Osmanlı’dan günümüze uzanan “tekne orucu” geleneği, Bursa’nın tarihi Kavaklı Mahallesi’nde çocuklar için hazırlanan figürlü iftariyelik poğaçalarla sürdürülüyor. Gemi dümeni, kılıç ve hayvan figürleriyle şekillendirilen poğaçalar, ramazan ayının çocuklara sevdirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Haber Giriş Tarihi: 15.03.2025 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2025 18:56
Kaynak:
AA
Ramazan ayının manevi atmosferi, Bursa’da nesilden nesile aktarılan anlamlı bir gelenekle yaşatılıyor. Osmangazi ilçesine bağlı tarihi Kavaklı Mahallesi’nde bulunan 70 yıllık taş fırında, çocukların tuttuğu “tekne orucu” için özel olarak hazırlanan iftariyelik poğaçalar, ramazana ayrı bir renk katıyor.
Osmanlı dönemine uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülen gelenek, çocukların öğlene kadar tuttukları “tekne orucu”nu açmaları için yapılan şekilli poğaçalarla devam ediyor. Hafif şekerli hamurdan yapılan, gemi dümeni, kılıç, kama, testi, ibrik, telefon ve farklı hayvan figürleriyle hazırlanan poğaçalar, ramazan aylarında fırın tezgahlarında yerini alıyor.
Geleneksel üretimi sürdüren üçüncü kuşak fırıncı ustası Cemal Şengülalp, 15 yaşından beri dedesi ve babasından öğrendiği tariflerle iftariyelik poğaçaları hazırlıyor. Şengülalp, çocukların Ramazan coşkusunu yaşaması adına yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, “Dedemden ve babamdan öğrendiğim şekilde figürlü poğaçalar yapıyorum. Simit makarnasını annem yapardı, tabanca, ibrik, kama, telefon figürlü olanları çocukluğumda hep gördüm. Şimdi biz bu çeşitleri artırdık, çocuklardan da büyük ilgi görüyor,” dedi.
Çocukların “tekne orucu” tutarak Ramazan heyecanını küçük yaşta hissettiklerini vurgulayan Şengülalp, “Oruç tutan çocuklar iftarda bu poğaçalarla ödüllendirilirdi. Bir dönem unutulmaya yüz tutmuştu ama şimdi yeniden canlanıyor. Aileler çocukları için gelip alıyorlar. Hatta bilmeyenler, duyanlardan öğrenip fırınımızı arıyor, soruyorlar. Son olarak timsah şeklinde poğaça yaptık, görenler çok beğendi,” ifadelerini kullandı.
Fırının ustalarından Satılmış Uyar da ramazan aylarında bu geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Uyar, “Her ramazan aynı heyecanı yaşıyoruz. Çocukların gözlerindeki mutluluk her şeye değer,” diye konuştu.
Müşterilerden Cem Ersan ise çocukluğunda babasının kendisine aldığı iftariyelik poğaçaları şimdi kendi çocukları için aldığını anlattı. Ersan, “Eskiden mahalle aralarında el arabalarında satılırdı. Şimdi burada alıyoruz. Çocuklar şekline göre hangisini önce yiyeceklerine karar veriyorlar. Bu geleneği onlara da aktarmak istiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın köklü ramazan geleneklerinden biri olan “tekne orucu” iftariyelikleri, hem nostalji yaşatıyor hem de ramazan coşkusunu yeni nesillere aktarıyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da 'Osmanlı Geleneği' yeniden hayat buluyor
Osmanlı’dan günümüze uzanan “tekne orucu” geleneği, Bursa’nın tarihi Kavaklı Mahallesi’nde çocuklar için hazırlanan figürlü iftariyelik poğaçalarla sürdürülüyor. Gemi dümeni, kılıç ve hayvan figürleriyle şekillendirilen poğaçalar, ramazan ayının çocuklara sevdirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Ramazan ayının manevi atmosferi, Bursa’da nesilden nesile aktarılan anlamlı bir gelenekle yaşatılıyor. Osmangazi ilçesine bağlı tarihi Kavaklı Mahallesi’nde bulunan 70 yıllık taş fırında, çocukların tuttuğu “tekne orucu” için özel olarak hazırlanan iftariyelik poğaçalar, ramazana ayrı bir renk katıyor.
Osmanlı dönemine uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülen gelenek, çocukların öğlene kadar tuttukları “tekne orucu”nu açmaları için yapılan şekilli poğaçalarla devam ediyor. Hafif şekerli hamurdan yapılan, gemi dümeni, kılıç, kama, testi, ibrik, telefon ve farklı hayvan figürleriyle hazırlanan poğaçalar, ramazan aylarında fırın tezgahlarında yerini alıyor.
Geleneksel üretimi sürdüren üçüncü kuşak fırıncı ustası Cemal Şengülalp, 15 yaşından beri dedesi ve babasından öğrendiği tariflerle iftariyelik poğaçaları hazırlıyor. Şengülalp, çocukların Ramazan coşkusunu yaşaması adına yıllardır bu geleneği sürdürdüklerini belirterek, “Dedemden ve babamdan öğrendiğim şekilde figürlü poğaçalar yapıyorum. Simit makarnasını annem yapardı, tabanca, ibrik, kama, telefon figürlü olanları çocukluğumda hep gördüm. Şimdi biz bu çeşitleri artırdık, çocuklardan da büyük ilgi görüyor,” dedi.
Çocukların “tekne orucu” tutarak Ramazan heyecanını küçük yaşta hissettiklerini vurgulayan Şengülalp, “Oruç tutan çocuklar iftarda bu poğaçalarla ödüllendirilirdi. Bir dönem unutulmaya yüz tutmuştu ama şimdi yeniden canlanıyor. Aileler çocukları için gelip alıyorlar. Hatta bilmeyenler, duyanlardan öğrenip fırınımızı arıyor, soruyorlar. Son olarak timsah şeklinde poğaça yaptık, görenler çok beğendi,” ifadelerini kullandı.
Fırının ustalarından Satılmış Uyar da ramazan aylarında bu geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Uyar, “Her ramazan aynı heyecanı yaşıyoruz. Çocukların gözlerindeki mutluluk her şeye değer,” diye konuştu.
Müşterilerden Cem Ersan ise çocukluğunda babasının kendisine aldığı iftariyelik poğaçaları şimdi kendi çocukları için aldığını anlattı. Ersan, “Eskiden mahalle aralarında el arabalarında satılırdı. Şimdi burada alıyoruz. Çocuklar şekline göre hangisini önce yiyeceklerine karar veriyorlar. Bu geleneği onlara da aktarmak istiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın köklü ramazan geleneklerinden biri olan “tekne orucu” iftariyelikleri, hem nostalji yaşatıyor hem de ramazan coşkusunu yeni nesillere aktarıyor.
Kaynak: AA
Son Haberler
Yaren Leylek, Eskikaraağaç’a döndü! Başkan Bozbey’den müjde
Balıkesir-Bursa yolunda feci kaza: 1 ağır yaralı!
Bursa ve İzmir Şehir Tiyatroları arasında sanatsal iş birliği başladı