Hava Durumu

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi?

Bursa'nın en önemli tarihi ve turistik mekanlarından olan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Peki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine nerde yer alıyor? Türbelere ulaşım nasıl sağlanır? Girişler ücretli mi? Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin hikayesi nedir? Merak edilen detayları sizler için derledik.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2024 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi?

Osmanlı Devleti denilince akla ilk gelen şehirler arasında yer alan ve ilk başkenti olan Bursa aynı zamanda dönemin en önemli padişahlarında türbelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Kent merkezinin tam kalbinde Tophane semtinde bulunan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen, Bursa’nın en önemli turizm destinasyonlarından biri haline gelmiştir.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-2

Saat kulesi ve çınar ağaçlarının yer aldığı türbelerin olduğu bölge tarihi dokusuyla Bursa manzarasını izleyebileceğiniz önemli bir noktadır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin verielrine göre Tophane Parkı’nda bulunan Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri 2022 yılında 1 milyon 354 bin 300 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-3

OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBELERİNE NASIL GİDİLİR?

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ulaşım açısından oldukça kolay bir noktada bulunmaktadır. Aynı zamanda bölgeyi ziyaret edecek olan kişiler başka tarihi mekanlara da kolaylıkla ulaşım sağlayabilmektedir.

Bursa kent merkezinde bulunan bir kişi Tophane semtine doğru yukarı çıktığında karşısında Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini görecektir.

Bölgede aynı zamanda Tarihi Surlar bulunmakta ve Ulucamii’ye de yakın bir yer konumlanmıştır. Türbeler şehir merkezinde yer aldığı için çeşitli mahallelerden de kent merkezine direkt giden otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-4

OSMAN GAZİ VE ORHAN GAZİ TÜRBELERİNE GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine giriş için ziyaretçilerden herhangi bir bedel alınmamaktadır. Türbeleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler aynı zamanda tarihi Tophane Saat Kulesini de ücretsiz yakında görme imkanına sahiptir. Saat Kulesi’nin arkasında bulunan seyir terasından ise Bursa ve Uludağ manzarasına bakarak Ulucami ve Yeşil Türbeyi’de görebilirsiniz.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-5

JANDARMA PERSONELİNDEN SAYGI NÖBETİ

Osman Gazi’nin türbesinde yaklaşık 4 yıldır İl Jandarma Komutanlığı personelince saygı nöbeti tutulmaktadır.

Askerler alp kıyafetleri giyerek, kılıç, balta gibi silahlarını kuşanarak her sabah görev yerlerine gidiyor.

Tophan Parkı’nın girişi kapısı önünde her sabah 09.00’da nöbet seremonisine başlayan askerlerher saat başı alp başı eşliğinde nöbetlerini diğer arkadaşlarına devrediyor. Nöbetçi askerler saat 17.00’ye kadar görev yapıyor.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-6

OSMAN GAZİ TÜRBESİ HİKAYESİ

Osmanlı Devleti’nin ilk kurucusu Osman Gazi, Balaban Bey kalesinden Bursa’nın kuşatma harekatını yürüttüğü sırada, burada bulunan manastırın gümüş gibi parlayan kurşun kaplı kubbesini oğlu Orhan Gazi’ye göstererek buraya defnedilmesini vasiyet ettiği rivayet edilmektedir. 

Bu nedenle Bursa’nın fethedilmesi sonrası Orhan Gazi tarafından bugünkü Tophane Parkı olarak bilinen bölgeye defnedilmiştir.

1855 yılındaki büyük Bursa depreminde ciddi zarar gören türbe, 1863 yılında dönemi Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından bugünkü şekliyle yeniden yaptırılmıştır. Köfeki taşından yapılan türbenin üzeri, sekizgen kenar üzerine kubbe ile kapatılmıştır.

Kuzeydeki ahşap bir antreden türbeye girilir. Kapının üstündeki mermer taşa kabartma tarzıyla yazılmış dört satırlık kitabesinde, türbenin Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Türbe yedi pencere ile aydınlatılmaktadır. Her tarafı sedef kakma parmaklıklar ile çevrili sanduka, Osman Gazi’ye aittir. Türbede ayrıca  Osman Gazi’nin oğlu Alaaddin (1332), Orhan Gazi’nin eşi Asporça Hatun, Asporça Hatun’un oğlu İbrahim, I. Murad’ın oğlu Savcı Bey (1385) ve isimleri bilinmeyen 12 kişinin sandukaları bulunmaktadır.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-7

ORHAN GAZİ TÜRBESİ HİKAYESİ

Osman Gazi türbesi ile yan yana ancak farklı yapılar içinde yer alan Orhan Gazi türbesinin zemininde Saint Elia Kilisesi’ne ait mozaikler yer almaktadır. 1855 depreminde Osman Gazi türbesi gibi zarar gören Orhan Gazi türbesi yine Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmıştır.

Kare planlı olan türbe, dört sütun üzeri kubbe ile örtülmüştür. Kubbenin içi kalem işleriyle kartuşlar şeklinde süslenmiş, pandantifler ve pencere alınlıkları iri barok motiflerle dokunuşlar yapılmıştır.

Bursa Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri nerede? Nasıl gidilir? Girişler ücretli mi? - Bursa Hayat Gazetesi-8

Orhan Gazi’nin yeşil çuha örtülü sandukası pirinç şebeke ile çevrilidir. Türbe içerisinde, ortadaki pirinç parmaklıklarla çevrili sanduka Orhan Gazi’ye aittir. Türbede ayrıca, Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun, Nilüfer Hatun’un oğlu Kasım,Nilüfer Hatun’un kızı Fatma, Cem Sultan’ın oğlu Abdullah, II. Bayezid’in oğlu Şehzade Korkud ve Yıldırım Bayezid’in oğlu Musa Çelebi’nin sandukaları vardır.

Bunlardan başka isimleri bilinmeyen 14 kişiye ait sandukalar da bulunmaktadır. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.