Hava Durumu

İznik Gölü kuruyor: Tarihi ve doğal miras tehlikede!

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan İznik Gölü, kuraklık ve aşırı su tüketimi nedeniyle hızla sığlaşıyor. Gölün çekilmesi, hem göldeki canlıların yaşam alanını daraltıyor hem de tarihi ve doğal güzellikleri tehdit ediyor. Uzmanlar, bu durumun acilen önlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2024 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2024 11:41
Kaynak: İHA
İznik Gölü kuruyor: Tarihi ve doğal miras tehlikede!

Bursa'nın incisi İznik Gölü, hızla yok oluyor. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve aşırı su tüketimi, gölün su seviyesini kritik bir noktaya taşıdı. Özellikle yaz aylarında gözle görülür şekilde çekilen göl, kış mevsiminde bile eski canlılığını koruyamıyor.

TARİHİ BAZİLİKA'NIN ETRAFI TEHDİT ALTINDA

Gölün çekilmesiyle birlikte, tarihi İznik Bazilikası'nın çevresindeki suların derinliği de tehlikeli seviyelere indi. Uzmanlar, bu durumun tarihi yapıyı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz turizm işletmecisi Bekir Uslu, "Son dört yılda gölde yaşanan çekilme gerçekten çok büyük. Tarihi Bazilika çevresinde su derinliği iki buçuk metreye kadar azaldı. Bu durum hem doğal yaşamı hem de turizmi olumsuz etkiliyor. Yetkililerden, Karsak ve Gürle derelerinin gölle birleştirilmesi için acil çözümler bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İznik Gölü'nün bu durumu, hem bölge halkı hem de çevreciler için büyük bir kaygı kaynağı. Artan nüfus, sanayi ve tarım faaliyetleri, gölün su kaynaklarına olan baskıyı artırırken, iklim değişikliğinin etkileri de gölü daha da tehdit ediyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.