Tekstil ve hazır giyimde yeşil dönüşüm

Uludağ Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birlikleri, Yeşil Üretim ve PEF Semineri'nde Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sektörü bekleyen yenilikleri ele aldı. Etkinlikte, sürdürülebilir üretim ve başarılı uygulama örnekleri paylaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2025 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2025 20:34

Tekstil ve hazır giyim sektöründe sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim adımları, Yeşil Üretim ve Ürün Çevresel Ayak İzi (PEF) Semineri kapsamında ele alındı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) iş birliğiyle düzenlenen seminerde, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sektörü bekleyen yenilikler, sürdürülebilir üretim modelleri ve başarılı uygulamalar masaya yatırıldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Akademi bünyesinde gerçekleşen ve 219 firma temsilcisinin çevrimiçi olarak katıldığı etkinlik, sektörün geleceğine yön verecek önemli konulara odaklandı.

YEŞİL ÜRETİM İÇİN HAREKETE GEÇME ZAMANI

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, seminerin açılış konuşmasında, Ürün Çevresel Ayak İzi (PEF) yönteminin, tüketicilerin bir ürün veya hizmetin çevresel etkilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını vurguladı. Engin, "Tekstil sektöründe sürdürülebilirliği üretim zincirimizin her aşamasına entegre etmeliyiz. Avrupa Birliği, çevreci standartlarını ticaret ortaklarına benimsetirken, bizlerin de bu dönüşüme hızla adapte olması gerekiyor" dedi.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI VE SEKTÖRE ETKİLERİ

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Elif Berrak Taşyürek, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında tekstil sektörünü etkileyecek düzenlemeleri ele aldı. Taşyürek, firmaların yeni çevresel regülasyonlara uyum sağlamalarının kritik önemde olduğunu belirtti.

SEKTÖRDEN BAŞARILI UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞILDI

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut’un moderatörlüğünde düzenlenen panelde, sektör temsilcileri sürdürülebilir üretime yönelik uygulamalarını paylaştı. Panelde, Haksa İplik’ten Serdar Sağıroğlu, Korteks Mensucat’tan Onur Çelen, Söktaş Tekstil’den Sema Ölmez ve Tosunoğlu Tekstil’den Ece Tosunoğlu Akçay söz aldı.

Firma temsilcileri, hammadde tedarikinden üretim süreçlerine, lojistikten ürün yaşam döngüsünün sonuna kadar çevresel etkileri en aza indirmeye yönelik stratejilerini katılımcılarla paylaştı.

Bu önemli etkinlik, tekstil ve hazır giyim sektörünün yeşil dönüşüme hızla adapte olması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.