"Bursa'da polis Arapça anons yaptı" iddiası gerçek mi?

Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Kumsas plajı çevresinde polis ekiplerinin Arapça anons yaptığı iddiası gündemde yerini buldu. Peki, Bursa'da polis Arapça anons yaptı iddiası gerçek mi? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 12:22
Kaynak: AA
"Bursa'da polis Arapça anons yaptı" iddiası gerçek mi?

Bursa'da kaydedildiği öne sürülen bir video, geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem oldu. Anadolu Ajansı Teyit Hattı'nın bilgisayar ortamında gerçekleştirdiği teknik inceleme, videonun manipüle edildiğini ortaya çıkarttı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları, Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Kumsas plajı çevresinde devriye gezen polisin, Arapça anons yaptığı anları gösterdiği iddia edilen bir videoyu 20 Haziran 2024 tarihinde dolaşıma soktu. Bir sosyal medya kullanıcısı videoyu, "Demografik işgalin boyutlarının son örneği. Bursa/Gemlik Kumsas sahili Türk polisi Suriyeliler için Arapça anons yapıyor. Ne huzur bıraktılar, ne sükunet. Zavallı Türk Milleti hala gaflet uykusunda." ifadeleriyle takipçilerine servis etti ve yaklaşık 270 bin görüntüleme aldı.

Video kısa süre içinde benzer ifadeler kullanılarak onlarca X hesabı tarafından dolaşıma sokuldu. Bölgedeki yoğun göçmen nüfusu nedeniyle polislerin Arapça anons yapmak zorunda kaldığını iddia edenler oldu.

Videonun gerçek olduğu izlenimine kapılan çok sayıda X kullanıcısı, paylaşımların altına yorum yaparak tepki gösterdi.

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaya konu olan videoyu bilgisayar ortamında taradı. Bir kurgu programına aktarılan videonun ses kanalı detaylı şekilde incelendi. 

Öncelikle videoda polis aracından geldiği iddia edilen Arapça anons sesinin 00.00-02.02 ve 02.02-04.09 saniyeleri arasında iki kez tekrar ettiği tespit edildi. Bu bölümler aşağıdaki ses kanalında "Anons 1 ve Anons 2" olarak işaretlendi.

Videodaki anonsların ikisi de dinlendiğinde, birbirleriyle olan benzerlikleri dikkat çekti. Bu kapsamda "Anons 1 ve Anons 2" programda üst üste koyularak karşılaştırıldı. Seslerin dalga boyu ve diğer teknik değerlerinin birbiriyle uyumlu olduğu görüldü. 

Ses kanalında "Anons 1 ve Anons 2" yer değiştirdiğinde akışta herhangi bir uyumsuzluk olmadığı anlaşıldı. Bu durum videoya sonradan eklenen Arapça anons sesinin birkaç kez kopyalanıp tekrarlandığını ortaya çıkarttı.

Ayrıca videonun 02.15'inci saniyesinde, polis aracından yapılan gerçek anonsun girişinin duyulduğu ve bilgisayar ortamında eklenen sesin bu anonsu bastırdığı belirlendi.

BULGU SETİ

Yapılan teknik analizde, Arapça anons sesinin videoya sonradan eklendiği tespit edildi.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

"Bursa'da devriye gezen polis aracının Arapça anons yaptığı" iddiası gerçeği yansıtmıyor. 

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.