Diş eti çekilmesi: Diş kaybına yol açabilir!

Diş eti çekilmesi, diş köklerinin açığa çıktığı ve tedavi edilmediğinde diş kaybına yol açan bir durumdur. Periodontolog Dr. Kübra Karaduran, doğru tedavi ve ağız hijyeni ile önlenebileceğini, ileri aşamada cerrahi tedavi gerektiğini belirtiyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2025 20:26
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2025 20:26

Diş eti çekilmesi, diş köklerinin açığa çıkması durumu olarak tanımlanır ve uzmanlara göre bu sorun, zamanla kemik kaybına neden olabilir. Diş eti çekilmesinin başlıca sebepleri arasında yanlış diş fırçalama, diş sıkma alışkanlığı, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları bulunuyor. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin tedavi edilmediğinde, dişi çevreleyen sert dokuların tamamen kaybolabileceğine ve bu durumun nihayetinde diş kaybıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin kök yüzeyine doğru geri çekilmesiyle başlar ve bu durum diş kökünün açığa çıkmasına yol açar. Dr. Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin başlıca nedenlerinin diş pozisyon bozuklukları, sert diş fırçalama, diş sıkma, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları olduğunu belirtiyor. Bu durum, diş köklerinin çevresinde bakteri birikimini artırır, bu da zamanla kemik kaybına ve dişlerin destek yapısının zayıflamasına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde, bu süreç diş kaybıyla sonuçlanabilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİN ERKEN AŞAMALARDA TEDAVİSİ MÜMKÜN

Dr. Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin erken belirtilerini kanama, şişlik, kızarıklık, dişlerde hassasiyet, kötü nefes ve ağızda kötü tat olarak sıralıyor. Erken evrede, doğru tedavi yaklaşımlarıyla diş eti çekilmesinin ilerlemesi durdurulabilir. Bu tedavi genellikle diş taşı temizliği ile başlar; ardından hastaya doğru diş fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanımı öğretilir. Eğer diş etinde enfeksiyon varsa, antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Erken müdahale ile ilerlemesi engellenebilen diş eti çekilmesi, ileri düzey vakalarda cerrahi müdahaleler gerektirebilir.

İLERİ DÜZEY DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNDE CERRAHİ TEDAVİ BAŞARI ORANI YÜKSEK

İleri düzey diş eti çekilmesinde, diş eti kenarlarının daha fazla geriye çekilmesini engellemek için frenulum (diş etindeki bağ dokusu) çıkarılabilir. Ayrıca, hastanın ağzının başka bir bölgesinden sağlıklı diş eti dokusu alınarak, çekilme olan bölgeye yerleştirilmesi cerrahi tedavi olarak uygulanabilir. Dr. Karaduran, bu tür cerrahi müdahalelerin başarı oranının yüksek olduğunu ancak hastanın genel sağlık durumu, tedaviye uyumu ve çekilmenin boyutuna göre değişebileceğini belirtiyor.