Kumpir, fırında pişirilmiş patatesin, tereyağı, peynir ve çeşitli malzemelerle zenginleştirilmiş doyurucu ve lezzetli bir sokak yemeğidir. Klasik fırın yönteminin yanı sıra, son yıllarda pratik ve sağlıklı alternatifler sunan airfryer'lar da kumpir yapımında sıklıkla tercih edilmektedir.
Bu yazıda, klasik kumpir tarifinin yanı sıra, airfryer'da kumpir yapımının püf noktalarını da sizlerle paylaşacağız.
Malzemeler:
Kumpir için:
2 adet büyük boy patates
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
50 gr tereyağı
1/2 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
İç Harcı için:(Tercihinize göre) Sosis, salam, sucuk, mısır, bezelye, turşu, havuç tarator, ezme, salata vb.
Hazırlanışı:
Klasik Fırında Kumpir:
Patatesleri iyice yıkayın ve kurutun.Çatalla patateslerin her yerini delin.Önceden 200°C'ye ısıtılmış fırında patatesleri 1-1,5 saat kadar pişirin.Patatesler yumuşayana kadar piştikten sonra fırından çıkarın ve bıçakla boylamasına bir kesik atın.Bir çatal yardımıyla patatesin içini hafifçe ezin.Tereyağı, süt, tuz ve karabiberi patatesin içine ekleyip karıştırın.Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve peynir eriyene kadar fırında 5-10 dakika daha pişirin.Kumpirin içini dilediğiniz malzemelerle doldurarak servis edin.
Airfryer'da Kumpir:
Patatesleri iyice yıkayın ve kurutun.Çatalla patateslerin her yerini delin.Airfryer'ı 200°C'ye ayarlayın.Patatesleri airfryer sepetine yerleştirin ve 1 saat kadar pişirin.Patatesler yumuşayana kadar piştikten sonra airfryer'dan çıkarın ve bıçakla boylamasına bir kesik atın.Bir çatal yardımıyla patatesin içini hafifçe ezin.Tereyağı, süt, tuz ve karabiberi patatesin içine ekleyip karıştırın.Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve airfryer'da 5-10 dakika daha pişirin.Kumpirin içini dilediğiniz malzemelerle doldurarak servis edin.
Püf Noktaları:
Kumpir için patates seçiminde önemlidir. Unlu ve iri patatesler tercih etmelisiniz.Patatesleri fırına vermeden önce çatalla delmek, pişerken patateslerin patlamasını önler.Airfryer'da pişirme süresi, airfryer modeline göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, patatesleri kontrol etmeyi unutmayın.Kumpirin iç harcı için dilediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanarak farklı lezzetler deneyebilirsiniz.Kumpiri servis etmeden önce taze maydanoz veya dereotu ile süsleyebilirsiniz.