Bursa Teknik Üniversitesi diyabet hastaları için önemli bir çalışmaya imza attı. Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, ‘Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak.’ dedi.
Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 10:04
Muhabir:
Fethiye AKIN
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri tarafından diyabet hastaları için bir çalışma yapıldı.
Bu çalışma ile dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan kaplama sayesinde üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere, antidiyabetik özellik kazandırıldı.
Buluş sayesinde diyabet hastaları glisemik indeksi yüksek meyveleri şekeri fazla yükselmeden tüketebilecek.
Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri, TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen "Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-Vitro Antidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması" başlıklı bir proje hazırladı.
Projenin yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel üstlendi.
Proje ekibinde ise , BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan yer aldı.
Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, proje ile ilgili bilgilendirmede bulunarak yenilebilir ambalajlar konusuna yeni bir yaklaşım getirdiklerini söyledi.
Demirel, geliştirdikleri kaplama ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;
‘Bu kaplama çözeltisi içerisine meyveler daldırıldığında yüzeyleri kaplanabiliyor ve bu sayede üzüm gibi meyvelerdeki şekerin, diyabet hastaları tarafından sorun yaşanmadan tüketilecek hale dönüşmesi sağlanabiliyor. Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak. Projemiz meyve, meyve bar ya da şeker oranı yüksek farklı bir gıdaya da rahatlıkla uygulanabilecek’
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da diyabet hastaları için önemli buluş
Bursa Teknik Üniversitesi diyabet hastaları için önemli bir çalışmaya imza attı. Proje Yürütücüsü Fatma Tuba Kıraç Demirel, ‘Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak.’ dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri tarafından diyabet hastaları için bir çalışma yapıldı.
Bu çalışma ile dut yaprağı ve ipek kozasından yapılan kaplama sayesinde üzüm, hurma gibi şeker oranı yüksek meyvelere, antidiyabetik özellik kazandırıldı.
Buluş sayesinde diyabet hastaları glisemik indeksi yüksek meyveleri şekeri fazla yükselmeden tüketebilecek.
Bursa Teknik Üniversitesi akademisyenleri, TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenen "Dut Yaprağı (Folium Mori) Ekstraktından Yenilebilir Fibroin Bazlı Kaplama Geliştirilmesi ve Taze Meyvelerde Uygulanarak In-Vitro Antidiyabetik ve Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması" başlıklı bir proje hazırladı.
Projenin yürütücülüğünü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel üstlendi.
Proje ekibinde ise , BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adnan Fatih Dağdelen ve Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Şahan yer aldı.
Araştırma Görevlisi Fatma Tuba Kıraç Demirel, proje ile ilgili bilgilendirmede bulunarak yenilebilir ambalajlar konusuna yeni bir yaklaşım getirdiklerini söyledi.
Demirel, geliştirdikleri kaplama ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;
‘Bu kaplama çözeltisi içerisine meyveler daldırıldığında yüzeyleri kaplanabiliyor ve bu sayede üzüm gibi meyvelerdeki şekerin, diyabet hastaları tarafından sorun yaşanmadan tüketilecek hale dönüşmesi sağlanabiliyor. Projemiz tamamlandığında, üzüm, hurma gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri, diyabet hastası veya şeker oranına dikkat eden bireyler, üzerine kapladığımız materyal sayesinde şekeri fazla yükselmeden tüketmiş olacak. Projemiz meyve, meyve bar ya da şeker oranı yüksek farklı bir gıdaya da rahatlıkla uygulanabilecek’
Kaynak: Fethiye AKIN
Son Haberler
Billur Kalkavan'ın kardeşi Rıza Kalkavan, sahte alkol kurbanı oldu
Yeni asgari ücret belirlendi! Gözler en düşük emekli maaşında...
Asgari ücret sonrası fahiş fiyat denetimi: En çok ceza Bursa’da kesildi