Bursa Kent Müzesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Tofaş Arabalar Müzesi nerede? Nasıl gidilir?

Bir zamanlar Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış olan Bursa, tarihi ve turistik müzeleri ile yerli-yabancı turistlerin uğrak noktası konumunda. Peki, Bursa Kent Müzesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Tofaş Arabalar Müzesi nerede? Nasıl gidilir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2023 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 21:10
Kaynak: İHA
Bursa Kent Müzesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Tofaş Arabalar Müzesi nerede? Nasıl gidilir?

Bir zamanlar Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış olan Bursa, tarihi ve turistik müzeleri ile yerli-yabancı turistlerin uğrak noktası konumunda. Şehrin içerisinde bir çok camii, türbe, müze ve tarihi alan bulunurken şehre gelen vatandaşlar geziye nereden başlayacaklarını bilemiyor. Bursa Müzesi, Bıçak Müzesi, Araba Müzesi gibi birçok alternatifin bulunduğu kentte turistik bir gezi için mutlaka bir rehbere ihtiyaç duyuluyor. Sizler için Bursa'da bulunan müzeleri derledik. İşte ayrıntılar...

BURSA KENT MÜZESİ

Üç kattan oluşan bu müzede Bursa'nın tarihi ve şehrin estetik açıdan geçirdiği evrim ziyaretçilere gösteriliyor. 1'inci kat 'Uygarlıklar Kenti Bursa': Kronolojik bir anlatıma sahip olan ilk kat, Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, günümüze kadar olan serüvenini anlatır. 2'inci kat 'Çağdaş Bursa': Cumhuriyet Dönemi'nde kentin yeniden biçimlenen görüntüsü ve günümüze kadar olan evreleri gösteriliyor. 3'üncü kat ise ''Etkinlikler Salonu' olarak adlandırılıyor ve film, konferans gibi etkinlikelr burada gerçekleştiriliyor.

BURSA KENT MÜZESİ NEREDE?

Bursa Kent Müzesi, Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Hocaalizade Mahallesi, Atatürk Caddesi üzerinde bulunur.

BURSA KENT MÜZESİ NASIL GİDİLİR?

Müze, Atatürk Caddesi üzerinde Heykel Meydanının bulunduğu alanda yer alıyor. Buraya şehrin her noktasından toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ya da şahsi aracınızla İstanbul istikametinden gelenler; Yalova Caddesi’ni takiben  Kent Meydanı tabelaları yardımıyla buraya ulaşabilir.

BURSA KENT MÜZESİ ZİYARET SAATLERİ

Bursa Kent Müzesi, Pazartesi günü dışında haftanın her günü 09:30 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

PANORAMA 1326 BURSA FETİH MÜZESİ

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yer alan ve daha 1 Kasım 2018'de ziyarete açılmış tam panoramik bir müzedir.  İçerisinde ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kütüphane, kafetarya ve idari bölümler bulunmaktadır. 

PANORAMA NEREDEDİR?

Bursa Osmangazi ilçesinde yer alan Panaroma müzesi, ilk katındaki sergilerden sonra çıkacağınız 2.katında sizleri resmen bir 3 boyutlu görsellik beklemektedir. 1300 lü yıllarında başında feth edilen Bursa’nın, o zamanki görünümünü 3 boyutlu olarak düzenleyip sizlerin hizmetine sunmuş belediye.

PANORAMA NASIL GİDİLİR?

Tam olarak yapımı 3 yıl süren bu harika müze, Hacıilyas Mah. 2. Tezcan Sok, Arslantaş İş Mrk No:2-4B olarak adresini verelim. Osmangazi ilçe merkezindeki Ulu camiye gelip oradan yürüyerek bile geçebilirsiniz. Yaklaşık olarak 2 km civarında sürmektedir. Araçlarla gelmek isteyenler ise Osmangazi ilçesinde Ulu cami ya da Kent meydanına gelip oradan yürüyerek geçebilirler.

TOFAŞ BURSA ANADOLU ARABALARI MÜZESİ

Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulan ve Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi üncanını taşımaktadır. Eski ipek fabrikası dönüştürülerek ortaya çıkarılan müze; ziyaretçilerini 2.600 yıl öncesine ait bir tekerlekten başlatarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar devam eden tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır. Sanat Galerisi’nde şuan toplum ve ticaret hayatının geçmişten günümüze izlerini taşıyan “Kantarın Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri”’ sergisi yer almaktadır. Müze’nin kafesi “Fayton Kafe” Bursa halkı ve müze ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Müze ve 50 farklı bitki türü bulunduran bahçesi, yıl boyunca konserlere, sanat ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ NASIL GİDİLİR

Özel aracınız ile Setbaşı kavşağından ipekçilik Caddesine girdikten sonra caddenin sonunda bulunan Çelebi Mehmet Lisesi’nden sola dönüp Umur Bey Camisi’nin hemen yanında yer alan Tofaş Anadolu arabaları Müzesine ulaşabilirsiniz.

TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ ZİYARET SAATLERİ

Tofaş Anadolu arabaları Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10 00 ile 17 00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ GİRİŞ ÜCRETİ

Tofaş Anadolu arabaları Müzesi Girişi ücretsizdir.

ATATÜRK MÜZESİ

Çekirge Caddesi üzerinde bulunan binanın 19.yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Atatürk'ün Bursa'yı ikinci ziyaretinde Bursa belediyesi tarafından Miralay Mehmet Bey'den satın alarak kendisine hediye etmiştir. 29 Ekim 1973 tarihinde Cumhuriyet'in 50.yılında müze haline dönüştürülerek ziyarete açılan müze 2 kattan oluşmaktadır. 1.Kat: Girişin sağında kabul salonu, solda yemek salonu ile buraya açılan dinlenme ve çay, kahve içme odasından meydana gelmiştir. 2.Kat: Sağda yatak odası, solda çalışma odası ve çalışma odasının sağ yan tarafından geçilerek limonluk bölümüne ulaşılır. Bodrum kat, mutfak ve hizmet için kullanılmıştır. Köşk'ün eşyalarının tamamına yakını Atatürk'ün kullandığı orijinal eşyalarından oluşmaktadır.

HÜNKAR KÖŞKÜ

2033 yılında müzeye dönüştürülen köşk, Hünkar Köşkü Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Müzede, köşkü konut olarak kullanmış üç padişah ve Atatürk'e ait yemek takımları, şahsi giysilerin yanı sıra 2015'te yapılan silikon heykelleri sergilenmektedir.

HÜNKAR KÖŞKÜ NEREDE?

Hünkar Köşkü, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yer alıyor. Bursa'nın en önemli ve en değerli tarihi yapıları arasında yer alan bu köşkün bahçesinde, 2011 yılından beri Bursa Büyükşehir Belediyesi hizmet veriyor. Bahçede yer alan sosyal tesisler sayesinde insanların ilgisini çekiyor.

HÜNKAR KÖŞKÜ NASIL GİDİLİR?

Hünkar Köşkü Müzesi ve Sosyal tesislerine gidebilmek için çok sayıda tercih edebileceğiniz ulaşım alternatifi bulunuyor. 9D, 37, G4, 3C, B42 A, 35 G, B 38, P 9A numaralı belediye otobüsleri ile Hünkar köşküne ulaşabilirsiniz. Farklı bir şehirden gelmek istiyorsanız da pek çok şehirden Bursa'ya sık sık otobüs seferleri bulunuyor. Hünkar Köşkü'ne ulaşmak için Yıldırım ilçesine gelmeniz gerekiyor. Bursa Hünkar Köşkü ve Sosyal Tesislerine kendi aracınız ile gitmek istiyorsanız Yıldırım ilçesine gelmeniz gerekiyor. Eşrefliler caddesi istikametinde ilerlerken Köşk caddesine bağlandığınız zaman rahatlıkla bu tarihi yapıyı bulabilirsiniz. Navigasyon desteği ile kolay bir şekilde yolunuzu bulabilirsiniz.
 

OSMANLI EVİ MÜZESİ

Günümüzde müze olarak kullanılan 17. yüzyıla ait üç katlı ahşap ev, Bursa'da halen ayakta kalan en eski evlerden biri olma özelliğini taşıyor.  Bu evin yerinde, daha önce Sultan II. Murad'ın bir köşkü olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle ev aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ev olarak bilinir. Müzede Osmanlı yaşam tarzı sergilenirken döneme ait giysi ve kıyafetlere de yer verilmektedir.

MERİNOS TEKSTİL SANAYİ MÜZESİ

Ziyaretçilere kapılarını 14 Ekim 2011 tarihinde açan müze 4 ana bölümden oluşmaktadır. Tekstil müzesinde her bölümde sırası ile merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştüğünün evrimi anlatılmaktadır. Aynı zamanda Atatürk odası, müdür odası, Bursa ipekçiliğinin geçmişine ayna tutan aynı zamanda salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri kozadan ipek çekimi ile birlikte ipekli dokuma da ipek bölümünde ziyaretçiler tarafından görülebiliyor

CELAL BAYAR VAKFI VE MÜZESİ

Üç katlı ahşap ev, Türk evlerinin en güzel örneklerinden biridir. Orijinal ev eşyaları ve aynı dönemden kalma çeşitli tarihi eşyalarla yeniden düzenlenerek bir anı müzesi haline getirilmiştir. Modern bir yapı içerisinde bulunan müzede, Atatürk ile ilgili bir bölüm açılmıştır. Bunun yanı sıra Celal Bayar’ın Kuvay-i Milliye yılları, Galip Hoca dönemi, İktisat vekilliği, İmar ve İskân Bakanlığı, İş Bankası’nın kuruluş çalışmaları ve Atatürk’ün Başvekili olduğu döneme ait fotoğraflar, anı eşyaları ve tablolar zirayetçilere sergilenmektedir.

MÜBADELE EVİ

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında Langaza, Eski Kavala ve Serez'den gelen mübadillerin yerleştirildiği Görükle'de; mübadillerin sırtına vurup getirdiği, dokuduğu, tarlalarında ve evlerinde kullandığı eşyalar, mübadeleye ilişkin belgeler ve etnografik objelerine sözlü tarih tanıklıklarının anlatıları ziyaretçilere sergileniyor.

AKTOPRAKLIK HÖYÜK ARKEOPARK VE AÇIKHAVA MÜZESİ

Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı olarak değerlendirilen ve günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine kadarki döneme ait canlandırılmaların yer aldığı müzede, bölgede yapılan kazılarda bulunan buluntular sergileniyor.  Bursa’nın 8 bin 500 yıllık geçmişini geleceğe taşıyacak olan park uğrak bir turistik mekandır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.