarına uymayan merdiven altı işletmelerin sadece halk sağlığını değil, sektördeki adil rekabeti de tehlikeye attığını söyledi. Tağşişli ürünlerin kullanıldığı işletmelerin hukuki yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Dönmez, işletmelere kalite ve hijyen odaklı hareket etmeleri gerektiğini önerdi.
GÜVENİLİR FİRMALARI TERCİH EDİN
Dönmez, yemek hizmeti alacak işletmelere, TSE ya da diğer akredite kuruluşlardan belge almış, hijyen kurallarına uygun firmaları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. "Fiyat karşılaştırmalarınızı yalnızca bu standartlara uyan firmalarla yapmalısınız" diyerek, güvenilir hizmet sağlayıcılarının tercih edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN GIDA GÜVENLİĞİ ŞART
Sektördeki zorluklara rağmen gıda güvenliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirten Dönmez, ucuz ve kalitesiz yemeklerin kısa vadede tasarruf sağlasa da uzun vadede ciddi sağlık ve hukuki sorunlara yol açacağını ifade etti. Sağlıklı bir iş ortamı ve sektör sürdürülebilirliği için gıda güvenliği standartlarına sıkı sıkıya uyulmasının şart olduğunu söyledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Tağşişli ürünler ve merdiven altı işletmelerin sağlık tehditleri
Endüstriyel yemek sektöründeki maliyet artışları ve düşük kaliteli yemek üretimi, sağlık ve rekabeti tehdit ederken, güvenilir firmaların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.
Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, temel gıda ürünlerindeki zamlar ve sanayi sektöründeki mesai düzenlemeleri, endüstriyel yemek sektörünü zorlu bir sürece soktu. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, hem işletmeler hem de tüketiciler için kritik uyarılarda bulundu.
ENDÜSTRİYEL YEMEK FİRMALARI ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR
Tarla ürünlerinden sera ürünlerine geçişin fiyatları hızla artırması, hububat, yağ, et ve süt ürünlerindeki zamlar ile birleşerek, endüstriyel yemek üreticilerinin maliyetlerini yükseltiyor. Ayrıca sanayideki mesai saatlerindeki azalma ve vardiyaların düşmesi, yemek hizmeti alan kişi sayısında düşüşe yol açıyor. Dönmez, artan maliyetlerin yemek fiyatlarını yükseltmeye zorladığını ve bazı firmaların daha ucuz alternatiflere yöneldiğini söyledi.
DÜŞÜK FİYATLI YEMEKLER SAĞLIK İÇİN TEHDİT
Dönmez, düşük fiyatlarla yemek satan işletmelerin halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Gıda güvenliği ciddiye alınması gereken bir konu” diyerek, düşük kaliteli ve hijyen standartlarına uymayan yemeklerin sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. “Yemekte bir şüphe duyuyorsanız, akredite bir laboratuvarda analiz yaptırın” diyerek, tağşişli hammaddelerin kullanıldığı yemeklerin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
REKABETİ TEHDİT EDEN MERDİVEN ALTI İŞLETMELER
Dönmez, hijyen ve kalite standartlarına uymayan merdiven altı işletmelerin sadece halk sağlığını değil, sektördeki adil rekabeti de tehlikeye attığını söyledi. Tağşişli ürünlerin kullanıldığı işletmelerin hukuki yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Dönmez, işletmelere kalite ve hijyen odaklı hareket etmeleri gerektiğini önerdi.
GÜVENİLİR FİRMALARI TERCİH EDİN
Dönmez, yemek hizmeti alacak işletmelere, TSE ya da diğer akredite kuruluşlardan belge almış, hijyen kurallarına uygun firmaları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. "Fiyat karşılaştırmalarınızı yalnızca bu standartlara uyan firmalarla yapmalısınız" diyerek, güvenilir hizmet sağlayıcılarının tercih edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN GIDA GÜVENLİĞİ ŞART
Sektördeki zorluklara rağmen gıda güvenliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirten Dönmez, ucuz ve kalitesiz yemeklerin kısa vadede tasarruf sağlasa da uzun vadede ciddi sağlık ve hukuki sorunlara yol açacağını ifade etti. Sağlıklı bir iş ortamı ve sektör sürdürülebilirliği için gıda güvenliği standartlarına sıkı sıkıya uyulmasının şart olduğunu söyledi.
Kaynak: Haber Merkezi
Son Haberler
Bursa'nın susuzluk riski, yapay zeka ile hesaplandı!
Bursa sis altında!
Bursa Mudanya'da deprem!