Türkiye'de elektrikli araçlar için şarj altyapısı büyüyor

Türkiye’de elektrikli araç şarj altyapısı hızla genişlerken, Astor Şarj 200 yüksek hızlı istasyona ulaşıp büyüme hedeflerini genişletti.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2024 20:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2024 20:27

Son yıllarda, otomotiv sektörü, teknolojik dönüşümün en hızlı yaşandığı alanlardan biri haline geldi. Elektrikli araçlara olan küresel geçiş eğilimi hızlanırken, bu araçlar için gerekli altyapı yatırımları da aynı hızda büyüyor. Elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla şarj istasyonları sektörü yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye’de sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayan Astor Enerji'nin elektrikli araç şarj istasyonu iştiraki olan Astor Şarj, ülke genelinde 200 yüksek hızlı şarj istasyonuna ulaşmayı başardı. Ankara'daki bir alışveriş merkezinde açılan 200'üncü istasyon, aynı anda 16 elektrikli aracı şarj edebilme kapasitesine sahip.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISINDAKİ ARTIŞ SEKTÖRÜ BÜYÜTÜYOR

Astor Şarj İş Geliştirme Müdürü Gökhan Eraslan, 2024 yılında elektrikli araç satışlarının bir önceki yıla oranla iki kat artış gösterdiğini belirtti. Türkiye'de kasım ayı itibarıyla 167 bin elektrikli araç bulunduğunu ve bu sayının yıl sonunda 180 bine ulaşmasının beklendiğini ifade eden Eraslan, sektörün önündeki en büyük zorluklardan birinin şarj altyapısı olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE ŞARJ NOKTALARINDA AVRUPA’YI GERİDE BIRAKIYOR

Eraslan, "Türkiye genelinde 597 araca aynı anda hizmet verebilecek durumdayız. Avrupa ortalamalarına göre Türkiye, araç başına en fazla DC soket düşen ülkelerden biri. Bu da gösteriyor ki Türk tüketiciler, şarj istasyonları konusunda endişe duymadan elektrikli araçlara geçiş yapabilir," dedi.

BATARYA VE ŞARJ TEKNOLOJİSİNDEKİ İLERLEMELER

Araçların batarya kapasitesindeki gelişmelerin sektördeki önemine dikkat çeken Eraslan, Astor Şarj’ın yüzde 75 oranında DC şarj soketi kullandığını ve araçların yüzde 20’den yüzde 80 şarj seviyesine sadece 25 dakikada ulaşabildiğini belirtti. Bu sürenin kahve molasıyla eşdeğer olduğunu ifade eden Eraslan, "Müşterilerimiz, hızlı şarj sayesinde yola daha kısa sürede devam edebiliyor. 300 kilovatlık üniteler kullanıyoruz ve bu kapasiteyi gelecekte artırmayı planlıyoruz," diye ekledi.

BÜYÜME HEDEFLERİ

Astor Şarj, gelecek yıl her 200 kilometrede bir şarj istasyonu erişimi sağlamayı ve hizmet verdiği il sayısını 81’e çıkarmayı hedefliyor. Eraslan, "2030 yılında Türkiye’de 1 milyon 300 bin elektrikli araç olacağı öngörülüyor. Bu araçların şarj ihtiyacını karşılayacak altyapıyı şimdiden oluşturmak için çalışıyoruz," diyerek sektördeki büyüme beklentilerini paylaştı.