55 yıllık baklavacı büyük püf noktayı ağzından kaçırdı! Çıtır çıtır baklava tarifi

Yılların baklava ustasından lezzetli tarif. Baklavanın çıtır çıtır olmasını istiyorsanız bu tüyoları mutlaka uygulayın…

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 13:00

Baklava, tutturulması zor bir geleneksel tatlımızdır. Ancak birazdan bahsedeceğimiz lezzet tüyolarını dikkate alarak, evlerinizde daha profesyonel bir şekilde tam kıvamında çıtır çıtır bir baklava yapabilirsiniz.

HAMURU AÇTIKÇA AÇILAN ÇITIR ÇITIR BAKLAVA TARİFİ PÜF NOKTALARI

Öncelikle baklavanın hamuru için kaliteli un ve taze yumurta seçimi yapmaya mutlaka özen göstermelisiniz. Kullandığınız malzemelerin tazeliği hamurunuzun kıvamını ve lezzetini tutturma oldukça etkili olacaktır.

Yine hamurunuzu açarken dikkat etmeniz gereken hamurunuzun ince olmasıdır. İnce açılan bir hamur pişme esnasında çok daha çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır.

Şeker ve fındık karışımını hazırlarken elinizden geldiğince fındıkları ince ince kıyın ve ardından şekerle harmanlayın. Yaptığınız bu karışımı baklava hamurunuzun arasına eşit miktarda dağıtın. Bu şekilde, baklavanızı yiyenlerin ağzında eşit dağılan bir lezzet oluşacaktır.

Elbette baklavanızı yaparken, ilave ettiğiniz tereyağının kalitesi de oldukça önemlidir. Kaliteli bir tereyağı baklavanızın lezzetini kat ve kat arttıracaktır.

Ağızda Dağılan Parmak Yediren Baklava Tarifi

Yiyenlerin parmaklarını yiyeceği çıtır çıtır baklava tarifi için,

Malzemeler:Hamuru için;

• 5 su bardağı un (200 ml)

• ½ çay bardağı sıvı yağ

• 1 su bardağı yoğurt

• 1 adet yumurta

• 1 paket kabartma tozu

• 1 yemek kaşığı sirke

• 1 su bardağı ılık süt

• ½ çay kaşığı tuz

İç harcı için:

• 500 gram kadar dövülmüş ceviz

Üzeri için:

300 gram yaklaşık 21 yemek kaşığı tereyağı

Açma işlemi için:

• 1 su bardağı un

• 1 su bardağı nişasta

Şerbeti için:

• 4 su bardağı toz şeker (200 ml su bardağı)

• 1 yemek kaşığı limon suyu

• 5 su bardağı su

Yapılışı:Baklavamızı yapmaya öncelikle şerbetini hazırlayarak başlayalım. 

Baklavamızı yapmaya öncelikle şerbetini hazırlayarak başlayalım.

Şerbet için, bir tencereye şeker ve suyu koyup ocağı yakalım. Şeker eriyip su kaynamaya başladığında, 15 dakika daha kaynatmaya devam edelim. Ardından limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatalım. Şerbeti ocaktan alıp soğuması için bir kenara bırakalım.

Baklava hamuru için, süt hariç tüm malzemeleri bir kaba alalım. Ilık sütü yavaşça ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım. Hamurun kıvamını kontrol ederek gerekirse biraz daha süt veya un ekleyebiliriz. Hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurarak yumuşak, ama ele yapışmayan bir kıvama getirelim.

Hamuru yoğurduktan sonra, 30 eşit parçaya ayıralım ve üzerlerini temiz bir bezle örtelim. Hamur toplarını açarken kullanmak için nişasta ve unu karıştıralım. Her bir parçayı açmaya başlamadan önce nişastalı karışımı biraz serpelim ve hamuru tabak boyutunda açalım. Açtığımız yufkaların arasına da biraz nişasta serpip üst üste dizelim. Üzerlerini kurumaması için nemli bir bezle örtelim.

Baklavayı pişireceğimiz tepsiyi iyice yağlayalım. Tepsiye ilk üç kat yufkayı serip bolca ceviz içi serpiştirelim. Sonra bir kat yufka daha ekleyip tekrar ceviz serpelim. Bu işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayalım. Üst kat için iki kat yufka serelim.

Tepsideki baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyin. Eritilmiş tereyağını yufkaların üzerine eşit şekilde dökelim, yağın her yere temas ettiğinden emin olalım.

Önceden ısıttığımız 180 derece fırında baklavayı üzeri altın rengi olana kadar pişirelim. Yaklaşık 25 dakika yeterli olacaktır.

Fırından çıkan baklavaya soğuyan şerbeti yavaşça dökelim. Şerbeti çekmesi için en az 3 saat bekleyelim. Baklavamız şerbetini çektikten sonra servise hazırdır. Afiyet olsun!