Kimlik avı hırsızlığı mağduru olmaktan nasıl kurtulursunuz? Önleme ve kurtarma önerileri

Kimlik avı hırsızlığı, kişisel bilgilerinizi kötü niyetli kişilerin elde etmesi ve kullanması anlamına gelir. Bu tür bir suçla karşılaşmamak veya mağduru olmamak için alabileceğiniz önlemler ve kurtarma adımları çok önemlidir.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 07:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 07:58

Kimlik avı hırsızlığı, günümüzde internet kullanıcılarının en çok maruz kaldığı siber saldırılardan biridir. Bu saldırıda, dolandırıcılar sahte e-postalar, web siteleri veya SMS mesajları aracılığıyla kullanıcılardan kişisel bilgilerini (kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri vb.) ele geçirmeye çalışırlar. Eğer kimlik avı hırsızlığı mağduru olduğunuzu fark ederseniz, panik yapmadan gerekli adımları atmanız önemlidir. 

ÖNLEME ÖNERİLERİ: GÜÇLÜ VE BENZERSİZ ŞİFRELER KULLANIN:

Farklı hesaplar için farklı şifreler kullanın.En az 12 karakter uzunluğunda, büyük ve küçük harfler, rakamlar ve semboller içeren şifreler oluşturun.Şifrelerinizi asla kimseyle paylaşmayın.Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin.

ŞÜPHELİ E-POSTALARA VEYA EKLERİNE TIKLAMAYIN:

Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalara veya eklerine asla tıklamayın.E-postadaki bağlantılara tıklamadan önce fare imlecini bağlantının üzerine getirin ve gerçek URL'yi kontrol edin.E-postada bulunan eklentileri indirmeden önce dosya türünü kontrol edin.E-postada bulunan eklentileri indirmeden önce tarayıcıda virüs taraması yapın.

BİLGİSAYARINIZA VEYA AĞINIZA YALNIZCA YETKİLİ KİŞİLERİN ERİŞMESİNE İZİN VERİN:

Bilgisayarınızda ve ağınızda güçlü şifreler kullanın.Bilgisayarınıza ve ağınıza yalnızca yetkili kişilerin erişmesine izin verin.Yazılımlarınızı güncel tutun ve antivirüs programları kullanın.Bilgisayarınıza ve ağınıza uzaktan erişim imkanı veren yazılımları kullanırken dikkatli olun.

KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ ASLA İNTERNETTE PAYLAŞMAYIN:

Kişisel bilgilerinizi (sosyal güvenlik numarası, kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgileri vb.) asla internette paylaşmayın.Kamuya açık Wi-Fi ağlarında hassas bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.Güvenli olmayan web sitelerinde alışveriş yapmaktan kaçının.

ŞİRKETİN VERİ KORUMA POLİTİKALARINA UYUN:

Çalıştığınız şirketin veri koruma politikalarını okuyun ve anlayın.Şirketin veri koruma politikalarına uyun.Şirketin veri koruma politikalarına aykırı herhangi bir şey yaparsanız, IT departmanınıza veya yöneticinize bildirin.

ŞÜPHELİ BİR DURUMLA KARŞILAŞIRSANIZ, IT DEPARTMANINIZA VEYA YÖNETİCİNİZE BİLDİRİN:

E-postada, web sitesinde veya SMS mesajında şüpheli bir durumla karşılaşırsanız, IT departmanınıza veya yöneticinize bildirin.Şüpheli e-postaları ve web sitelerini IT departmanınıza veya yöneticinize iletin.

KURTARMA ÖNERİLERİ: BANKA HESABINIZDAKİ VE KREDİ KARTLARINIZDAKİ İŞLEMLERİ KONTROL EDİN:

Banka hesabınızdaki ve kredi kartlarınızdaki işlemleri düzenli olarak kontrol edin.Bilmediğiniz veya yetkisiz işlemleri bankanıza ve kredi kartı şirketlerinize bildirin.

ŞİFRELERİNİZİ HEMEN DEĞİŞTİRİN:

Tüm hesaplarınızın şifrelerini hemen değiştirin.Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın.Şifrelerinizi asla kimseyle paylaşmayın.

BANKANIZ VE KREDİ KARTI ŞİRKETLERİNİZE KİMLİK AVI HIRSIZLIĞI OLDUĞUNU BİLDİRİN:

Bankanız ve kredi kartı şirketlerinize kimlik avı hırsızlığı olduğunu bildirin.Mağduriyetinizle ilgili belgeleri (e-postalar, web siteleri, SMS mesajları vb.) bankanıza ve kredi kartı şirketlerinize iletin.