Bursa’nın unutulmaya yüz tutan lezzeti! Daha önce tattınız mı?
Bursa’nın unutulmaya yüz tutan lezzeti! Daha önce tattınız mı?
Bursa’nın 94 yıllık fırını Yerkapı, yalnızca Ramazan ayında üretilen simit makarnasıyla iftar sofralarını süslüyor. Hamur ustası Satılmış Uyar, bu özel lezzetin Bursa’nın unutulmaya yüz tutan geleneklerinden biri olduğunu söyledi.
Haber Giriş Tarihi: 02.04.2025 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2025 13:00
Muhabir:
Damla Dilmeç
Bursa’nın tarihî Mollagürani Mahallesi’nde 1930 yılından bu yana hizmet veren Yerkapı Fırını, yalnızca Ramazan ayında üretilen eşsiz bir lezzeti, simit makarnası ile dikkat çekiyor. Bursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen bu özel tat, başka hiçbir yerde üretilmiyor. Çeyrek asırdır Yerkapı Fırını’nda hamur ustalığı yapan Satılmış Uyar, simit makarnasının tarihçesini ve yapılışını anlattı.
BURSA’NIN UNUTULMAYA YÜZ TUTAN LEZZETİ
Ramazan ayında yoğun ilgi gören simit makarnasının, Bursa’nın yerli halkı tarafından iyi bilinen ancak yeni neslin çok fazla tanımadığı bir lezzet olduğunu belirten Uyar, bu geleneğin eskilere dayandığını söyleyerek, “Bu, Bursa’nın çok eski bir geleneği. Eski nesiller çok iyi biliyor ama yeni nesil pek merak etmiyor. Çünkü artık herkes hazır yemeklere yönelmiş durumda. Oysa simit makarnası zahmetli ama bir o kadar da lezzetli bir yiyecek.” şeklinde konuştu.
SİMİT MAKARNASI NASIL YAPILIYOR?
Simit makarnası, adını simit hamurundan alıyor. Ancak normal bir simitten farklı olarak özel bir pişirme sürecinden geçiyor. Uyar, yapım aşamalarını şu şekilde anlatıyor:
“Simit makarnasının hamurunda sadece çok az maya ve tuz var. Normal simit hamuru gibi hazırlanıyor ama hiçbir katkı maddesi eklenmiyor. Pişirildikten sonra haşlanıyor ve üzerine tereyağında kavrulmuş kıyma, soğan, domates ekleniyor. Yoğurtla veya lor peyniriyle de tüketilebiliyor. Tadına bakan herkes pideyle yapılan klasik Bursa lezzetleri gibi olduğunu söylüyor.”
Simit makarnasının, hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla dikkat çektiğini belirten Uyar, bir tanesi bile tek kişiyi rahatlıkla doyurabilecek kadar tok tutuyor.
YALNIZCA YERKAPI FIRINI’NDA ÜRETİLİYOR
Simit makarnasının Bursa’da yalnızca Yerkapı Fırını’nda üretildiğini belirten Uyar, başka fırınların da bu geleneği yaşatabileceğini söyleyerek, “Bursa’da çarşıda bazı yerlerde satıldığını duyduk ama nerede yapıldığını bilmiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla yalnızca biz üretiyoruz. Ancak isteyen herkes yapabilir, özel bir patentimiz yok. Amacımız bu lezzetin unutulmamasını sağlamak.” dedi.
BURSALILARIN İLGİSİ YOĞUN
Hamur ustası Uyar, ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen simit makarnasının her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Bu lezzeti çocukluğunda tatmış olanların geçmişi hatırlamak için fırına uğradığını dile getiren Uyar, “Eskiden beri bilenler her Ramazan mutlaka gelip alıyor. Talep oldukça yüksek. Özellikle eski Bursalılar bu lezzeti çok iyi biliyor ve her yıl iftar sofralarında görmek istiyor.”dedi.
Yerkapı Fırını, simit makarnasını dizi halinde satıyor. Beş tanesi 75 TL’den satışa sunuluyor ve bir çekirdek aile için yeterli bir porsiyon oluşturuyor. Bursa’nın köklü fırınlarından biri olan Yerkapı Fırını, yıllardır süregelen bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. Simit makarnası, hem eski Bursalıların çocukluk anılarını canlandırıyor hem de Ramazan sofralarına nostaljik bir tat katıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’nın unutulmaya yüz tutan lezzeti! Daha önce tattınız mı?
Bursa’nın 94 yıllık fırını Yerkapı, yalnızca Ramazan ayında üretilen simit makarnasıyla iftar sofralarını süslüyor. Hamur ustası Satılmış Uyar, bu özel lezzetin Bursa’nın unutulmaya yüz tutan geleneklerinden biri olduğunu söyledi.
Bursa’nın tarihî Mollagürani Mahallesi’nde 1930 yılından bu yana hizmet veren Yerkapı Fırını, yalnızca Ramazan ayında üretilen eşsiz bir lezzeti, simit makarnası ile dikkat çekiyor. Bursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen bu özel tat, başka hiçbir yerde üretilmiyor. Çeyrek asırdır Yerkapı Fırını’nda hamur ustalığı yapan Satılmış Uyar, simit makarnasının tarihçesini ve yapılışını anlattı.
BURSA’NIN UNUTULMAYA YÜZ TUTAN LEZZETİ
Ramazan ayında yoğun ilgi gören simit makarnasının, Bursa’nın yerli halkı tarafından iyi bilinen ancak yeni neslin çok fazla tanımadığı bir lezzet olduğunu belirten Uyar, bu geleneğin eskilere dayandığını söyleyerek, “Bu, Bursa’nın çok eski bir geleneği. Eski nesiller çok iyi biliyor ama yeni nesil pek merak etmiyor. Çünkü artık herkes hazır yemeklere yönelmiş durumda. Oysa simit makarnası zahmetli ama bir o kadar da lezzetli bir yiyecek.” şeklinde konuştu.
SİMİT MAKARNASI NASIL YAPILIYOR?
Simit makarnası, adını simit hamurundan alıyor. Ancak normal bir simitten farklı olarak özel bir pişirme sürecinden geçiyor. Uyar, yapım aşamalarını şu şekilde anlatıyor:
“Simit makarnasının hamurunda sadece çok az maya ve tuz var. Normal simit hamuru gibi hazırlanıyor ama hiçbir katkı maddesi eklenmiyor. Pişirildikten sonra haşlanıyor ve üzerine tereyağında kavrulmuş kıyma, soğan, domates ekleniyor. Yoğurtla veya lor peyniriyle de tüketilebiliyor. Tadına bakan herkes pideyle yapılan klasik Bursa lezzetleri gibi olduğunu söylüyor.”
Simit makarnasının, hem lezzeti hem de doyuruculuğuyla dikkat çektiğini belirten Uyar, bir tanesi bile tek kişiyi rahatlıkla doyurabilecek kadar tok tutuyor.
YALNIZCA YERKAPI FIRINI’NDA ÜRETİLİYOR
Simit makarnasının Bursa’da yalnızca Yerkapı Fırını’nda üretildiğini belirten Uyar, başka fırınların da bu geleneği yaşatabileceğini söyleyerek, “Bursa’da çarşıda bazı yerlerde satıldığını duyduk ama nerede yapıldığını bilmiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla yalnızca biz üretiyoruz. Ancak isteyen herkes yapabilir, özel bir patentimiz yok. Amacımız bu lezzetin unutulmamasını sağlamak.” dedi.
BURSALILARIN İLGİSİ YOĞUN
Hamur ustası Uyar, ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen simit makarnasının her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Bu lezzeti çocukluğunda tatmış olanların geçmişi hatırlamak için fırına uğradığını dile getiren Uyar, “Eskiden beri bilenler her Ramazan mutlaka gelip alıyor. Talep oldukça yüksek. Özellikle eski Bursalılar bu lezzeti çok iyi biliyor ve her yıl iftar sofralarında görmek istiyor.”dedi.
Yerkapı Fırını, simit makarnasını dizi halinde satıyor. Beş tanesi 75 TL’den satışa sunuluyor ve bir çekirdek aile için yeterli bir porsiyon oluşturuyor. Bursa’nın köklü fırınlarından biri olan Yerkapı Fırını, yıllardır süregelen bu geleneği yaşatmaya devam ediyor. Simit makarnası, hem eski Bursalıların çocukluk anılarını canlandırıyor hem de Ramazan sofralarına nostaljik bir tat katıyor.
Kaynak: Damla Dilmeç
Son Haberler
AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda istişare toplantısı gerçekleştirildi
Bursa’da polis operasyonu sırasında arbede çıktı
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda feci kaza: 1 ölü, 7 yaralı