İç Anadolu Bölgesi’nde kaç il ve ilçe var? İç Anadolu Bölgesi'ndeki illerin plaka ve telefon kodları...

Türkiye'nin tam ortasında yer alan İç Anadolu Bölgesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile adeta bir açık hava müzesi gibidir. Peki, İç Anadolu Bölgesi’nde kaç il ve ilçe var? İç Anadolu Bölgesi illeri telefon kodları ve plakaları nelerdir? İç Anadolu Bölgesi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 22:00

Türkiye 81 il, 922 ilçe, 32 bin 252 mahalle ve 18 bin 252 köyden oluşmaktadır. Ayrıca Türkiye’de 7 coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bunlar; Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi’dir.

Peki İç Anadolu Bölgesi’nde hangi iller bulunmaktadır? İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan iller hakkında kısa bilgiler ve illerin plakaları nelerdir? İşte merak edilen detaylar...

İÇ ANADOLU BÖLGESİ HANGİ İLLERDEN OLUŞUR?

Türkiye'nin tam ortasında yer alan İç Anadolu Bölgesi, yedi coğrafi bölgemizden biridir. Bölge, kuzeyde Karadeniz Bölgesi, batıda Marmara Bölgesi, güneyde Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, doğuda Doğu Anadolu Bölgesi ve kuzeydoğuda Karadeniz Bölgesi ile komşudur.

İç Anadolu Bölgesi, karasal iklimin etkisi altındadır. Kışlar soğuk ve kurak, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Bölgenin en önemli geçim kaynağı tarımdır. Buğday, arpa, şeker pancarı, nohut ve mercimek bölgede en çok üretilen ürünler arasındadır. 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NDE KAÇ İL VE İLÇE VAR?

İl merkezleri temel alındığında, İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer alan 13 il şunlardır: Aksaray,  Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat.

Öte yandan İç Anadolu Bölgesi'nde 172 adet ilçe bulunur. 

Ankara, Eskişehir, Çankırı ve Yozgat illerinin bazı ilçeleri Karadeniz Bölgesi'ne; Sivas'ın bazı ilçeleri ise hem Karadeniz Bölgesi'ne hem de Doğu Anadolu Bölgesi'ne girmektedir. Konya, Karaman ve Niğde'nin güney ilçeleri ise Akdeniz Bölgesi'ne; Kayseri'nin bazı ilçeleri ise Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'ne dahildir. Ayrıca, Afyonkarahisar, Bilecik, Çorum, Tokat ve Erzincan illerinin bazı ilçeleri de bu bölgelere dahil edilir. Bölgelerde genellikle karasal iklim görülmektedir.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ HARİTASI ŞU ŞEKİLDE:

İÇ ANADOLU BÖLGESİ'NİN BAZI İLLERİ HAKKINDA KISA BİLGİLER

Ankara: Türkiye'nin başkenti ve en büyük şehridir. Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehirdir. Ankara Kalesi, Anıtkabir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Hamamönü gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Konya: Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesinin bulunduğu şehirdir. Tarihi ve dini açıdan önemli bir merkezdir. Alaaddin Camii, Sille Yurdu ve Karatay Müzesi gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Kayseri: Erciyes Dağı'nın eteklerinde kurulmuş bir şehirdir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Kayseri Kalesi, Hunat Hatun Camii ve Erciyes Kayak Merkezi gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Eskişehir: "Öğrenci şehri" olarak da bilinir. Anadolu Üniversitesi'nin bulunduğu şehirdir. Tarihi ve modern yaşamın iç içe geçtiği bir şehirdir. Odunpazarı Evleri, Sazova Parkı ve Kentpark gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Sivas: Türkiye'nin en eski şehirlerinden biridir. Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehirdir. Sivas Kalesi, Buruciye Medresesi ve Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Yozgat: Bozoklar diyarı olarak da bilinir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Yozgat Kalesi, Sorgun Kaplıcaları ve Akdağmadeni Milli Parkı gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Kırıkkale: Türkiye'nin en genç illerinden biridir. Sanayi ve tarım bakımından önemli bir şehirdir. Cacabey Kalesi, Ahi Evran Türbesi ve Kırşehir Cacabey Göleti gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Aksaray: Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Ihlara Vadisi, Güzelyurt Milli Parkı ve Ziga Kaplıcaları gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Niğde: Kapadokya bölgesinin bir kısmı buradadır. Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Aladağlar Milli Parkı, Narlıkuyu Kaplıcaları ve Niğde Kalesi gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Çankırı: Karadeniz'e yakın bir konumda bulunan şehirdir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Karagöl Tabiat Parkı, Kurşunlu Şelalesi ve Çankırı Kalesi gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

Karaman: Tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir şehirdir. Karaman Kalesi, Karaman Müzesi ve Evliya Camii gibi birçok önemli turistik yer buradadır.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ’NDE YER ALAN İLLERİN PLAKALARI İl Plaka Kodu Ankara 06 Konya 42 Kayseri 38 Eskişehir 22 Sivas 58 Yozgat 66 Kırıkkale 71 Aksaray 68 Niğde 51 Çankırı 18 Karaman 81 Afyonkarahisar (Sandıklı ve Sinanpaşa ilçeleri) 03 Bilecik (Söğüt ve Bozüyük ilçeleri) 11 Çorum (Kızılırmak ve Bayat ilçeleri) 42 Tokat (Niksar ve Reşadiye ilçeleri) 60 Erzincan (Tercan ilçesi) 24

İÇ ANADOLU BÖLGESİ’NDE YER ALAN İLLER TELEFON KODLARI İl Telefon Kodu Ankara 312 Konya 322 Kayseri 352 Eskişehir 222 Sivas 342 Yozgat 354 Kırıkkale 318 Aksaray 382 Niğde 386 Çankırı 326 Karaman 328 Afyonkarahisar (Sandıklı ve Sinanpaşa ilçeleri) 272 Bilecik (Söğüt ve Bozüyük ilçeleri) 228 Çorum (Kızılırmak ve Bayat ilçeleri) 332 Tokat (Niksar ve Reşadiye ilçeleri) 356 Erzincan (Tercan ilçesi) 242