Hava Durumu

Bursa'da mıknatıs faciası: Karnından 38 mıknatıs çıktı!

Bursa'da 5 yaşındaki bir kız çocuğu, oyun oynarken yuttuğu mıknatıslı boncuklar nedeniyle hayati tehlike atlattı. Bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkarılan çocuk, zamanında yapılan müdahale sayesinde kurtarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2024 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2024 12:16
Muhabir: Fethiye AKIN
Bursa'da mıknatıs faciası: Karnından 38 mıknatıs çıktı!

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 5 yaşındaki bir kız çocuğunun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkarıldı. Çocuğun, oyun oynarken yuttuğu mıknatıslı boncuk bilekliklerin tehlikeli sonuçlara yol açabileceği ve erken müdahale edilmesi gerektiği vurgulandı.

MIKNATISLAR ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKE SAÇIYOR!

Son yıllarda mıknatıslarla ilgili vakalar artarken, özellikle çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bursa’da yaşanan olayda, 5 yaşındaki kız çocuğu, evde oyun oynarken mıknatıslı boncuk bileklikleri yuttu. Durumu fark eden ailesi, hemen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören tarafından yapılan tetkikler sonucu, çocuğun bağırsaklarında 38 adet mıknatıs tespit edildi.

Bursa'da mıknatıs faciası: Karnından 38 mıknatıs çıktı!-Bursa Hayat Gazetesi-2

"ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR"

Doç. Dr. Kaan Demirören, bu tür vakalarda mide ve bağırsak delinmesinin yaşanmaması için erken müdahalenin kritik önem taşıdığını belirtti. Yutulan birden fazla mıknatısın, bağırsaklarda doku alıp, zamanla o bölgeyi delmeye başladığını söyleyen Demirören, "İlk 24 saat içinde mide ya da bağırsaklarda delinmeler yaşanabiliyor. Neyse ki hastamızda böyle bir durum yaşanmadı ve endoskopi ile mıknatıslar çıkarıldı. Ancak çoğu vakada bu durum bağırsak delinmesine ve cerrahi müdahale gereksinimine yol açabiliyor" dedi.

Bursa'da mıknatıs faciası: Karnından 38 mıknatıs çıktı!-Bursa Hayat Gazetesi-3

"ÇOCUKLAR KÜÇÜK CİSİMLERDEN UZAK TUTULMALI"

Demirören, özellikle 5 yaşından küçük çocuklara mıknatıs, su maymuncuğu, saati pili gibi küçük cisimlerin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Bu tür cisimlerin çocukların ilgisini çektiğini belirten Demirören, "Bu tür nesneler, küçük çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Ebeveynler, bu tür nesneleri çocuklardan uzak tutmalı ve ortalıkta bırakmamalıdır" uyarısında bulundu.

Yabancı cisim yutma vakalarının son yıllarda arttığını belirten Doç. Dr. Demirören, özellikle mıknatısların, lityum iyon pillerin ve yüksek emici cisimlerin çocuklar arasında önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Ailelerin, çocukların güvenliğini sağlamak için bu tür risklere karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Fethiye AKIN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.