Oruç tutarken ders çalışmak, enerji yönetimi ve verimli zaman planlamasını gerektirir. Uzmanlar, doğru stratejilerle bu süreci daha etkili hale getirerek akademik başarının korunabileceğini belirtiyor.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, öğrencilerin Ramazan ayını verimli değerlendirebilmeleri için önemli ipuçları paylaştı.
DOĞRU ZAMAN PLANLAMASI İLE VERİMLİLİĞİ ARTIRIN
Ramazan ayında gün içerisindeki enerji dalgalanmalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Akoğlan, “Sahur sonrası ilk birkaç saat, zihnin en dinç olduğu dönemdir. Bu zamanı zor dersler veya problem çözme çalışmaları için ayırmak faydalı olacaktır. Öğleden sonra ise enerji düşüşü yaşanabileceğinden, daha hafif tekrarlar, okuma çalışmaları veya video dersler tercih edilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra sindirim tamamlandıktan sonra tekrar odaklanarak konu anlatımı veya test çözümü yapılabilir” dedi.
KISA ÇALIŞMA ARALIKLARIYLA DAHA ETKİLİ ÖĞRENİN
Zihinsel yorgunluğu önlemek ve odaklanmayı artırmak için kısa süreli çalışma sistemleri uygulanmasını öneren Akoğlan, “25 dakika çalışma + 5 dakika mola şeklinde çalışmak verimi artırır. Molalarda nefes egzersizleri veya hafif esneme hareketleri yapmak odaklanmayı kolaylaştırır. Ayrıca, konuları not alarak, özet çıkararak veya başkalarına anlatarak çalışmak bilgilerin kalıcılığını sağlar” ifadelerini kullandı.