Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep lezzetleri Bursa’da

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girerek dünyada Türkiye’yi temsil eden Gaziantep Mutfağı Bursa’ya geldi. Uğrayanların damaklarında unutamadığı bir tat bırakan ‘Gaziantep Yemek ve Kültür Şenliği’ Bursalılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2024 15:25
Muhabir: Fethiye AKIN
Gaziantep lezzetleri Bursa’da

Gaziantep Mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerinin ve kültürünün tanıtıldığı ‘Gaziantep Yemek ve Kültür Şenliği’ Merinos’ta 7-11 Kasım tarihlerinde Bursalılara eşsiz bir deneyim yaşattı. Bursa Gaziantepliler Derneği tarafından organize edilen etkinlikte Gaziantep’ten gelen kebap, baklava ustaları hünerlerini sergiledi. Bir taraftan Gaziantep lezzetleri tanıtılırken akşamları yapılan sıra geceleri ile de Gaziantep Geceleri Bursa’da yaşatıldı. Yemeklerin yenildiği sıra gecelerinde vatandaşlar doyasıya eğlendi.

“MEMLEKET SEVDASI OLUNCA TÜM YOLLAR KISALIYOR”

Gaziantep’ten Bursa’ya kendi lezzetlerini ve kültürünü tanıtmak için geldiğini belirten Kebap Ustası Barış Sütçü, şenliğe gelen kalabalığa bakıldığı zaman Bursalıların da Gaziantep yemeklerine ilgi duyduğunun belli olduğunu dile getirdi.

Otuz yılı aşkın zamandır kebapçılık yapan Sütçü, ”Gaziantep Mutfağı dünyaya yayılmış bir mutfaktır. Biz de şenliklere katılarak mutfağımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Gaziantep’ten buraya gelmek çok da kolay değil. Ama memleket sevdası olunca yollar hızlıca aşılıyor.” dedi.

Her sene Gaziantep lezzetlerini tanıtmak için şehir şehir gezdiklerine değinen Sütçü, “Bizim tüm ürünlerimiz Antep’e aittir. Antep Mutfağı Osmanlı Dönemine dayanıyor. Biz kültürümüzü koruyoruz. Şu anda Z kuşağının kendi kültürüne sahip çıkması gerekiyor ki bu kültür nesilden nesile aktarılsın. Bir de herkes işi bilene bırakmalı ki yanlış anlatılmasın. Şimdi herkes çıkıp Antep Kebabı adı altında kebap yapıyor. O kadar kolay değil. Bu işin ustalarının ayrı bir lezzeti var. Zaten gerçek Antep kebabını yiyen, diğerlerini hemen anlıyor.” diye konuştu.

“YEMEK YAPMAK BİR ZEVK”

Otuz yıldır Gaziantep Mutfağında çalıştığını belirten Kebap Ustası Ali Yeşilkaya, sıcaktan soğuğa tüm yemeklere hakim olduğunun altını çizdi.

Yemek yapmanın bir zevk olduğunu vurgulayan Yeşilkaya, “Ben çocukluğumdan beri biberli ekmeği çok severdim. Adana Kebap ve biberli ekmeğine çok meraklıydım. 16 yaşıma geldiğim zaman bir baktım mesleğin içindeyim. Aşkla bağlandım bu mesleğe. Yani mesleğe alışanlar bu mesleği ölene kadar bırakamaz.“ dedi.

Türkiye’nin diğer bölgelerinin yemek kültürünün çok zayıf olduğuna dikkat çeken Yeşilkaya, “Hatay, Adana, Antep’i geçtikten sonra yemek kültürü giderek azalıyor. Çorum, Bolu taraflarında biraz var. Büyükşehirlerin yemek kültürünün olmaması insanı üzüyor. İnsan işini severek yaparsa onun değeri zaten anlaşılıyor. Biz işimizi canla başla, severek yapıyoruz. Lezzetimizin sırrı da buradan geliyor.” açıklamasında bulundu.

USTASINDAN LEZZET TÜYOLARI

Yemek yapmayı sevenlere lezzet tüyoları veren Yeşilkaya, “Yemeğe başlamadan önce boş tencereyi ocakta beş ila yedi dakika arasında ısıtacaksın. Yemek yapamaya başlarken koyduğun yağ tencerede caz yapacak. Caz sesi gelmeden yapılan yemekten istenilen lezzet alınamaz. Bu şekilde yapılan yemekler daha hızlı pişer ve lezzetli olur.” dedi.

“BURSALILARIN İLGİSİ MUTLU EDİYOR”

Çiğköfte ve baklava ustası olan Önder Kağıt, dünyada yalnızca Antep Baklavası’nın otuz yedi çeşidi olduğunun altını çizdi.

Kağıt, ‘Baklava açmak ustalık gerektiriyor. Herkesin yapabileceği bir lezzet değil. Şenlik başladığı günden beri Bursalılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu bizi mutlu ediyor. Malzeme fiyatlarının artması baklavanın lezzetine de yansıyor. Biz baklavamızda yapmasak da insanlar malzeme seçerken daha ucuz malzemelere yönelmeye başlıyor. Bu da lezzeti olumsuz anlamda etkiliyor.’ diye konuştu.

“KENDİ LEZZETİMİ KORUYALIM”

Gerçek çiğköftenin Adıyaman ve Antep’ten çıktığını ifade eden Kağıt, ‘Çiğköftenin içine konulan soslar ve doritos vs. gibi malzemeler batı medeniyetine aittir. Biz kendi güzel lezzetimizi neden değiştirmeye çalışıyoruz. Çiğköfte suşi, tako vb. şeyler çiğköftenin tadını bozuyor. Çiğköfteye yeşil soğan, nane, maydanoz falan eşlik eder. Diğerleri lezzetini değiştirir.” dedi.

ARTAN FİYATLAR LEZZETE YANSIYOR

Artan fiyatların lahmacunun lezzetine de etki ettiğine değinen lahmacun ustası Ramazan İlhan, ‘Kıymaya gelen her zam bizi olumsuz anlamda etkiliyor. İnsanlar ya fiyatını artırmak zorunda kalıyor. Ya da malzemede ucuz ürün kullanmak zorunda kalıyor. Her ikisi de kötü bir durum. Umarım en kısa sürede her şey yoluna girer. Bursa’da gördüğümüz ilgi bizi mutlu etti.” diyerek gündemdeki tartışmalara açıklık getirdi.

“DOĞRU YERDE DOĞRU MİKTARDA KULLANILINCA LEZZET KAÇINILMAZ”

On dört yıldır Baharat imalatı yapan İbrahim Güder ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

‘Her şehrin baharatı farklıdır. Her birinin yemeğe verdiği lezzet ayrı, kimisi tatlı bir lezzet katarken kimisi de acı bir tat katıyor. Gaziantep mutfağa hakim bir şehir, neyin, nerede, ne kadar kullanılması gerektiğini biliyoruz. Doğru ürün doğru miktarda kullanılınca lezzet de kaçınılmaz oluyor. Biberiye et yemeklerine çok yakışır. Sumak bizim için olmazsa olmazdır. Dağ Kekiği dediğimiz bitki kışın bize şifa verir. O kadar çok şey var ki anlatmaya kelimeler yetmiyor.”

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.