2024 fitre bedeli ne kadar?

Fitre bedelinin ne kadar olduğu, 2024 Ramazan ayının gelmesiyle birlikte merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Peki, 2024 fitre bedeli ne kadar? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2024 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2024 09:51

2024 fitre bedeli, her yıl Ramazan ayı itibarıyla sorgulanmaya başladı. Diyanet tarafından açıklanan 2024 yılı fitre bedeli sonrasında, dini yükümlülüklerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, "2024 fitre bedeli ne kadar oldu?" sorusuna yanıt arıyor. İşte ayrıntılar

2024 FİTRE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 lira olarak belirledi. Buna göre, Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilecek olan 2024 fitre bedeli 130 lira oldu.

FİTRE NE DEMEK?

Fitre (sadaka-i fıtr), Ramazan Bayramı'na erişen ve temel ihtiyaçlarının ötesinde belirli bir miktarda mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle mükellef oldukları mâli bir ibadettir.

Fitre ibadeti, ihtiyaç içinde olanların yardım edilmesine vesile olurken aynı zamanda sevgi ve kardeşlik bağlarını güçlendirerek toplumsal dayanışmayı da teşvik eder. Bu nedenle fitre, geniş bir topluluk tarafından yerine getirilmektedir.

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre, Hanefi mezhebine göre aşağıdakilere verilmez:

a) Anne, baba, büyükanne ve büyükbabalara,

b) Oğul, torunlar, kız, torunlar ve bu kişilerin çocuklarına,

c) Eşe,

d) Asli ihtiyaçlarının dışında belirli bir miktarda mala sahip olan zengin kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmayan çocuğa,

f) Şafiilere ve İmam Ebû Yusuf'a göre fitre, Müslüman olmayana da verilmez.

Belirtilenler dışındaki kardeşler, hala, dayı, amca, teyze ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalideler gibi akrabalar, eğer yoksul değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

KİMLER FİDYE VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?  

Ramazan Bayramı'na erişen ve temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında belirli bir miktarda mal varlığına sahip olan Müslümanlar, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için fitir sadakası vermeyi taahhüt ederler (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Ancak fitir sadakası borcunu yerine getirmek için malın "artıcı" nitelikte olması ve üzerinden "bir kamerî yıl" geçmiş olması gerekmez.

Bir kişi, kendisiyle birlikte ergenliğe erişmemiş çocuklarının fitirini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî’, 2/70). Bununla birlikte, ana-baba, büyük çocuklar, eş, kardeşler ve diğer yakınları için fitir ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır (Kâsânî, Bedâî’, 2/70,72). Ancak, bu kişiler için ödeme yapılması durumunda geçerli olabilir.

Şafiî mezhebine göre ise fitir sadakası vermek "farz"dır ve bu görevi yerine getirmek için belirli bir miktarda mal varlığına sahip olmak gerekmez (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Bu nedenle, temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip olan her Müslüman, zengin ya da fakir, fitirle yükümlüdür (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/594). Ayrıca, varlıklı bir kişinin Müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de fitir sadakası vermesi gerekmektedir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/595; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/279-280).