Instagram hangi ülkelerde yasak? İşte Instagram'ı yasaklayan ülkeler

Türkiye’de 2 Ağustos günü BTK tarafından “katalog suçlar” kapsamında Instagram’a getirilen erişim engeli sonrası Instagram’ı dünyada yasaklayan ülkelerin hangileri olduğu merak edilerek araştırılmaya başlandı. Peki Instagram’ı yasaklayan ülkeler hangisi? Türkiye’de Instagram yasağı ne zaman kalkacak? İşte detaylar.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 08:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 08:52

Sosyal medya platformları, günümüzde global iletişim ve bilgi paylaşımının merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ancak, bazı ülkelerde sosyal medya platformlarına erişim çeşitli nedenlerle kısıtlanmakta veya yasaklanmaktadır.

TÜRKİYE’DE INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

Türkiye’de zaman zaman sosyal medya platformlarına çeşitli nedenlerle erişmi engeli uygulanıyor. Bunun son örneği ise 2 Ağustos günü Instagram’a getirilen erişim engeli olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’de geçtiğimiz dönemlerde X (Twitter), Youtube, Wikipedia gibi internet sitelerine erişim engeli getirilmişti.

Instagram’ın Türkiye’de yeniden kullanıma açılması için Meta yetkilileri ile görüşmeler sürüyor. Son görüşme 5 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmadı.

BAKAN URALOĞLU’NDAN INSTAGRAM AÇIKLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram yetkilileri ile yapılan ikinci görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Instagram’ın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.

Bakan Uraloğlu, görüşmelerin süreceği mesajını verdi.

INSTAGRAM’I YASAKLAYAN ÜLKELER

Peki Türkiye’de Instagram’a getirilen erişim yasağı konusunda görüşmeler sürerken dünyada Instagramı yasaklayan ülkeler merak edilerek araştırılıyor.

Hangi ülkelerde Instagram’a erişim yok? İşte Instagramı yasaklayan ülkeler...

KUZEY KORE YASAKLARDA BAŞI ÇEKİYOR

Kuzey Kore ve Çin, sosyal medyayı yasaklayan ülkeler arasında başı çekiyor.

Kuzey Kore, sosyal medya ve internet kullanımı konusunda en katı kısıtlamalara sahip ülkelerden biridir. Ülkenin vatandaşlarının çoğu, yalnızca sınırlı ve kontrol altındaki internet erişimine sahiptir. Instagram ve diğer uluslararası sosyal medya platformları, Kuzey Kore'de erişilemez. Kuzey Kore hükümeti, bilgi akışını sıkı bir şekilde kontrol ederek dış dünyadan gelebilecek etkileri minimize etmeyi amaçlamaktadır. Bu kısıtlamalar, hükümetin sıkı denetimi altında olan devlet medyası ve kontrol edilen bilgi akışının bir parçasıdır.

ÇİN’DE FACEBOOK, TWİTTER VE INSTAGRAM YASAK!

Çin, sosyal medya özgürlüğü konusunda dünya genelinde en sıkı kontrollerden birine sahiptir. Ülke, Facebook, Twitter ve Instagram gibi uluslararası sosyal medya platformlarına erişimi yasaklamıştır. Bu yasak, Çin'in kendi sosyal medya platformları olan WeChat, Weibo ve Douyin'in öne çıkmasını sağlamıştır. Çin'de Instagram'a erişim sağlamak için genellikle VPN (Sanal Özel Ağ) kullanılması gerekmektedir. Çin'in sosyal medya yasakları, bilgi akışını kontrol etme ve hükümetin dış etkilere karşı koruma amacı güdüldüğü düşünülmektedir.

Sosyal medya platformlarına getiriken yasaklar kapsamında bu ülkeleri İran, Rusya, Bangladeş, Suudi Arabistan takip ediyor.

İran’da da sosyal medya ve internet üzerindeki kontrolünü zaman zaman artırmaktadır. Instagram, 2009’daki seçim protestoları sırasında kısıtlanmış ve bazı dönemlerde erişime kapatılmıştır.

Ancak, İranlı kullanıcılar, günümüzde Instagram’a genellikle VPN kullanarak erişmektedir. Instagram’ın yanı sıra Twitter ve Facebook gibi diğer uluslararası platformlara da kısıtlamalar getirilmektedir.