Bursa’da çocukluk anılarını hatırlamak isteyen buraya geliyor
Bursa’da çocukluk anılarını hatırlamak isteyen buraya geliyor
1930’dan beri hizmet veren Yerkapı Fırını, yarım asırdır ramazan ayında çocuklar için özel şekilli poğaçalar yapıyor. Hamur ustası Satılmış Uyar, bu tatlı geleneği sürdürerek geçmişin izlerini günümüze taşımaya devam ediyor.
Haber Giriş Tarihi: 02.04.2025 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2025 13:20
Muhabir:
Damla Dilmeç
Bursa’nın tarihi semtlerinden biri olan Mollagürani Mahallesi’nde yer alan Tarihi Yerkapı Fırını, 1930 yılından beri hizmet veriyor. Yarım asır önce bir Rum usta tarafından Ramazan aylarında sürdürülen özel bir gelenek ise bu fırını çocukların uğrak noktası haline getiriyor. 27 yıldır aynı fırında çalışan hamur ustası Satılmış Uyar, bu geleneğin nasıl başladığını ve nesilden nesile nasıl aktarıldığını anlattı.
14 YAŞINDA SİMİT SATARAK BAŞLADI, USTALIĞA UZANDI
Fırıncılık mesleğine 14 yaşında sokakta simit satarak başladığını belirtti. 1998 yılında Yerkapı Fırını’nda çeşitli lezzetler sunan Uyar, “Bu mesleğe simit satarak başladım, sonra işi öğrendim, ustalık seviyesine geldik. Bu fırın 1930’dan beri burada, üç kuşaktır aynı aile tarafından işletiliyordu. 26 yıl burada çalıştıktan sonra bana devrettiler. Biz zaten her zaman kendi işimiz gibi çalıştık.” dedi.
Yerkapı Fırını’nın Bursa’nın en eski fırınlarından biri olduğunu dile getiren Uyar, mahallenin tarihî dokusuna vurgu yaparak, “Burası Bursa’nın kurulduğu yerler, şehrin kalbi” diyerek fırının tarihine dikkat çekti.
ÇOCUKLAR İÇİN ŞEKİLLİ POĞAÇALAR
Yerkapı Fırını’nın en meşhur ürünü şekilli poğaçalar ise Ramazan ayında oldukça ilgi görüyor. Poğaçaların kılıç, tabanca, testi ve telefon gibi çeşitli figürlerde hazırlandığını belirten Uyar, bu geleneğin aslında çok eskiye dayandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu poğaçaları özellikle çocuklar için yapıyoruz. Eskiden oyuncak az olduğu için fırıncılar böyle şekilli hamur işleri yaparak çocukları sevindirirmiş. Hatta bu geleneğin, burada çalışan bir Rum ustadan kaldığını anlatıyorlar. O dönem Ramazan ayında simit satışı azalınca işten çıkarılma korkusuyla bu tarz farklı ekmekler ve poğaçalar yapmaya başlamış. Sonra da bu gelenek devam etmiş.”
NESİLDEN NESİLE AKTARILAN LEZZET
Uyar, Ramazan’da bu poğaçaların sadece çocuklar için değil, geçmişte buradan poğaça almış yetişkinler için de nostaljik bir anlam taşıdığına değinerek, “Çocukken buradan poğaça alanlar büyüyüp yıllar sonra tekrar geliyor, o tadı arıyor. Çocukluk anılarını hatırlıyorlar ve aynı heyecanla poğaçaları alıyorlar. Özellikle Ramazan ayında bu gelenek yaşatılıyor.” şeklinde konuştu. Şekilli poğaçalar, lezzet olarak standart olsa da farklı figürleriyle çocukları cezbediyor.
Uyar, gelen taleplere rağmen bu geleneğin Ramazan’la sınırlı kalmasının önemine vurgu yaparak, “Ramazan’a özel bir şey olduğu için yılın diğer zamanlarında yapmıyoruz. Eğer sürekli üretirsek bu özellik anlamını kaybeder. Ramazan dışında simit, tahinli pide gibi ürünler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Mudanya gibi çevre ilçelerden bile bu özel poğaçaları almak için gelenler olduğunu belirten Uyar, Ramazan boyunca bu geleneği sürdürmekten büyük keyif aldığını söyledi.
Bursa’nın tarihî fırınlarından biri olan Yerkapı Fırını, gelenekleriyle Ramazan’ın ruhunu yaşatmaya devam ederken, şekilli poğaçalar ise hem çocukları hem de nostalji yaşamak isteyen yetişkinleri mutlu eden özel bir lezzet olarak varlığını sürdürüyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
Bursa Hayat Gazetesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bursa’da çocukluk anılarını hatırlamak isteyen buraya geliyor
1930’dan beri hizmet veren Yerkapı Fırını, yarım asırdır ramazan ayında çocuklar için özel şekilli poğaçalar yapıyor. Hamur ustası Satılmış Uyar, bu tatlı geleneği sürdürerek geçmişin izlerini günümüze taşımaya devam ediyor.
Bursa’nın tarihi semtlerinden biri olan Mollagürani Mahallesi’nde yer alan Tarihi Yerkapı Fırını, 1930 yılından beri hizmet veriyor. Yarım asır önce bir Rum usta tarafından Ramazan aylarında sürdürülen özel bir gelenek ise bu fırını çocukların uğrak noktası haline getiriyor. 27 yıldır aynı fırında çalışan hamur ustası Satılmış Uyar, bu geleneğin nasıl başladığını ve nesilden nesile nasıl aktarıldığını anlattı.
14 YAŞINDA SİMİT SATARAK BAŞLADI, USTALIĞA UZANDI
Fırıncılık mesleğine 14 yaşında sokakta simit satarak başladığını belirtti. 1998 yılında Yerkapı Fırını’nda çeşitli lezzetler sunan Uyar, “Bu mesleğe simit satarak başladım, sonra işi öğrendim, ustalık seviyesine geldik. Bu fırın 1930’dan beri burada, üç kuşaktır aynı aile tarafından işletiliyordu. 26 yıl burada çalıştıktan sonra bana devrettiler. Biz zaten her zaman kendi işimiz gibi çalıştık.” dedi.
Yerkapı Fırını’nın Bursa’nın en eski fırınlarından biri olduğunu dile getiren Uyar, mahallenin tarihî dokusuna vurgu yaparak, “Burası Bursa’nın kurulduğu yerler, şehrin kalbi” diyerek fırının tarihine dikkat çekti.
ÇOCUKLAR İÇİN ŞEKİLLİ POĞAÇALAR
Yerkapı Fırını’nın en meşhur ürünü şekilli poğaçalar ise Ramazan ayında oldukça ilgi görüyor. Poğaçaların kılıç, tabanca, testi ve telefon gibi çeşitli figürlerde hazırlandığını belirten Uyar, bu geleneğin aslında çok eskiye dayandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bu poğaçaları özellikle çocuklar için yapıyoruz. Eskiden oyuncak az olduğu için fırıncılar böyle şekilli hamur işleri yaparak çocukları sevindirirmiş. Hatta bu geleneğin, burada çalışan bir Rum ustadan kaldığını anlatıyorlar. O dönem Ramazan ayında simit satışı azalınca işten çıkarılma korkusuyla bu tarz farklı ekmekler ve poğaçalar yapmaya başlamış. Sonra da bu gelenek devam etmiş.”
NESİLDEN NESİLE AKTARILAN LEZZET
Uyar, Ramazan’da bu poğaçaların sadece çocuklar için değil, geçmişte buradan poğaça almış yetişkinler için de nostaljik bir anlam taşıdığına değinerek, “Çocukken buradan poğaça alanlar büyüyüp yıllar sonra tekrar geliyor, o tadı arıyor. Çocukluk anılarını hatırlıyorlar ve aynı heyecanla poğaçaları alıyorlar. Özellikle Ramazan ayında bu gelenek yaşatılıyor.” şeklinde konuştu. Şekilli poğaçalar, lezzet olarak standart olsa da farklı figürleriyle çocukları cezbediyor.
“RAMAZAN’A ÖZEL, YILIN DİĞER ZAMANLARINDA YAPMIYORUZ”
Uyar, gelen taleplere rağmen bu geleneğin Ramazan’la sınırlı kalmasının önemine vurgu yaparak, “Ramazan’a özel bir şey olduğu için yılın diğer zamanlarında yapmıyoruz. Eğer sürekli üretirsek bu özellik anlamını kaybeder. Ramazan dışında simit, tahinli pide gibi ürünler yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Mudanya gibi çevre ilçelerden bile bu özel poğaçaları almak için gelenler olduğunu belirten Uyar, Ramazan boyunca bu geleneği sürdürmekten büyük keyif aldığını söyledi.
Bursa’nın tarihî fırınlarından biri olan Yerkapı Fırını, gelenekleriyle Ramazan’ın ruhunu yaşatmaya devam ederken, şekilli poğaçalar ise hem çocukları hem de nostalji yaşamak isteyen yetişkinleri mutlu eden özel bir lezzet olarak varlığını sürdürüyor.
Kaynak: Damla Dilmeç
Son Haberler
AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda istişare toplantısı gerçekleştirildi
Bursa’da polis operasyonu sırasında arbede çıktı
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nda feci kaza: 1 ölü, 7 yaralı