Eski Bursa Valisi, Miçotakis'e yardım etmiş!

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık etmiş Eski Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil'in kim olduğu oldukça merak ediliyor. Bakanlığı döneminde ise Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'e henüz 6 aylık iken yardım eli uzatan Eski Bursa Valisi İhsan Sabri Çağlayangil Kimdir? Hangi görevlerde bulundu? İşte, İhsan Sabri Çağlayangil'in hayatı...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2023 14:26
Kaynak: İHA
Eski Bursa Valisi, Miçotakis'e yardım etmiş!

1908 Yılında İstanbul'da dünyaya gelen İhsan Sabri Çağlayangil, üniversite eğitimini İstanbul Hukuk Fakültesi'nde tamamlamıştır.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Koleji ve Yüksek Polis Enstitüsü gibi birçok önemli devlet kuruluşunda öğretmenlik yapmış ve sonrasında Emniyet Genel Müdür Muavinliği görevinde bulunmuştur.

Valilik kariyeri boyunca sırasıyla Yozgat, Antalya, Çanakkale, Sivas ve son olarak 1954 ile 1960 yılları arasında Bursa Valisi olarak görev almıştır.

Eski Bursa Valisi Çağlayangil, 1956 yılında Amerika ICA teşkilatının davetlisi olarak Amerika'da 16 eyalette çeşitli sahalarda araştırmalarda bulundu.

Takvimler 1965 yılını gösterdiğinde ise Süleyman Demirel Kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak görevi üstlendi.

Hükûmetin 12 Mart 1971 askerî müdahalesi üzerine istifa etmesiyle, bu görevden ayrıldı. 12 Mart döneminde senato üyeliğini ve AP içindeki etkili konumunu sürdürdü.

Bursa-Hayat-gazetesi-1

Mart 1975'te Demirel'in kurduğu I. Milliyetçi Cephe hükûmetinde yeniden Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. 5 Haziran 1977 Genel Seçimlerinden sonra kurulan Cumhuriyet Halk Partisi azınlık hükûmetinin güvenoyu alamamasından sonra Temmuz 1977'de Süleyman Demirel başkanlığında oluşturulan II. Milliyetçi Cephe Hükûmetinde de aynı görevi üstlendi. Aralık 1977'de hükûmetin bir gensoruyla düşürülmesine rağmen bakanlık görevini sürdürdü.

Kasım 1990'da aktif siyasetten ayrıldığını açıkladı.

Çağlayangil, 30 Aralık 1993'te Ankara'da yaşamını yitirdi. 

YUNANİSTAN BAŞBAKANI'NA YARDIM ELİ UZATMIŞTI...

Yunanistan Eski Başbakanı Konstandinos Miçotakis, 1967 yılında askerî cunta tarafından tutuklanması sonrası, eski Bursa Valisi ve Türk Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'in girişimleri ile ailesi ile birlikte Türkiye'de bir müddet bulunmuştur.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.