Bursa'da tarım arazilerinin can damarı neredeyse tamamen kurudu

Bursa Mudanya’da AB tescilli tarımsal ürünler başta olmak üzere çok sayıda tarım ürünün sulanmasında kullanılan Ülküköy Göleti’nin suyu metrelerce çekildi ve neredeyse tamamen kuruma noktasına geldi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 12:29
Kaynak: AA
Bursa'da tarım arazilerinin can damarı neredeyse tamamen kurudu

Bursa'nın Mudanya ilçesinde, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret onayı almış tarımsal ürünlerin yetiştirildiği alanların sulanmasında kullanılan Ülküköy Göleti, su seviyesinin metresel olarak düşmesiyle dikkat çekiyor.

Yıllardır kırsal Dedeköy, Hasköy ve Ülküköy mahallelerinin sulama ihtiyacını karşılayan bu göletteki su çekilmesi ve oluşan çatlaklar, dronla görüntülendi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, Bursa Ovası’nda verimli tarım için yeterli suyun kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Dindar, Ülküköy Göleti'nin 1982'den beri sulama amaçlı kullanıldığını ifade ederek, çevresel kirlilik ve iklim değişikliği gibi etkenlerin su seviyesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Normalde bu mevsimde su seviyesinin yaklaşık 15 metre olması beklenirken, şu anda sadece 1-1,5 metreye düştüğünü aktardı.

Dindar, göletin Gemlik zeytini, Bursa şeftalisi ve Bursa siyah inciri gibi tescilli ürünlerin yanı sıra birçok sebze ve meyvenin sulanmasında kullanıldığını vurguladı. Sulama ihtiyacının en yüksek olduğu dönemlerde bile mevcut durumun yeterli olmadığını belirten Dindar, çiftçilerin geleceğe yönelik iyi planlama yapması gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının azalmakta olduğunu belirten Dindar, tarımda sulama teknolojilerinin iyileştirilmesi ve su kaynaklarının korunmasının önemini vurguladı.

"Dünyadaki su kaynaklarının sadece yüzde 3'ü tatlı sudur" diyen Dindar, tarımda kullanılan suyun verimli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini, aksi takdirde hem su israfı yaşanacağını hem de bitki verimliliğinin düşeceğini dile getirdi.

Tarımsal üretimin suya olan ihtiyacını minimize etmek için dikkatli önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.