Bursa ve ilçelerinin kurtuluşunda sembol isim: Şükrü Naili Gökberk Paşa

Bursa’nın yanı sıra İnegöl, Yenişehir, Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Bandırma’yı işgalden kurtaran, Lozan sonrası komutası altındaki ordusu, halkın coşkulu naraları ve çiçek yağmuru altında karşılanan Şükrü Naili Gökberk Paşa’nın başarısı hakkında işte bilinmesi gerekenler...

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
Bursa ve ilçelerinin kurtuluşunda sembol isim: Şükrü Naili Gökberk Paşa

Şükrü Naili Paşa, 1876 yılında Selanik'te dünyaya geldikten sonra 1899'da Harp Okulu’nu, 1902'de Harp Akademisi’ni (Erkân-ı Harbiye) bitirdi ve kurmay yüzbaşı olarak Selanik'te görev aldı.

Balkan Savaşı ile Çanakkale Savaşı'nda yer alan Şükrü Naili Paşa, Milli Mücadele döneminde 15'nci Fırka Komutanı olarak Eskişehir-Sakarya muharebelerinin bütün aşamalarına katıldı.

3 Temmuz 1922'de 3. Kolordu Komutanlığı’na atandı. Komutası altındaki kolorduyla Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde yer aldı. 31 Ağustos 1922 tarihinde üstün başarılarından dolayı Mirliva rütbesine (bugünün tuğgeneral ve tümgeneral rütbelerine denk bir askeri rütbe) terfi etti ve Paşa oldu.

BURSA VE İLÇELERİNİ DÜŞMANDAN GERİ ALDI

Kolordusuyla birlikte 6 Eylül 1922'de İnegöl'ü ve Yenişehir'i, 11 Eylül günü Bursa'yı, 12 Eylül Mudanya'yı, 13 Eylül Karacabey ve Mustafakemalpaşa'yı işgalden kurtardı. 17 Eylül'de Bandırma'yı geri aldı.

HALK COŞKUYLA KARŞILADI

Lozan Antlaşması'ndan sonra İtilaf devletlerinin askerleri İstanbul'u boşaltınca Şükrü Naili Paşa komutasındaki Türk Ordusu 6 Ekim 1923'de halkın alkışları coşkulu naraları ve çiçek yağmuru altında İstanbul'a girdi.

MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Savaştan sonra Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edilen Şükrü Naili Gökberk Paşa, milletvekili seçilerek TBMM'de yer aldı.

EDİRNE’NİN KURTULUŞ ETKİNLİKLERİNDE KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ

23 Kasım 1936'da Edirne'nin kurtuluş bayramına katıldığı sırada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Kabri İstanbul'a getirilerek Edirnekapı şehitliğe defnedildi ve 1988'de Ankara'daki Devlet Mezarlığı'na nakledildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.