Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da gassallar mesleklerini anlattı: “Dizidekileri gerçekte yaşıyoruz”

Türkiye'de dijital platform dizileriyle gündem olan gassallık mesleği Bursa İnegöl'deki çalışanların gözünden anlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2024 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2024 18:07
Kaynak: İHA
Bursa’da gassallar mesleklerini anlattı: “Dizidekileri gerçekte yaşıyoruz”

Bursa'nın İnegöl ilçesinde görev yapan gassallar, dijital platformda yayınlanan bir dizi ile gündeme gelen mesleklerinin detaylarını paylaştı. İnegöl Belediyesi Cenaze Defin İşleri Müdürlüğünde çalışan gassallar, cenaze yıkama sırasında yaşadıkları etkileyici anları anlatarak, dizideki hikayelerin gerçek hayatta sıkça karşılarına çıktığını belirtti.

GASSALLIK MESLEĞİ VE YAŞANAN DENEYİMLER

18 yıldır gassallık yapan Yılmaz Tanrıverdi, mesleğe başlangıç hikayesini ve yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktardı:

"Bu mesleği severek ve isteyerek yapıyorum. Önceden morgun önünden geçmeye bile korkardım. Ama şimdi 7-8 yıl daha çalışıp bu işten emekli olmak istiyorum. Bu meslek gerçekten çok özel. Cenaze yıkarken bazen 'Rabbim benim canımı böyle al' diye dua ederim, bazen de 'Muhafaza eyle' derim. Duygusal olarak etkilenmemek için gördüklerimi iş yerinde bırakırım."

Tanrıverdi, özellikle bebek cenazelerini yıkamakta zorlandığını ifade etti:

"Bir kez bebek cenazesi yıkadım ve çok zorlandım. O günden sonra bebek cenazelerini yıkayamıyorum. Kadın gassallar bu konuda yardımcı oluyor. Bu işi yaparken bazen rüyalarımıza giren olaylar da yaşıyoruz."

Amcası ve yeğeninin cenazesini yıkamanın kendisi için oldukça zorlayıcı olduğunu belirten Tanrıverdi, dizideki sahnelerin gerçek hayattaki meslek deneyimleriyle birebir örtüştüğünü söyledi:

"Allah hayırlı ölüm versin. Gerçekten imrendiğimiz ölümler oluyor. Ancak çok zorlayıcı anlarla da karşılaşıyoruz."

"36 YILDIR GASSALLIK YAPIYORUM"

Fatma Topçu ise mesleğe adım atma sürecini ve maneviyatı yüksek anılarını şöyle anlattı:

"36 yıldır cenaze yıkıyorum. Kayınvalidem bu mesleği bana öğretti. Tanıdığım insanların cenazelerini yıkamak benim için daha zor. Bir cenazeyi yıkarken içerisi güzel kokmuştu, bu beni çok etkiledi. Bazı cenazeler ise gülüyormuş gibi görünür. Bu meslek, insanlara manevi olarak faydalı olmayı gerektiriyor."

Topçu, meslek hayatında kendisini en çok annesini yıkadığı anın etkilediğini dile getirerek, aile içinden birçok kişinin bu mesleği devam ettirdiğini belirtti.

DİZİLER GERÇEĞİ YANSITIYOR

Her iki gassal da dizilerdeki sahnelerin mesleklerinin gerçekliğiyle örtüştüğünü ifade ederek, gassallığın manevi yönüne dikkat çekti. Gassallar, hayırlı ve imanlı bir ölüm dileğiyle son nefeste Kelime-i Tevhid getirme duasının önemini vurguladı.

MESLEK, MANEVİ YÜKÜYLE ÖNE ÇIKIYOR

Gassallık, toplumda korkulan bir meslek olarak bilinse de İnegöl’deki çalışanlar, bu mesleğin manevi boyutunun kendilerini güçlü tuttuğunu ifade ediyor. Onlar için her cenaze, bir hayat hikayesini geride bırakırken meslekleri sayesinde bu hikayelere tanıklık ediyorlar.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.