Dursun Müsavat Dervişoğlu, 1 Şubat 1960 tarihinde Ankara’da doğmuş bir Türk iş insanı ve siyasetçidir. Fatsalı bir ailenin çocuğu olan Dervişoğlu'nun babası avukattır. İlkokul ve ortaokul eğitimini Fatsa’da tamamlayan Dervişoğlu, lise eğitimini ise Ankara, Fatsa ve Samsun’da sürdürmüştür.
1978 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’ne kaydolan Dervişoğlu, 12 Eylül 1980 tarihindeki askerî darbe nedeniyle öğrenimine ara vermek zorunda kalmıştır. Ancak öğrenci aflarından yararlanarak lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamlamıştır.
1991 yılından itibaren İzmir’de ticarete atılan Dervişoğlu, birçok firmada üst düzey yöneticilik yaparak iş dünyasında önemli bir kariyer elde etmiştir. Bugün İYİ Parti genel başkanı olarak siyasette de aktif bir rol oynamaktadır.
MÜSAVAT NEDİR?Müsavat kelimesi, sözlüklerde "ölçü ve değer bakımından eşit olma, iki şey arasındaki eşitlik" anlamına gelmektedir. Ragıb el-İsfahani, müsâvat teriminin bir şeyin fiyat açısından değerini ifade etmekte kullanıldığını belirtirken, bu durumun değerdeki eşitlik anlamından kaynaklandığını vurgular.
Ahlâk felsefesinde eşitlik kavramı, insanların güç veya kapasite bakımından yaklaşık eşitliğinden, insanlık onuruna sahip olma yönünden eşitlikten ve belirli sosyal koşullarda sağlanması gereken eşitlikten bahsetmektedir. Müsavat terimi, klasik İslâm ahlâk felsefesi metinlerinde en çok anlam kazanmaktadır.
Kur’an-ı Kerîm'de, müsâvat kavramı "bir şeyin iki tarafını aynı seviyeye getirme" anlamında geçmektedir (el-Kehf 18/96). Aynı kökten türeyen kelimeler, farklı disiplinlerde, matematikten fıkıh usulüne ve kelâm ilminden metafiziğe kadar çeşitli anlamlar kazanmış ve günümüzdeki eşitlik kavramıyla felsefi tartışmalara yol açmıştır. Müsavat, zıt değerler taşıyanların eşit olamayacağına dair ifadeler de içermektedir.
Sonuç olarak, müsavat, sadece bir eşitlik kavramı değil, aynı zamanda sosyal, ahlaki ve felsefi derinlikler taşıyan bir terimdir.