Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan sert artış, endüstriyel yemek sektörünü alternatif arayışlara yöneltti. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD), artan maliyetler karşısında geçici olarak vejetaryen menülerin gündeme gelebileceğini açıkladı.
Haber Giriş Tarihi: 15.04.2025 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 15:36
Kaynak:
Haber Merkezi
Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan hızlı artış, endüstriyel yemek sektöründe yeni bir maliyet krizini tetikledi. Özellikle kurumsal firmalara yemek hizmeti sunan sanayi tipi mutfaklar, artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlanırken çözüm olarak “vejetaryen menü” seçeneğini gündeme aldı.
Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, bu yıl et fiyatlarında yaşanan artışın önceki yıllara kıyasla çok daha sert olduğunu belirterek, “Kırmızı et fiyatları zaten uzun süredir yüksek seyrediyordu. Ancak Ramazan ayı öncesinde başlayan ve Kurban Bayramı’na kadar süren artış döngüsü, bu yıl çok daha keskin yaşandı,” ifadelerini kullandı.
VEJETARYEN MENÜ BİR ZORunluluk Olabilir
Artan maliyet baskısı altında kurumsal müşterilerin de fiyat indirimi talep ettiğini belirten Dönmez, bazı endüstriyel yemek üreticilerinin geçici bir çözüm olarak sebze ağırlıklı ve et içermeyen menülere yönelmeyi değerlendirdiğini açıkladı. Ancak bu çözümün uzun vadede sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:
“Sanayi bölgelerinde çalışan binlerce kişi, ağır fiziksel işlerde görev alıyor. Bu kişilerin dengeli ve yeterli protein alması büyük önem taşıyor. Etin menülerden tamamen çıkarılması, hem bireysel sağlık hem de iş gücü verimliliği açısından ciddi sorunlara yol açabilir.”
TÜM KALEMLERDE MALİYET ARTIŞI YAŞANIYOR
Sektörde sadece et fiyatlarının değil, yağ, bakliyat, sebze ve meyve gibi temel gıda maddelerinde de ciddi fiyat artışları yaşandığını ifade eden Dönmez, endüstriyel yemek üreticilerinin maliyetleri kontrol altına almaya çalışırken aynı zamanda müşteri memnuniyetini sağlamaya çalıştığını belirtti.
Dönmez, “Bu dengeyi sağlamak her geçen gün zorlaşıyor. Geçici bazı menü değişiklikleri gündeme gelse de sanayi tipi yemeklerde kalıcı bir vejetaryen modele geçmek sektör gerçekleriyle bağdaşmıyor. Kalıcı çözümler için tedarik zincirindeki maliyet baskısının hafifletilmesi şart,” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Et fiyatlarındaki artış endüstri mutfağını vurdu!
Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan sert artış, endüstriyel yemek sektörünü alternatif arayışlara yöneltti. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD), artan maliyetler karşısında geçici olarak vejetaryen menülerin gündeme gelebileceğini açıkladı.
Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan hızlı artış, endüstriyel yemek sektöründe yeni bir maliyet krizini tetikledi. Özellikle kurumsal firmalara yemek hizmeti sunan sanayi tipi mutfaklar, artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlanırken çözüm olarak “vejetaryen menü” seçeneğini gündeme aldı.
Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, bu yıl et fiyatlarında yaşanan artışın önceki yıllara kıyasla çok daha sert olduğunu belirterek, “Kırmızı et fiyatları zaten uzun süredir yüksek seyrediyordu. Ancak Ramazan ayı öncesinde başlayan ve Kurban Bayramı’na kadar süren artış döngüsü, bu yıl çok daha keskin yaşandı,” ifadelerini kullandı.
VEJETARYEN MENÜ BİR ZORunluluk Olabilir
Artan maliyet baskısı altında kurumsal müşterilerin de fiyat indirimi talep ettiğini belirten Dönmez, bazı endüstriyel yemek üreticilerinin geçici bir çözüm olarak sebze ağırlıklı ve et içermeyen menülere yönelmeyi değerlendirdiğini açıkladı. Ancak bu çözümün uzun vadede sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:
TÜM KALEMLERDE MALİYET ARTIŞI YAŞANIYOR
Sektörde sadece et fiyatlarının değil, yağ, bakliyat, sebze ve meyve gibi temel gıda maddelerinde de ciddi fiyat artışları yaşandığını ifade eden Dönmez, endüstriyel yemek üreticilerinin maliyetleri kontrol altına almaya çalışırken aynı zamanda müşteri memnuniyetini sağlamaya çalıştığını belirtti.
Dönmez, “Bu dengeyi sağlamak her geçen gün zorlaşıyor. Geçici bazı menü değişiklikleri gündeme gelse de sanayi tipi yemeklerde kalıcı bir vejetaryen modele geçmek sektör gerçekleriyle bağdaşmıyor. Kalıcı çözümler için tedarik zincirindeki maliyet baskısının hafifletilmesi şart,” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
Son Haberler
Bursalı yatırımcılar için kritik uyarı! Konut fiyatlarında artış kapıda
Mattia Ahmet Minguzzi davasında bilirkişi raporunda dikkat çeken detaylar
Bursa’dan mermer sektöründe fark yaratan girişim!