Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUÜ'de Retinitis Pigmentosa çalıştayı: Yeni tedavi yöntemleri konuşuldu!

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, TÜBİTAK 1001 projesi sunumu kapsamında önemli bir bilimsel toplantıya ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel tarafından yürütülen proje, Retinitis Pigmentosa hastalığı için kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2025 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2025 10:48
Muhabir: Ali KAMUR
BUÜ'de Retinitis Pigmentosa çalıştayı: Yeni tedavi yöntemleri konuşuldu!

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi, sağlık bilimleri alanında önemli bir adım daha attı. Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Translasyonel Tıp Anabilim Dalı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel, yürütücülüğünü üstlendiği ve “Retinitis Pigmentoza ile İlişkilendirilen Bir Protein Fosfatazın Siliyogenezdeki Rolünün Araştırılması” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi hakkında, üniversite yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrencilere kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

“KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TEDAVİ GELİŞTİRİLECEK”

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, proje ekibini ve sunumu izleyen akademik topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, üniversitelerinin araştırma alanındaki başarısının her geçen gün arttığını belirtti. Yılmaz, “Bu tür projeler, üniversitemizin araştırma üniversitesi sıralamasında daha üst sıralara çıkmasını sağlayacak. Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel ve ekibini bu projeyi yürüttükleri için tebrik ediyoruz” dedi.

"YENİ BİR TEDAVİ YOLU AÇILACAK"

Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel ve Dr. Öğr. Üyesi Gülden Budak, projelerinin önemini vurgulayarak, Retinitis Pigmentosa (RP) hastalığının genetik etiyolojisine yönelik araştırmalarını detaylandırdı. Temel, dünya çapında yaklaşık 1:5000 prevalansa sahip bu kalıtsal retinal hastalığın, görme kaybına yol açtığını belirtti. Proje ile, RP hastalığının tedavi sürecine kişiselleştirilmiş yaklaşımlar getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Temel, projenin başarıyla tamamlanması halinde, ikinci aşama olarak in vivo modellerle genetik varyantların etkisinin detaylı şekilde inceleneceğini aktardı. Elde edilen verilerin, göz hastalıkları bölümü ile işbirliği yapılarak klinik tanı ve tedaviye entegre edileceğini belirtti. Ayrıca, projeden elde edilen bulguların ilaç geliştirme sürecine evrilmesi için adımlar atılacağı vurgulandı. Temel, “Elde ettiğimiz veriler ışığında, Retinitis Pigmentosa hastalarına yönelik yeni tedavi seçenekleri geliştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Ali KAMUR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.